ENTRI TERBARU

Tag Archives: harga handphone di malaysia 2012

Feed Subscription

Senarai Harga Terkini Telefon Bimbit Di Malaysia [Updated]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ;D

Sejak akhir-akhir ni, ramai yang mintak pandangan kat Arib mengenai telefon bimbit ni atau istilah popular yang orang Malaysia selalu sebut ialah handphone. Pertanyaan utama yang sering ditanya ialah mengenai harga terkini handphone. So dalam post kalini Arib nak share harga handphone yang latest dekat Malaysia ni.

Hahh, masa kat sekolah, asrama, facebook, or mana-manalah, ramai yang tanya kat Arib mengenai harga handphone. Ada kadang-kadang tu, pukul 3 pagi orang call Arib sebab nak tanya benda tuu, HAHA. FYI, Arib mula menghafal harga dan fungsi setiap model handphone sejak dari darjah 5. *memang takde kerja kan? HAHA. Walaupun menghafal harga dan fungsi handphone nampak pelik tetapi ia merupakan sesuatu yang menyeronokan. Disamping boleh share ilmu dekat orang lain, sambil-sambil tu boleh dapat banyak pengalaman bersama handphone ni. Ehhh, jauh pulak menyimpang. Nak cerita harga handphone jea, cerita lain pulak keluar, haha. Okay, back to the topic.

Apa itu RRP dan AP?

First thing Arib nak beritahu before korang tengok list harga kat bawah, korang perlu tahu dulu apa itu RRP dan AP. Lihat explanation Arib di bawah ni.

RRP Singkatan daripada Retail Recommended Price (Harga Official) atau istilah lain yang orang selalu dok sebut ialah harga untuk handphone Original Set.
AP Singkatan daripada Approved Product atau istilah yang biasa kita dengar ialah harga untuk handphone AP set.

Perbezaan RRP dan AP

Huhhh, apa beza handphone Original vs AP ni? Okay, baca explanation Arib ni elok-elok. Perbezaan ketara handphone AP set dan Original set ialah perbezaan pengedar dan waranti jea. Arib ambil contoh kat sini, handphone Nokia Lumia 800. Untuk makluman, Nokia Lumia 800 AP set juga dibuat di kilang Nokia. Cuma semasa diedarkan, ia tidak melalui pengedar yang diiktiraf oleh Nokia. Kalau handphone itu diedar melalui pengedar yang diiktiraf Nokia, ia akan bertukar menjadi set Original dan sudah tentu harganya lebih mahal. Untuk waranti pulak, AP set selalunya memberi servis waranti selama 15 bulan berbanding Original set yang menetapkan hanya selama 12 bulan dari tarikh pembelian sahaja. Cuma apa yang menarik tentang Original set ni, tempat nak tuntut waranti ni banyak cawangannya. So kalau korang suka travel, ambik Original set. Kalau korang punya rumah dekat dengan kedai handphone yang korang beli tuu, better beli AP set jea.

Satu lagi, apa yang membuatkan handphone Original set mahal, waranti 12 bulan itu akan recover untuk semua kerosakan manakala waranti 15 bulan AP set hanya recover certain kerosakan sahaja. Untuk aksesori pembelian, ia lengkap sama seperti Original set jika korang memilih untuk membeli handphone AP set dalam keadaan Full Set. Ya, AP set membenarkan pembeli untuk membeli sama ada handphone sahaja atau Full Set yang lengkap dengan kotak dan aksesori sama seperti Original set.

Arib merupakan salah seorang pengguna handphone AP set dan untuk makluman, Arib tidak pernah membeli sebarang handphone Original set setakat ini. Buat apa nak bayar mahal-mahal untuk waranti? Kalau jaga elok-elok, Insya’Allah tak rosak. Melalui pengalaman Arib, handphone AP set yang Arib beli tidak pernah lagi mengalami sebarang kerosakan. Nokia 5320 XpressMusic merupakan salah satu handphone AP set yang Arib pernah beli. Tiga tahun Arib menggunakannya. Sudah terjatuh banyak kali, tapi still berada dalam keadaan yang kukuh. Tidak pernah pulak meragam. Ini kerana seperti yang Arib cakap, AP set dan Original set juga dibuat di kilang jenama yang sama. Cuma pengedar sahaja yang berlainan. Kualiti tetap sama seperti Original set. Jadi, tak perlulah korang memandang enteng dan risau dengan handphone AP ni yea.

Selepas membaca panjang lebar explanation Arib di atas, hahh, sekarang bolehlah korang rujuk harga di bawah ni. Selamat mencuci mata ;)

 

Old Model Series

Nokia 1208 – RRP: RM90-RM100 / AP: RM80-RM90
Nokia 1280 – RRP: RM80-RM90 / AP: RM90-RM100
Nokia 1616 – RRP: RM99-109 / AP: RM95-RM105
Nokia 1650 – AP: RM250-RM260
Nokia 1800 – RRP: RM105-RM115 / AP: RM100-RM110
Nokia 2220 – RRP: RM190-RM200 / AP: RM120-RM130
Nokia 2330 Classic – RRP: RM199
Nokia 2680 Classic – AP: RM205-RM215
Nokia 2600 Classic – AP: RM235-RM245
Nokia 2700 Classic – RRP: RM240-RM250
Nokia 2710 Navigation – RRP: RM325-RM335 / AP: RM320-RM330
Nokia 2720 – AP: RM190-RM200
Nokia 2730 – RRP: RM260-RM270 / AP: RM245-RM255
Nokia 3500 Classic – RRP: RM300-RM310 / AP: RM255-RM265
Nokia 5250 – RRP: RM440-RM455 / AP: RM420-RM435
Nokia 5130 Xpress Music – RRP: RM300-RM310 / AP: RM250-RM260
Nokia 6303 Classic – RRP: RM415-RM430 / AP: RM325-RM335
Nokia 6700 Classic – RRP: RM675-RM690 / AP: RM490-RM505
Nokia 7100 Supernova – AP: RM255-RM265
Nokia 7230 – RRP: RM370-RM385 / AP: RM300-RM340

New Model Series

Nokia 100 – RRP: RM99-RM109 / AP: RM95-RM105
Nokia 101 – RRP: RM115-RM125 / AP: RM100-RM110
Nokia 110 – RRP: RM145-RM155
Nokia 500 – RRP: RM540-RM555 / AP: RM450-RM465
Nokia 603 – AP: RM588
Nokia 700 – RRP: RM740-RM755 / AP: RM645-RM660
Nokia 701 – RRP: RM765-RM780

Nokia Asha 200 – RRP: RM245-RM255 / AP: RM235
Nokia Asha 300 – RRP: RM315-RM325 / AP: RM290-RM300
Nokia Asha 302 – RRP: RM326-RM336
Nokia Asha 303 – RRP: RM420-RM435 / AP: RM380-RM395
Nokia Asha 305 – RRP: RM280-RM290
Nokia Asha 306 – Akan datang!
Nokia Asha 311 – RRP: RM419 / AP: RM320-RM330

Nokia C1-00 – RRP: RM110-RM120 / AP: RM125-RM135
Nokia C1-01 – RRP: RM160-RM170 / AP: RM145-RM155
Nokia C1-02 – AP: RM135
Nokia C2-01 – RRP: RM254-RM264 / AP: RM235-RM245
Nokia C2-02 – AP: RM240-RM250
Nokia C2-03 – RRP: RM265-RM275 / AP: RM254-RM264
Nokia C3-00 – RRP: RM300-RM320 / AP: RM280-RM290
Nokia C5-00 – RRP: RM485-RM500 / AP: RM445
Nokia C5-03 – RRP: RM415-RM430 / AP: RM375-RM400
Nokia C6-00 – RRP: RM520-RM550 / AP: RM470-RM500
Nokia C6-01 – RRP: RM775-RM790 / AP: RM640-RM655
Nokia C7-00 – RRP: RM920-RM950 / AP: RM835-RM850

Nokia X1-01 – RRP: RM135-RM145 / AP: RM130-RM140
Nokia X2-00 – RRP: RM300-RM310 / AP: RM280-RM290
Nokia X2-01 – RRP: RM245-RM255 / AP: RM240-RM250
Nokia X2-02 – RRP: RM220-RM230 / AP: RM200-RM210
Nokia X2-05 – AP: RM205
Nokia X3 Touch and Type – RRP: RM475-RM490 / AP: RM375
Nokia X6 16GB – RRP: RM825-840 / AP: RM790-805
Nokia X7-00 – RRP: RM1055-RM1085

Nokia E5 – RRP: RM585-RM600 / AP: RM555-RM570
Nokia E6 – RRP: RM870-RM900 / AP: RM790-RM805
Nokia E7 – RRP: RM1115-RM1145 / AP: RM1040-RM1070
Nokia E52 – RRP: RM810-825 / AP: RM685-RM700
Nokia E72 – RRP: RM1000-RM1030 / AP: RM775-RM790
Nokia E75 – AP: RM595-RM610

Nokia N97 mini – AP: RM775-RM790
Nokia N8 – RRP: RM1299 / AP: RM1020-RM1099
Nokia N9 – RRP: RM1237-RM1267 / AP: RM1145-RM1175 (16GB)

Nokia Lumia 610 – RRP: RM620-RM635 / AP: RM580
Nokia Lumia 710 – RRP: RM719-RM734 / AP: RM635
Nokia Lumia 800 – RRP: RM1299 / AP: RM930-RM960
Nokia Lumia 900 – RRP: RM1600-RM1799

Nokia 808 PureView – RRP: RM1899 / AP: RM1765-RM1845

 

Sony Xperia S – RRP: RM1540-RM1620 / AP: RM1390-RM1470
Sony Xperia SL – RRP: RM1270-RM1350
Sony Xperia P – RRP: RM1185-RM1215 / AP: RM873-RM985
Sony Xperia U – RRP: RM789-RM804 / AP: RM660-RM675
Sony Xperia Sola – RRP: RM815-RM950 / AP: RM675-RM690
Sony Xperia go – RRP: RM883-RM913 / AP: RM815-RM830
Sony Xperia ion – RRP: RM1565-RM1645 / AP: RM1405
Sony Xperia acro S – RRP: RM1450-RM1530 / AP: RM1417-RM1440
Sony Xperia miro – Akan datang!
Sony Xperia tipo – AP: RM450-RM565
Sony Xperia tipo dual – AP: RM465-RM580
Sony Xperia neo L – RRP: RM805-RM820 / AP: RM659-RM750

Sony Ericsson Xperia X8 – RRP: RM435-RM450 / AP: RM390-RM405
Sony Ericsson Xperia X10 Mini – RRP: RM365-RM399 / AP: RM320-RM330
Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro – RRP: RM410-RM440 / AP: RM350-RM380
Sony Ericsson Xperia mini – RRP: RM460-RM477 / AP: RM410-RM430
Sony Ericsson Xperia mini pro – RRP: RM495-RM510 / AP: RM430-RM445
Sony Ericsson Xperia Active – RRP: RM790-RM845 / AP: RM559-RM585
Sony Ericsson Xperia Ray – RRP: RM770-RM785 / AP: RM620-RM699
Sony Ericsson Xperia pro – RRP: RM760-RM775 / AP: RM598-RM695
Sony Ericsson Xperia neo – RRP: RM880-RM930 / AP: RM673-RM750
Sony Ericsson Xperia neo V – RRP: RM755-RM770 / AP: RM655-RM710
Sony Ericsson Xperia Play – RRP: RM860-RM890 / AP: RM668-RM750
Sony Ericsson Xperia arc – RRP: RM1350-RM1430 / AP: RM1025-RM1055
Sony Ericsson Xperia arc S – RRP: RM975-RM1030 / AP: RM860-RM899

Sony Ericsson Live with Walkman – RRP: RM640-RM655 / AP: RM530-RM570
Sony Ericsson W8 Walkman – RRP: RM410-RM455 / AP: RM360-RM399

Sony Ericsson Vivaz – RRP: RM580-RM595 / AP: RM560-RM575
Sony Ericsson Vivaz Pro – RRP: RM715-RM730 / AP: RM650-RM665

Sony Ericsson Aino – AP: RM750
Sony Ericsson Spiro – RRP: RM205-RM215 / AP: RM190-RM200
Sony Ericsson Zylo – RRP: RM325-RM335 / AP: RM320-RM330
Sony Ericsson Yendo – RRP: RM250-RM260 / AP: RM225-RM235
Sony Ericsson Aspen – RRP: RM440-RM455 / AP: RM305-RM315
Sony Ericsson Cedar – RRP: RM245-RM255 / AP: RM230-RM240
Sony Ericsson Elm – RRP: RM430-RM445 / AP: RM383-RM405
Sony Ericsson Hazel – RRP: RM495-RM510 / AP: RM460-RM475
Sony Ericsson Naite – RRP: RM405-RM420

Sony Ericsson TXT – RRP: RM255-RM265 / AP: RM220-RM230
Sony Ericsson TXT Pro – RRP: RM285-RM295 / AP: RM260-RM280

Sony Ericsson Mix Walkman – RRP: RM290-RM300 / AP: RM220-RM240

 

Samsung Galaxy Pocket – RRP: RM399 / AP: RM310-RM350
Samsung Galaxy Y – RRP: RM470-RM499 / AP: RM350-RM365
Samsung Galaxy Y Duos – RRP: RM644 / AP: RM525-RM540
Samsung Galaxy Y Pro – RRP: RM540-RM555 / AP: RM485-RM500
Samsung Galaxy W – RRP: RM830-RM845 / AP: RM740-RM755
Samsung Galaxy R – AP: RM1435-RM1515
Samsung Galaxy Xcover – RRP: RM1350-RM1430 / AP: RM899-RM929
Samsung Galaxy Chat – RRP: RM535-RM550
Samsung Galaxy Gio – RRP: RM489-RM504 / AP: RM450-RM480
Samsung Galaxy Fit – RRP: RM655-RM699 / AP: RM479-RM550
Samsung Galaxy Ace – AP: RM559-RM650
Samsung Galaxy Ace 2 – RRP: RM870 / AP: RM775
Samsung Galaxy Ace Plus – RRP: RM699 / AP: RM635-RM655
Samsung Galaxy Mini – RRP: RM499-RM514 / AP: RM390-RM430
Samsung Galaxy Mini 2 – RRP: RM575-RM590 / AP: RM475-RM520
Samsung Galaxy SL – RRP: RM1299 / AP: RM1060-RM1189
Samsung Galaxy S Advance – RRP: RM1050-RM1080 / AP: RM919-RM950
Samsung Galaxy S Plus – RRP: RM1230-RM1260 / AP: RM944-RM1105
Samsung Galaxy S II – RRP: RM1339-RM1470 / AP: RM1244-RM1299
Samsung Galaxy S III – RRP: RM1910 / AP: RM1749-RM1890
Samsung Galaxy Nexus – RRP: RM1449-RM1530 / AP: RM1170-RM1200
Samsung Galaxy Note – RRP: RM1700-RM1780 / AP: RM1449-RM1610
Samsung Galaxy Note II – AP: RM2149
Samsung Galaxy Beam – RRP: RM1490-RM1570 / AP: RM1160-RM1190

Samsung Wave Y – RRP: RM405-RM420
Samsung Wave II – RRP: RM955-RM985
Samsung Wave 3 – RRP: RM999-RM1029 / AP: RM905-RM940

Samsung Corby 2 – RRP: RM245-RM255 / AP: RM230-RM240

Samsung Champ – RRP: RM184-RM210
Samsung Champ 2 – RRP: RM278
Samsung Champ Duos – RRP: RM259-RM280

 

HTC Explorer – RRP: RM529-RM554 / AP: RM430-RM480
HTC Wildfire – AP: RM450-RM515
HTC Wildfire S – RRP: RM540-RM555 / AP: RM510-RM525
HTC ChaCha – RRP: RM585-RM600 / AP: RM538-RM553
HTC Incredible S – RRP: RM1185-RM1215 / AP: RM1005-RM1070
HTC Droid Incredible 2 – AP: RM1420-1500
HTC Salsa – RRP: RM999 / AP: RM960-RM990
HTC Desire HD – RRP: RM1199 / AP: RM859-RM910
HTC Desire C – RRP: RM695-RM710 / AP: RM630-RM655
HTC Desire S – RRP: RM980-RM1010 / AP: RM945-RM975
HTC Desire Z – RRP: RM865-RM895 / AP: RM830-RM845
HTC Desire V – RRP: RM999-RM1029 / AP: RM980-RM995
HTC Radar – RRP: RM1399 / AP: RM1110-RM1150
HTC Rhyme – RRP: RM1295-RM1375 / AP: RM1199-RM1299
HTC Sensastion – RRP: RM1345-RM1440 / AP: RM1199-RM1290
HTC Sensastion XE – RRP: RM1549-RM1629 / AP: RM1459-RM1499
HTC Sensastion XL – RRP: RM1649-RM1729 / AP: RM1409-RM1570
HTC EVO 3D – RRP: RM1380-RM1460 / AP: RM1225-RM1255
HTC HD7 – RRP: RM1970-RM2050 / AP: RM1010-RM1040

HTC One X – RRP: RM1770-RM1850 / AP: RM1660-RM1750
HTC One X + Beats Solo – RRP: RM2499
HTC One S – RRP: RM1530-RM1610
HTC One V – RRP: RM860-RM890 / AP: RM810-RM830

 

BlackBerry Torch 9800 – RRP: RM1240-RM1330 / AP: RM1024-RM1210
BlackBerry Torch 9810 – RRP: RM1270
BlackBerry Torch 9860 – RRP: RM1225-RM1255 / AP: RM1045

BlackBerry Curve 8520 (Curve 2G) – RRP: RM488 / AP: RM399-RM450
BlackBerry Curve 9220 – RRP: RM583 / AP: RM535
BlackBerry Curve 9300 (Curve 3G) – RRP: RM655-RM670 / AP: RM569-RM605
BlackBerry Curve 9320 – RRP: RM720 / AP: RM610
BlackBerry Curve 9360 – RRP: RM910-RM940 / AP: RM780
BlackBerry Curve 9380 – RRP: RM820-RM835 / AP: RM790-RM810

BlackBerry Bold 9700 (Bold 2) – AP: RM699
BlackBerry Bold 9780 (Bold 3) – RRP: RM999
BlackBerry Bold 9790 (Bold 5) – RRP: RM1205-RM1235 / AP: RM1180
BlackBerry Bold 9900 (Bold 4) – RRP: RM1609-RM1689
BlackBerry Bold 9930 – AP: RM1575-RM1655

BlackBerry Porsche Design P’9881 – RRP: RM5643-RM5723


iPhone 3G – AP: RM699 (16GB)
iPhone 3GS – AP: RM1299 (32GB)
iPhone 4 – RRP: RM1449 (8GB)
iPhone 4S – RRP: RM1799 (16GB)
iPhone 5 – AP: RM3888 (16GB)

Last updated: 8 Oktober 2012, 8.24 pm

Hahhh, amacam? Puas tengok harga handphone? Hehe, selalulah jenguk blog ni kalau nak tengok senarai harga handphone terkini. Apa lagi, bookmark cepat blog ni! Hee. In Shaa Allah Arib akan update harga phone ni setiap bulan. Apa yang penting, jadilah pengguna yang bijak. Jangan membazir yea ;)

Sekian sahaja untuk kali ni. Terima kasih kerana membaca! Sekian, wassalam (:

Nota Arib: Kalau ada soalan, boleh tanya melalui Facebook Arib yea. Kalau tanya kat sini takut tak berbalas pulak. Facebook: Arib Ismail. Thank you!

Nota Arib #2: Disebabkan saya jarang buka Facebook buat masa ni, sebarang pertanyaan boleh dikemukakan terus ke Twitter saya: @aribismail