ENTRI TERBARU

Category Archives: Featured

Feed Subscription<

Ulasan: Nokia Lumia 620 – Windows Phone 8 Mampu Milik Daripada Nokia

Bercakap tentang Lumia, apa yang korang fikirkan? Handphone Nokia? Guna Windows Phone? Harga mahal? Ermmm, ini mungkin sebuah peranti Lumia yang boleh korang pertimbangkan.

Sistem operasi Windows Phone sememangnya terkenal menerusi siri Lumia, yang diperkenalkan oleh Nokia sebelum ini. Keunikan Lumia yang hadir dengan Windows Phone 7 seperti Nokia Lumia 800 membolehkan ia tampil serba ringkas disamping mengekalkan imej elegan pada rekaannya.

Kini, gelombang Lumia generasi kedua telah hadir selepas perkenalan Windows Phone 8 pada Oktober tahun lalu dan Nokia telah memperkenalkan pelbagai peranti Lumia baru antaranya Nokia Lumia 920 dan Nokia Lumia 820. Kebolehan dan kehandalan Nokia Lumia 920 dalam teknologi pengimejan PureView yang sememangnya hebat dalam hasilan gambar ketika cahaya rendah. Apapun kehandalan yang dimiliki, sudah pasti harga jualannya pasti mahal mencecah ribuan ringgit.

Namun begitu, tidak semua antara kita mampu mengeluarkan belanja sebesar itu untuk memiliki sesebuah peranti. Oleh itu, Nokia memperkenalkan Nokia Lumia 620 – sebuah peranti pintar Windows Phone 8 yang mampu milik untuk golongan pendapatan sederhana khususnya golongan remaja. So hari Jumaat lepas, Arib berpeluang untuk mencuba sendiri Nokia Lumia 620 sewaktu hari pertama handphone ni dijual kepada umum di pasaran Malaysia. Selepas beberapa jam ‘menyelongkar’ telefon ini, ini antara ulasan pandang pertama yang dapat Arib tampilkan untuk para pembaca.


Kalau korang perhatikan dari segi spesifikasi yang ada pada Nokia Lumia 620 ni, handphone ni menggunakan sistem operasi Windows Phone 8. Actually sebelum ni Arib ada ulas sikit mengenai sistem operasi Windows Phone 7 dalam review Nokia Lumia 710. Beza tak jauh pun sebenarnya, so bagi korang yang belum baca lagi boleh pergi sini: [klik sini]. Dan kalini Arib akan menerangkan beberapa fungsi terbaru yang hadir dalam Windows Phone 8.

Boleh ubah saiz live tile – Antara perubahan besar yang korang boleh dapat lihat dengan Windows Phone 8 ni ialah kebolehan untuk ubah saiz tile. So dengan fungsi ni sebenarnya boleh memanfaatkan keluasan yang ada pada skrin dengan memasukkan tile yang korang suka. Korang hold dekat icon tu dalam beberapa saat dan nanti ada option keluar sama ada korang nak uninstall app tu atau ubah saiz tile dia. Memang best.

Sokongan penghantaran Bluetooth – Benda ni time Windows Phone 7 dulu memang takde, so susah jugak lah korang nak Bluetooth gambar korang dengan kawan-kawan yang lain. Selamat Windows Phone 8 dah ada fungsi ni secara default. Lepas ni boleh lah share dengan mudah. Hehe. iOS, bila lagi?

Screenshot – Ingat lagi dulu time buat review Nokia Lumia 710, amboi bukan main susah lagi sebab nak kena tangkap gambar phone satu-per-satu guna kamera sebab nak tangkap gambar interface dia. Sekarang ni tak lagi sebab Windows Phone 8 dah ada fungsi screenshot sendiri. Memang mudah. Korang just hold button ‘lock/power + logo Windows’ dalam sesaat dan skrin akan flash menandakan screenshot telah dirakam. Korang boleh tengok screenshot yang telah dibuat dekat album gallery.

Microsoft Office Mobile 15 + OneNote – Bagi golongan korporat atau businessman, benda ni boleh kata pelengkap dan memudahkan urusan golongan seperti ni. Memang mudah sebab kita boleh create file Word & Excel dengan menggunakan handphone je. Kalau student, dalam ni ada disediakan jugak PowerPoint viewer. So before korang present, korang boleh belek-belek presentation korang dengan benda ni. OneNote pun ada. Memang best bagi korang yang suka ambil nota guna OneNote.

Internet sharing – Actually benda ni ada dekat Windows Phone 7 tapi tak didatangkan secara default dan ada pun time selepas update. Benda ni membolehkan korang jadikan phone korang sebagai WiFi hotspot. Kiranya macam buat WiFi sendiri jugak lah. Internet bergantung ikut plan yang ada dekat phone tu. Kalau korang subscribe internet, boleh lah korang jadikan handphone ni sebagai WiFi hotspot.

Kids Corner – Korang mesti tension kan bila tengok adik-adik or anak-anak korang ubah itu ubah ini sesuka hati kat phone korang? So dengan fungsi yang dinamakan Kids Corner ni korang boleh set benda yang perlu ada kat Start screen mengikut kehendak korang. Lepas korang setup benda ni, handphone akan terus paparkan Start screen ‘kids corner’ dengan tetapan app dan games yang korang letak tu. Kalau korang nak keluar dari Kids Corner dan balik ke paparan asal Start screen korang, just tekan je power/lock button.


Dalam ulasan pandang pertama ni Arib nyatakan sikit keistimewaan dan juga kelemahan yang ada pada handphone ni. Mudah untuk korang tengok sama ada berbaloi ke tak beli handphone ni. Hehe. So kita lihat dengan keistimewaan yang ada dengan Nokia Lumia 620.

Processor dual-core dan 512MB RAM – Dulu time first generation Nokia Lumia semua guna single-core sebab limitation Windows Phone 7. So bila Windows Phone 8 keluar, pihak pengeluar dah boleh apply processor bercore-core ni sebab WP8 support multiple core processor. Btw, kalau cakap dari segi performance, actually Windows Phone ni memang laju. Dulu time Nokia Lumia pakai single core pun still tak rasa lag langsung. Apatah lagi kalau ditambah dengan processor dual-core ni. Hehe. Kelajuan Windows Phone ni boleh kata setanding dengan iOS pada iPhone. Install lah app banyak mana pun, confirm tak lag.

Kamera 5MP dengan autofokus + flash LED – Kalau tengok dari segi kamera, Nokia Lumia 620 dilengkapi dengan kamera 5 megapiksel dengan autofokus serta LED flash. Maybe nampak biasa je sebab mostly handphone zaman sekarang pun rata-rata dah atas 5MP, tapi kat bahagian setting kamera boleh kata canggih jika dibandingkan dengan phone lain. Kat bahagian setting, korang boleh kawal ISO dari ISO 100 sehingga ISO 800. Whoaa, memang susah nak jumpa benda ni kat kamera phone. Ada pun kat handphone kamera mahal, tak pun selalu jumpa untuk kawal ISO yang basic je macam ISO ‘low’, ‘medium’ atau ‘high’. So apa fungsi ISO ni? Hehe. Kalau korang gila fotografi, benda ni boleh kawal jumlah cahaya untuk diserap masuk ke dalam gambar korang. Kalau kat tempat gelap, pakai ISO tinggi. Tapi ingat, semakin tinggi ISO, semakin tinggi jumlah noise kat sesuatu gambar.


Rakaman video HD – Basically, handphone zaman sekarang memang tak sah kalau kamera dia tak support HD video recording dan ya, Nokia Lumia 620 support rakaman video HD dengan resolusi HD 720p.

Kamera hadapan VGA – Bagi korang yang suka buat video call tu, Nokia Lumia 620 memang terbaik untuk korang. Senang nak Skype ketika berjauhan, ecehh. Nokia Lumia 620 dilengkapi dengan kamera VGA (0.3MP) dan boleh dijadikan sebagai cermin atau kamera ketika forever alone.

Sokongan microSD – Time first generation Nokia Lumia, semua model yang ada tak support microSD slot. Actually benda ni pun salah satu limitation Windows Phone 7. Dengan pelancaran Windows Phone 8 tempoh hari, barulah pengeluar boleh implement kan sokongan ni kat dalam phone. Btw, Nokia Lumia 620 support microSD sehingga 64GB. Woahh!

NFC – Near Field Communication (NFC) boleh kata antara trend handphone zaman sekarang ni. Apa sebenarnya benda ni? Hahh, korang pernah dengar S-Beam tak? Alaaa, kat phone Samsung Galaxy tu. Korang nak share gambar just tap je dengan phone lain untuk hantar. Actually contoh ni merupakan salah satu penggunaan NFC. Sebenarnya banyak lagi perkara yang boleh digunakan dengan teknologi NFC antaranya adalah untuk dijadikan sebagai payment device. Kat Malaysia benda ni mungkin baru tapi kat Jepun benda ni dah jadi macam biasa dah. Nak beli air tin just sentuh kat vending machine tu, tup tup, air tin keluar. Gedegang!


GPS + Nokia Maps – Kalau nak beli phone yang ada fungsi GPS yang tip top dan takkan sesat punya, beli lah handphone daripada Nokia. Salah satu sebab kenapa Arib still suka dengan handphone Nokia sebab benda ni lah. Korang tau, dengan setiap pembelian handphone Nokia yang ada Nokia Maps korang dah tak perlu lagi dah beli software macam Garmin ke, Papago! ke sebab Nokia Maps dah memang bagi lifetime free voice turn-by-turn navigation. So dah tak perlu lagi nak beli lesen ke apa semua. Satu lagi dia punya voice navigation memang paling terbaik setakat ni lebih-lebih lagi bila set jadi Bahasa Melayu. Hoho. Suara dia memang best lah dengar, tak terlampau baku dan pure cakap Melayu. Btw, satu perkara yang Arib suka sangat dengan Nokia Lumia 620 ni kebolehan untuk lock GPS location dengan cepat. Baru bukak kejap dia dapat lock location GPS walaupun time tu Arib guna dalam bangunan.

Nokia City Lens – Bagi korang yang suka travel kat tempat baru mesti korang rasa macam blur blur sikit time sampai kat tempat orang. Ye lah kan, semua tempat tak familiar. Hahh, dengan adanya Nokia City Lens ni korang dah tak perlu risau dah sebab korang boleh gunakan benda ni untuk overview tempat korang berada tu. Dia akan bagitau arah dalam bentuk anak panah dan korang ikut je anak panah tu. Memang seronok!

Cinemagraph – Hahh, korang pernah main Tumblr? Kalau pernah mesti korang pernah tengok post yang ada gambar gerak-gerak. Actually benda ni kita boleh buat dengan adanya software seperti Cinemagraph. Kat dalam Nokia Lumia 620 ni memang dah ada secara default, so korang just rakam je aksi-aksi korang tu and then gambar akan disimpan dalam bentuk file .gif.


Dalam ulasan kat atas kita dapat lihat sedikit sebanyak keistimewaan yang pada handphone ni. Boleh kata semua yang special tentang handphone ni agak menarik bagi Arib sendiri. Apapun, tak semua handphone adalah perfect jadi Arib bawakan sikit kelemahan yang ada dalam Nokia Lumia 620.

Tak boleh ubah interface lain – Apa yang agak mengecewakan ialah Windows Phone tak boleh ubah interface dia. Yang boleh diubah pun hanya saiz dan kedudukan tile serta warna tema tile aplikasi. Menu masih lagi statik dengan barisan aplikasi dengan kawalan tatalan atas bawah. Kalau korang tengok dekat Android, korang boleh install launcher itu ini untuk ubah interface kat phone korang tu. Tapi kat Windows Phone memang kekal interface dia macam tu je, sampai bila-bila. So kalau korang bukan fan interface modern-UI atau orang panggil interface kotak-kotak ni, mohon-mohon lah cari handphone Android.

Kekurangan aplikasi ‘killer app’ – Perkara utama yang menjadi kekuatan sistem operasi masa kini ialah aplikasi dia. Tak kiralah OS tu dumb ke, smart ke, yang menjadi kayu ukur tahap kelarisan OS sekarang ni ialah app. Antara faktor kenapa iOS & Android berjaya menjadi OS yang paling popular sekarang ni sebab pilihan aplikasi dia banyak dan developer dari syarikat-syarikat besar develop app diorang kat kedua-kedua platform ni. Bukan apa, kalau tengok bilangan apps kat Windows Phone still boleh kata banyak dah sekarang tapi app killer macam Instagram contohnya, tak ada dalam Windows Phone setakat ni. App dari company besar misalnya aplikasi permainan dari Gameloft, hurmm, tak banyak sepertimana yang ada dalam iOS & Android. Ini sangat mengecewakan especially korang yang kaki game tu.

Fungsi I/O (Input & Output) lemah – HDMI & USB On-The-Go still tak support dalam Windows Phone 8 setakat ni. Benda ni mungkin tak penting bagi sesetengah orang tapi bagi yang kaki suka cucuk pendrive kat handphone (selalu guna untuk copy movies haha), tak ada benda ni sure-sure akan mengecewakan korang. USB On-the-Go ni pun bukan setakat untuk cucuk pendrive, tapi peripheral devices macam keyboard, mouse pun kalau boleh nak attach jugak kat phone. Ye lah kan, sekarang ni handphone kalau boleh nak jadi macam PC dah.

Tiada sokongan Mass Storage – Benda ni mungkin sedikit annoying sebab korang kena guna software Windows Phone App untuk connect handphone korang kat PC. Benda ni boleh kata sama macam kes iPhone yang kena connect dekat iTunes untuk transfer barang. Kalau Android senang je. Korang set je setting jadi mass storage mode, handphone korang akan dimount jadi macam pendrive. So senang korang nak tranfer barang itu ini tanpa kena guna sebarang software pun.


Apa yang Arib boleh konklusikan kat sini, Nokia Lumia 620 sememangnya berbaloi untuk dimiliki dengan melihat dari segi spesifikasi dan harga yang ditawarkan daripada pihak Nokia. Harga bagi peranti mampu milik ni berharga RM799 ketika dipasarkan dan menjadi salah satu peranti Windows Phone 8 yang termurah setakat ni. Hadir dengan 1GHz dual-core processor, kamera 5MP + rakaman video HD 720p, WiFi, GPS, dan NFC, menjadikan Nokia Lumia 620 ideal untuk korang yang nak kan peranti Windows Phone 8 yang serba canggih ini dengan harga tawaran yang cukup mampu milik.

Walau bagaimanapun, apa yang Arib boleh konklusikan kat sini ialah Nokia Lumia 620 atau sebarang peranti yang menggunakan Windows Phone TIDAK DISYORKAN bagi yang suka customize interface. Kalau korang jenis macam ni, better dapatkan handphone Android. Kalau korang tak kisah sangat pasal interface yang simple dari Windows Phone ni, korang boleh dapatkannya satu.

Sebelum Arib terlupa jugak, korang kalau minat Instagram tu, sorry guys, Instagram memang takde kat Windows Phone setakat ni. Memang ada rumor Instagram nak keluar dekat Windows Phone, tapi setakat ni takde apa-apa lagi berita yang sahih mengenai Instagram for Windows Phone ni. Inb4 kalau korang kata, “Lomogram kan ada untuk Windows Phone …”, ketahuilah Lomogram hanya sekadar app untuk apply filter. Orang sayangkan Instagram sebab komuniti dia dan bukan sebab filter. Kadang-kadang tu ramai je yang post gambar tak pakai filter kat Instagram tu. Kalau sebab filter banyak lagi app yang canggih-canggih boleh apply filter ni. Apapun, kecewa jugak lah sebab benda ni lah kena fikir dua tiga kali nak beli ke tak Windows Phone ni. Wuuuuuu.


So, dengan budget RM799, apa korang boleh dapat selain Nokia Lumia 620?

Kalau dengan budget ni, handphone Android jangan cakap lah sebab memang banyak pilihan handphone Android yang boleh dibeli. Antara phone yang Arib suggest antaranya Xperia Go dan Xperia Sola. Kedua-dua handphone ni guna dual-core processor dan RAM pun sebanyak 512MB yang sama seperti Nokia Lumia 620. Kamera pun sama, dua-dua guna kamera 5 megapiksel. Apa yang penting, handphone Android ni memberikan banyak kebebasan dari segi customization. Kalau korang suka tukar tukar theme dan interface, Arib suggest korang beli handphone Android. Tak kira la mana-mana handphone, asalkan Android. Tapi kalau nak yang best untuk budget sekitar RM799, angkat salah satu handphone Xperia yang Arib syorkan ni.

Dengan budget RM799 sebenarnya korang boleh dapatkan satu iPhone, tapi model lama la. Model yang Arib maksudkan iPhone 3GS. iPhone ni boleh kata untuk tahun 2013 ni still okay sebab dia support iOS 6. Walaupun processor iPhone 3GS ni hanya 600 Mhz, kamera 3MP yang jauh kebelakang daripada Nokia Lumia 620, kalau cakap pasal app dengan games tu memang banyak yang boleh masuk. Games yang high-end kat Android macam Asphalt 7, NFS Most Wanted, FIFA 2013, still boleh masuk tanpa masalah. And and, semestinya ini dijayakan dengan software dia, iOS. Kalau phone 600MHz yang guna Android confirm-confirm tak support untuk main game high-end ni. Cuma masalahnya kalau korang bukan jenis kaki modding (ubah-ubah dalaman telefon, especially gurls), korang akan bosan jugak dengan iPhone ni sebab interface dia iconnnnnnnnn je. Takde homescreen, takde widget. Yang ada paparan menu tu je. Selepas jailbreak, barulah korang boleh ubah macam-macam dalam iPhone ni.

Bukan nak halang beli Nokia Lumia 620 ke apa tapi takut kalau korang sendiri akan bosan nanti. Bagi Arib okay je sebab spesifkasi Nokia Lumia 620 memang dah cukup power dengan harga. Kalau ada duit memang Arib nak beli satu sebab Arib antara fan modern-UI (interface kotak-kotak) dan fan handphone Nokia. Cuma ada beberapa perkara yang Arib rasa korang sendiri akan cepat jemu macam interface dia. Yup, memang tak boleh ubah-ubah selain interface petak-petak tu. Kalau korang jenis macam ni, better korang pakai Android sebab kalau bosan, korang boleh pakai launcher lain. Kalau korang tanya antara Xperia & Galaxy (Android) vs Nokia Lumia (Windows Phone) mana lagi power, itu semua ikut korang sendiri.

Recommend untuk: Nokia fan yang ada medium budget. Bagi yang tak beberapa nak kisah sangat pasal: UI kotak-kotak, tak boleh tukar interface (boleh tukar pun warna & saiz tile, lol) dan apps dan games yang tak beberapa nak best sangat macam app dekat Android & iOS. Untuk dijadikan sebagai secondary phone sebab app killer banyak lagi tak hadir dalam Windows Phone.
Tak recommend untuk: Kaki ubah interface, kaki gaming (pilihan game tak beberapa nak best, maybe tunggu masa lagi?) dan kaki camwhore Instagram (app Instagram takde dalam Windows Phone, setakat ni.)

Smartphone Without a Data Plan is a Dumb Phone? Really?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ;D

Smartphone digelar ‘dumb’ tanpa data plan? Ini tidak patut!

Semasa mengscroll Timeline di Twitter sekitar pukul 9 malam sebentar tadi, saya terhenti di satu tweet yang berbunyi, “Smartphone without a data plan is a dumb phone.” Reaksi saya, saya tak beberapa setuju dengan ungkapan ini.

Rasanya kalau takde internet dekat phone tuu pun kita boleh manfaatkan phone tuu sebenarnya.

Sebelum tuu, saya ceritakan sedikit mengenai pengalaman saya menggunakan smartphone.

Saya mula menggunakan smartphone pada tahun 2006 iaitu pada satu zaman era kegemilangan smartphone Nokia yang menggunakan sistem operasi Symbian seperti Nokia sabun, daun, lesung etc. etc. Nokia N-Gage & Nokia N-Gage QD pun dikira smartphone sebab kedua-dua model tersebut dikuasakan dengan Symbian.


Model smartphone yang saya gunakan ketika itu ialah Nokia 6260, yang juga dikuasakan dengan sistem operasi Symbian.


Bercerita tentang smartphone Symbian, pada zaman kini iaitu tahun 2012, Symbian masih lagi digunakan pada peranti seperti Nokia N8, Nokia C7, serta RAJA KEPADA RAJA handphone kamera DI DUNIA SEKARANG INI iaitu Nokia 808 PureView yang dikuasakan dengan kamera 41 MEGAPIKSEL! p/s: Sams*ng ada keluarkan phone dengan kamera 41 Megapiksel? *uhuk-uhuk*

Pada zaman tu, data plan TIDAK SEMURAH macam zaman sekarang. Korang tahu, pada ketika tuu nak guna internet pun kena guna yang Pay-Per-Use yang 10 sen/kb tuu. Saya yang menggunakan smartphone Nokia 6260 ketika itu sedikit pun tak merasa smartphone tuu dumb kerana saya manfaatkan fungsinya walaupun tanpa data plan atau internet.

Satu lagi tentang smartphone ketika zaman sekitar 2006, kebanyakan smartphone pun masih tidak mempunyai fungsi Wi-Fi. Nokia N70 yang dikira handphone paling canggih ketika itu pun tidak dilengkapi dengan WiFi. So nak dapat internet dekat phone tuu memang susah, melainkan korang memang kaya suka topup kredit. Jadi, patutkah smartphone ketika itu dikira “dumb” walaupun tanpa data plan atau internet?


Pada zaman ini, dunia smartphone bertambah lagi meriah dengan kelahiran Android, iOS, Windows Phone. Dari segi software pun sudah banyak bilangannya malah masa sekarang ni kita nak download software tersangatlah senang. Dengan melalui Nokia Store, Google Play & AppStore, korang dah boleh download software untuk dimasukkan dalam smartphone.

Dulu masa zaman awal menggunakan smartphone bukan senang nak masukkan software. Bilangan software ketika itu pun sangat limited sebab developer serta orang yang guna smartphone tak ramai. Nak masukkan software pun kena layan forum, kalau tak tau nak masuk kena pergi kedai, atau cara paling famous bagi pengguna smartphone Symbian ketika itu:

1. ‘Select all’ data dekat folder application pada system
2. ‘Send all’ files tersebut melalui Bluetooth
3. Bukak aplikasi Fileman (File Manager famous untuk Symbian S60)
4. Create folder application dekat System
5. Pergi Mailbox dalam Fileman tuu dan ‘Select all’ data pastu ‘Cut’
6. Pergi folder yang telah dicreate tadi dan ‘Paste’ masuk folder tersebut.

Bukan mudah. Tapi sebenarnya cara itulah mematangkan lagi pengguna smartphone pada era itu. Dengan cara itu jugalah mereka sangat merasai bahawa smartphone adalah smartphone!

Berbalik kepada topik perbincangan, dengan lambakan aplikasi di Nokia Store, Google Play & AppStore, sebenarnya memberi peluang untuk user download pelbagai aplikasi yang berguna.

Masalah user smartphone sekarang ni ialah terlalu bergantung dan leka dengan aplikasi jaringan sosial yang sememangnya memerlukan sambungan internet. Itu sebab user mudah mengatakan smartphone akan ‘dumb’ tanpa internet.

“Pengguna mudah mengatakan smartphone ‘dumb’ tanpa data plan kerana terlalu bergantung dan leka dengan aplikasi jaringan sosial yang sememangnya memerlukan sambungan internet.”

Cuba kita gunakan smartphone untuk keperluan yang lebih manfaat lagi seperti edit dokumen Word, Excel, baca eBook PDF ataupun mengurus schedule anda. Mungkin ia kelakar bagi anda, tapi itulah fungsi yang sebenarnya perlu dimanfaat oleh pengguna smartphone.

Saya sendiri menggunakan smartphone (Nokia C6-01) untuk copy data dari Pendrive dengan fungsi USB On-The-Go. Selain itu, fungsi GPS (Nokia Maps) yang ada dalam smartphone membantu saya ketika sesat jalan. Untuk makluman, GPS bukan peranti “Guna Pun Sesat”. Kalau anda tahu menggunakannya, In Shaa Allah tak sesat. Saya banyak kali menggunakannya dan tak pernah sesat sehingga kini.


Selain itu, smartphone juga membantu saya sebagai kamus bergerak (Nokia Dictionary), pengurus perbelanjaan harian saya (aplikasi Toshl), RMVB/MKV media player untuk ditayangkan pada TV, dan juga digunakan sebagai “Play Station” bergerak (dengan fungsi TV-Out). Bukankah itu dikira pintar?

 

Bagi pengguna Android, sebenarnya anda boleh jadikan smartphone anda sebagai Al-Quran bergerak (Quran Android), pengurus schedule harian anda (Astrid Task), eBook reader (Kobo Reader), alat edit assignment (Piscel SmartOffice), MKV movie player (Mx Video Player), dan pelbagai lambakan aplikasi yang boleh jadikan anda tidak merasa ‘dumb’ dengan smartphone anda. Tiada internet di smartphone? Download saja melalui PC dan transfer aplikasi tersebut ke dalam memory card 😉

Pada awal zaman smartphone dicipta, smartphone dikenali kerana fungsi pintarnya dan bukan daripada kehandalan internetnya. Sememangnya smartphone pada mulanya dicipta bukan untuk internet tetapi direka untuk dimanfaatkan fungsinya.

Sebagai penutup, saya tinggalkan persoalan di bawah:

Smartphone yang “dumb” atau diri kita yang “dumb” sebenarnya? 😉

-Arib Ismail
-21 September 2012, 10:31 PM

$199 USD Bukan Harga Sebenar iPhone 5

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ;D

Rakyat Malaysia perlu tahu bahawa $199 USD bukan harga sebenar iPhone 5. Jadi, apakah yang dimaksudkan dengan harga $199 USD? Berapa harga iPhone 5 yang sebenar? Ikuti kupasan selanjutnya dengan menekan butang ‘read more’!


1. Pagi tadi iPhone 5 telah diperkenalkan secara rasminya.

2. Arib turut tak melepaskan peluang untuk mengikuti pelancaran iPhone baru ni melalui Liveblog The Verge walaupun terpaksa bersengkang mata dari pukul 1 pagi – 3 pagi, 13 September 2012. Nota: Acara bermula di California, U.S pada pukul 9 pagi, 12 September 2012 mengikut piawaian waktu Pasific Daylight Time (PDT).


3. Tak banyak perubahan yang berlaku dari segi spesifikasi iPhone 5 yang terbaru ni berbanding iPhone 4S. Cuma design jea sedikit panjang, semakin ringan, dan semakin nipis.

 

 


4. Antara fungsi yang menjadi ‘daya tarikan’ ialah iPhone 5 hadir dengan pemprosesan Apple A6 (Dual-Core CPU ARM Cortex-A15 & Quad-core GPU), kamera 8MP yang telah dipertingkatkan dari segi pencahayaan dan sokongan panorama 28MP, sistem operasi iOS 6, skrin 4 inci Retina display, sokongan sambungan pantas LTE (Long Term Evolution), ketahanan bateri lebih lama, dan Lightning port yang serba baru.

 

 

 

 

 

 

 


<center >

 


5. Apapun, Arib sebenarnya tertarik nak berkongsi mengenai harga iPhone. Tak kiralah harga iPhone 5 kea, iPhone 5S akan datang kea, semua akan Arib perjelaskan bahawa $199 bukan harga sebenar iPhone tersebut.

 


6. Arib terpanggil untuk menulis perkara ni sebab ramai sangat yang percaya bahawa iPhone kat US tersangatlah murah berbanding kat Malaysia. Sebenarnya harga produk Apple kat US & Malaysia adalah hampir sama.

7. Sebenarnya harga iPhone 5 yang berharga $199 tuu ialah harga iPhone 5 yang telah diikat dengan kontrak selama 2 tahun dengan telco. Tuu sebab korang tengok kalau beli iPhone dengan Maxis nampak murah.

8. Harga sebenar iPhone 5 ialah $699 (RM2199) untuk versi 16GB dan $799 (RM2499) untuk versi 32GB.

9. Selepas Apple memperkenalkan iPhone 5, kini iPhone 4S telah pun menerima pengemaskinian harga sebanyak RM1799 untuk versi 16GB.


10. Untuk makluman korang lagi, selain iPhone 4S yang menerima kemaskini harga (RM1799 untuk versi 16GB) selepas iPhone 5 diperkenalkan semalam, harga iPhone 4 juga turut dikurangkan. Kini, iPhone 4 versi 8GB boleh didapati pada harga RM1449. Bagi korang yang agak-agak teringin nak guna iPhone, boleh dapatkan satu iPhone 4 ni, hehe.


11. Bagi korang yang nak dapatkan iPhone 5, pasaran Malaysia akan menerima iPhone terbaru ni menjelang Disember 2012.

 


12. Satu sebab kenapa iPhone 5 lambat masuk ke Malaysia berbanding Singapore oleh kerana kita kekurangan user iOS/iPhone. Kat Malaysia majoriti ramai guna Android, berbanding di Singapore yang majoriti guna iOS/iPhone. Tuu sebab depa dapat awal.

13. Satu faktor lagi kenapa kita tak dapat awal sebab kita masih belum didatangkan sepenuhnya dengan teknologi LTE (Nota: Pihak DiGi sedang dalam proses untuk membangunkan LTE di Malaysia.). Teknologi LTE atau lebih dikenali sebagai 4G-LTE merupakan sambungan internet seterusnya selepas HSDPA (3.5G) yang membolehkan seseorang pengguna menikmati kelajuan internet sepantas 100Mbps.


14. Apapun, iPhone 5 masih tidak membuka mata saya kerana tiada ‘wow factor’ baru yang diperkenalkan dan still, iPhone 4/4S ternyata nampak lebih menarik bagi saya.

Sekian sahaja untuk kali ni. Terima kasih kerana membaca! Sekian, wassalam.

Kredit Gambar: The Verge, Amanz

Nota Arib: Harap-harap dapat sambar satu iPhone 4 nanti. Harga dah drop banyak tuu!

Ulasan: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich Pada Xperia Series (Xperia Mini)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ;D

Hi anda semua! Hehe, harini Arib nak buat ulasan sikit mengenai update terbaru Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich yang ada pada model Xperia tahun 2011. Salah satu model yang Arib berkesempatan untuk mencuba versi terbaru Android ni ialah Xperia Mini. So, klik ‘read more’ untuk selanjutnya!


Segala persoalan yang menjadi tanda tanya segenap pengguna model telefon Xperia tentang tarikh kemaskini Android 4.0 Ice Cream Sandwich kini sudah pun berakhir apabila pihak Sony telah melancarkan fasa pertama versi update tersebut bermula pertengahan bulan April 2012 yang lalu.

Antara model-model Xperia yang termasuk dalam update ini ialah Xperia arc S, Xperia neo V dan Xperia ray. Manakala untuk fasa kedua pula dilancarkan pada seawal bulan Jun dan model yang termasuk dalam fasa ini ialah Xperia arc, Xperia neo, Xperia mini pro, Xperia pro, Xperia active, Xperia mini, dan Sony Ericsson Live with Walkman. Walau bagaimanapun, sejumlah besar pengguna Xperia Mini dan Live with Walkman di Malaysia masih tidak mendapat sebarang update dan ini mungkin mengambil masa dalam seminggu dua lagi untuk dilepaskan kepada pengguna.

Dalam ulasan kali ini, walaupun update ICS untuk Xperia mini masih belum tiba di Malaysia melalui PC Companion (ketika saat ulasan ini ditulis), Arib berkesempatan untuk mencubanya terlebih dahulu dengan menggunakan cara manual update. Versi dan firmware yang digunakan dalam ulasan ini ialah 4.1.B.0.431 yang membawakan fungsi yang sama dengan automatic update yang bakal tiba tidak lama lagi pada Xperia mini.


Jika anda merupakan pengguna biasa dan Xperia anda tersenarai dalam versi update, boleh mengikuti tutorial yang saya sediakan di sini: (link)

Jika anda seorang yang mahir dalam menggunakan teknik ‘flash firmware’, atau Xperia anda tidak mendapat update lagi, anda boleh rujuk link ini untuk mendapatkan update model Xperia anda secara manual di sini: (link)

Penafian: Cara manual update ini sangat-sangat tidak digalakkan dan mungkin akan menyebabkan Xperia anda bricked (rosak) jika tersalah buat atau terkeluar dari waranti. Seelok-eloknya tunggu sehingga official update tiba bagi Xperia yang belum mendapat update tuu.

Tanpa membuang masa lagi, jom kita ke bahagian ulasan Android 4.0 Ice Cream Sandwich pada Xperia Mini!

Boot Screen

Boot screen telah digantikan dengan perkataan Sony berbanding perkataan Sony Ericsson pada versi Android 2.3. First impression bila tengok logo tuu serius macam ‘whoaaaa’ kejap. Selepas perkataan Sony muncul, perkataan ‘Xperia’ pula keluar sehinggalah proses boot tamat.


Home Screen

Actually, tak banyak perubahan yang berlaku pada home screen cuma dari segi icon ada sedikit perubahan yang kelihatan. Interface dengan 4 bucu masih dikekalkan. Secara default, wallpaper pada Home Screen Android 4.0 ICS pada Xperia didatangkan dengan corak yang hadir pada Xperia S. Cuma dalam update ini, corak tersebut hadir dalam keadaan wallpaper statik dan bukannya animated seperti mana yang ada dalam Xperia S.


Lock Screen

Perubahan yang boleh dilihat lagi adalah pada paparan Lock Screen. Paparan kali ini hadir dengan slider untuk unlock dan juga slider untuk aktifkan camera app. Sebelum ini slider didatangkan dengan fungsi untuk unlock dan silent sahaja. Mungkin atas sebab trend pengguna sekarang yang gemar mengambil gambar, slider telah digantikan dengan seretan ke kiri untuk camera app.


Notification Menu

Perubahan ketara yang boleh dilihat pada versi update Android 4.0 ICS pada Xperia mini ialah fungsi Notification Menu. Fungsi ini hadir dengan paparan maklumat notification yang lebih baik. Pengguna juga boleh menghilangkan sesuatu notification dengan mengheret notification tersebut sama ada ke kiri atau pun ke kanan.


Paparan Menu

Paparan menu masih dikekalkan sama dengan paparan grid aplikasi 3×4. Berikut merupakan paparan menu serta senarai aplikasi yang hadir pada Android 4.0 ICS untuk Xperia mini.

 


Web Browser

Web browser pada Android 4.0 ICS hadir dengan paparan ringkas serta fungsi tab yang diperbaharui. Paparan tab dipaparkan dalam bentuk thumbnail dan pengguna hanya perlu mengheret ke kiri atau ke kanan untuk ‘close’ tab. Selain itu, beberapa fungsi yang turut hadir dalam web browser pada versi Android ini ialah sokongan untuk ‘request desktop site’ dan juga ‘save for offline reading’.


Gallery

Update Android 4.0 ICS pada versi Xperia ini hadir dengan dua aplikasi Gallery. Satu merupakan Gallery yang disediakan oleh pihak Sony untuk memaparkan gambar dalam bentuk 3D dan satu lagi merupakan Gallery yang disediakan oleh Google untuk versi Android 4.0.


p/s: Kesemua gambar yang berada dalam Gallery adalah kepunyaan adik saya.

Setting Menu

Perubahan yang jelas dapat disaksikan ialah Setting menu yang serba baru. Melalui Setting ini, urusan untuk mengurus sambungan WiFi dan juga Bluetooth dipermudahkan kerana fungsi ini hadir pada paparan utama Setting.


Selain itu, fungsi Setting menu juga hadir dengan fungsi Data Usage yang membolehkan pengguna melihat penggunaan atau mengawal data internet. Disamping itu juga, paparan memory pada Setting juga diperbaharui dengan paparan grafikal berwarna.


Selain itu, turut mendapat perhatian saya ialah fungsi development tool. Fungsi ini membolehkan pengguna tweak kelajuan sistem dan melalukan sedikit perubahan pada setting grafik.


Task Manager

Perubahan besar yang dapat disaksikan dalam versi Android 4.0 ICS adalah dengan kehadiran task manager yang baru. Task manager pada versi Android ini hadir dengan paparan ‘live’ thumbnail, membolehkan pengguna untuk melihat aplikasi yang sedang berjalan dengan mudah. Pengguna juga boleh membuang senarai aplikasi dalam task manager ini dengan mengheret thumbnail ke kiri atau ke kanan.


Paparan Senarai Widget Yang Diperbaharui

Paparan untuk memilih widget kini hadir dalam paparan menegak dengan senarai widget. Pengguna boleh memilih widget dengan mengheret paparan widget ke atas dan ke bawah dan hold (tekan lama-lama) untuk meletakkan widget pada paparan home screen.


‘Power button + Volume down’ untuk Screenshot

Sebelum ini, pengguna Xperia model 2011 perlu hold (tekan lama-lama) button Power (on/off) dan pilih ‘Take Screenshot’ untuk mengambil screenshot pada phone. Cara ini barangkali terasa agak tidak praktikal dan leceh untuk digunakan terutama sekali untuk mengambil screenshot game ataupun video. Pada update Android 4.0 ini, urusan mengambil screenshot dipermudahkan yang mana pengguna hanya perlu hold ‘Power button + Volume down’ secara serentak. Screenshot boleh diakses melalui Gallery dan disimpan secara automatik dalam folder E:/Pictures/Screenshot.

Kegunaan Seharian

Untuk ketahanan bateri, di sini saya masih boleh katakan, penggunaan sistem Android 4.0 cepat makan bateri pada Xperia ini. Ini kerana sistem Android 4.0 sejak azali lagi memang dicipta untuk telefon dengan spesifikasi tinggi. Memang korang akan aware bateri korang akan cepat habis berbanding ketahanan bateri pada Android 2.3. So kalau korang tak kisah sangat pasal ni, boleh lah update lepas ni, hehe.

Dari segi performance, boleh dikatakan agak baik untuk penggunaan harian walaupun saya ada perasan ada sedikit ‘kurang kelancaran’ ketika membuka sesuatu aplikasi. Walau bagaimanapun, jika anda seorang yang kaki game bergrafik tinggi, saya tidak syorkan anda untuk update ke versi ini kerana kebanyakan game daripada Gameloft terasa lambat untuk startup dan loading. Kadangkala, tengah-tengah syok bermain game, tiba-tiba terkeluar secara sendiri. Ini membuatkan saya facepalm.jpg. Kalau setakat nak main Draw Something, burung tembak oink-oink itu lain cerita.

Konklusi

Apapun, segala penambahbaikan yang dilakukan oleh pihak Sony dalam versi update Android 4.0 ini ternyata dapat memuaskan hati pengguna. Fungsi yang ditawarkan serta penambahbaikan user interface yang berada dalam versi Android 4.0 ini sememangnya dinanti-nantikan oleh pengguna Xperia buat sekian lama. Fungsi seperti ‘Live’ task manager, lock screen dengan option untuk ke kamera, notification menu yang diperbaharui sangat mengujakan saya ketika pertama kali mencubanya.

Pihak Sony juga bijak mengambil hati pelanggannya. Xperia model 2011 yang boleh dikatakan agak lama ini masih lagi boleh diterima ke versi update Android 4.0. Tidak seperti pencabar terdekatnya, model keluaran tahun lepas yang berharga bawah RM1000 tidak termasuk dalam versi untuk update ke Android 4.0 ICS. Update untuk Galaxy W masih tidak kedengaran walaupun spesifikasi model tersebut boleh dikatakan agak canggih. Galaxy Y usah kata, memang sejak awal lagi tidak dapat untuk update ke ICS. Sangat rugi bagi mereka yang mempunyai budget bawah RM1000 dan membeli telefon daripada syarikat ini. Plastik. *uhuk-uhuk*

Segala fungsi yang ditulis dalam ulasan ini mungkin kelihatan sedikit persamaan dan boleh didapati pada Xperia model 2011 yang lain. Cuma beberapa fungsi seperti Face Unlock tidak diuji pada Xperia Mini kerana ketidakhadiran kamera hadapan pada model ini. Apapun, setelah korang dapat update nanti, pengalaman menggunakannya mungkin sedikit berbeza dengan apa yang ditulis. Mungkin ada yang laju kea, bateri tahan lama kea, mana tahu? Sebab semua bergantung kepada penggunaan seseorang, hehe. Okay, bagi korang yang mempunyai model Xperia 2011 yang boleh diupdate ke Android 4.0 Ice Cream Sandwich, boleh klik link di bawah.

KLIK SINI UNTUK UPDATE XPERIA KE ANDROID 4.0 ICE CREAM SANDWICH!

KLIK SINI UNTUK UPDATE XPERIA KE ANDROID 4.0 ICE CREAM SANDWICH!

Hee, sekian sahaja untuk ulasan kali ini. Korang ada sebarang soalan dan petanyaan boleh dikemukakan pada ruangan komen di bawah. Terima kasih kerana membaca yea! Sekian, wassalam.

Nota Arib: Bagi korang yang berhajat nak angkat model Samsung Galaxy bawah RM1000 macam Galaxy Mini 2 atau Galaxy Y, better korang lupakan dan baik beli model Xperia sebab Samseng tak umum apa-apapun untuk update phone tu ke ICS. Harga kebanyakan model Xperia ni pun banyak bawah RM1000 dan paling best, boleh support ICS. Harga Xperia mini sekarang ni RM430 kat Low Yat. Fungsi dan spesifikasi jauh lebih baik daripada Galaxy Y (RM499?!) yang ASDFKGKLSLFW. *maaf Galaxy Y user -.-

Close Up: Nokia Lumia 710 – Smartphone Windows Phone 7 Bawah RM1000!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ;D

Syukur Alhamdulillah kerana Arib diberi peluang daripada Nokia Malaysia untuk membuat ulasan Nokia Lumia 710 secara eksklusif di blog ni. Hehe.

Pertama sekali Arib nak ucapkan ribuan berbanyak terima kasih kepada En. Asri al-Baker (@asrialbaker) di atas pemberian unit review Nokia Lumia 710 ni. En. Asri diberi tanggungjawab daripada Nokia Malaysia untuk pass-pass unit review Nokia Lumia 710 ni kepada blogger. Kalau korang nak tau, En. Asri ni merupakan orang kuat i-symbian.com dan symbianku.com yang banyak menyumbangkan idea dan artikel dalam dunia Symbian dan smartphone masa kini. So sekalung penghargaan didahulukan kepada En. Asri al-Baker atas peminjaman review unit ni kepada Arib selama 5 hari. Thank you bro! Hehe.

Okay, sebelum ni Arib pernah cerita pasal hari pelancaran Nokia Lumia 800 dan Nokia Lumia 710 dekat blog ni. Kalau korang tak baca lagi, korang klik sini. Dalam post tu pun Arib just cerita fungsi yang ada pada kedua-dua smartphone ni. So dalam post ni, Arib akan review salah satu keluarga siri Nokia Lumia iaitu Nokia Lumia 710.

 


Seperti gambar di atas, kotak pembelian Nokia Lumia 710 didatangkan dengan rekaan kotak yang baharu sama seperti kotak Nokia X7, Nokia N9, dan Nokia Lumia 800. Tiada sebarang CD/DVD software di dalam (zaman semua guna internet, so download lagi senang) dan apa yang menariknya, kesemua material kotak 100% boleh dikitar semula.

Pakej standard Nokia Lumia 710:

  • Nokia Lumia 710
  • Nokia AC-10 MicroUSB Charger
  • Nokia Charging dan Data Cable CA-190CD
  • Nokia Headset WH-208
  • Quick Guide, User Guide, dan Product information leaflet

Sebelum bercerita panjang, apa kata kita berkenalan dengan spesifikasi Nokia Lumia 710 ni (:

Platform: Windows Phone 7.5 Mango
CPU: Qualcomm MSM8255 1.4 GHz Single Core, 512 MB RAM
Band: GSM 850/900/1800/1900 & HSDPA 900/1900/2100
Ukuran: 119 x 62.4 x 12.5 mm
Berat: 125.5g
Bateri: Li-Ion 1300 mAh
Masa Menunggu: Sehingga 400 jam (2G), sehingga 400 jam (3G)
Masa Berbual: 6 jam 50 minit (2G), 7 jam 40 minit (3G)
Skrin Sentuh: 3.7 inci dengan resolusi paparan 480 x 800 piksel
Jenis Skrin: Capative
Warna Skrin: 16 juta warna
Kamera: 5 Megapiksel (autofokus, LED flash)
Memori: 8GB, tiada peningkatan memori
Fungsi lain: Nokia Maps, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth versi 2.1 dengan A2DP, rakaman video HD (720p), sokongan A-GPS

First impression bila pegang phone ni terasa macam pegang Samsung Galaxy Nexus. Tak tau lah maybe skrin dia kowt yang nampak anggun anggun gituu, ahha. Kat bahagian depan Nokia Lumia 710 ni menempatkan skrin sentuh 3.7 inci dan jugak tiga butang kawalan fizikal Windows Phone. Apa yang sedikit mengecewakan, tiada kamera panggilan video dan apa yang korang nampak kat atas tuu hanyalah light sensor dan proximity sensor.

 

 

 


Bahagian atas Nokia Lumia 710 pulak tersedia dengan 3.5 mm earphone jack dan sambungan untuk kabel microUSB dan charger. Yeah, macam ni senang lah nak cucuk earphone, hehe. Kat atas ni jugak terletaknya button lock untuk lock atau unlock phone. *prefer button lock kat tepi sebab handphone besar. guna sebelah tangan nak unlock phone serius sangat menyusahkan. ada satu tahap sampai nak terjatuh dah phone ni =___=


Perkara yang Arib tak beberapa suka adalah kedudukan speaker Nokia Lumia 710 yang terletak kat belakang phone ni. Serius tak beberapa menarik sebab speaker akan tertutup jika diletakkan dalam poket seluar. So mesti ada problem nak dengar ringtone orang calling lagi-lagi bila pergi tempat yang ramai orang. Prefer lagi kedudukan speaker kat atas phone.

Windows Phone 7 sememangnya sebuah sistem operasi yang ditunggu-tunggu bagi penggemar smartphone di seluruh dunia. Nokia Lumia 710 antara smartphone yang menggunakan sistem operasi Windows Phone 7. Untuk sistem operasi, Arib suka dengan User Interface (UI) Windows Phone 7 ni. Sebagai peminat seni Typography, Metro UI yang digunakan dalam Windows Phone 7 ni sangat mengujakan Arib. Seriously, simple dan tak serabutkan mata. Kalau korang tengok paparan home screen Windows Phone 7 ni, korang akan dapati kotak atau tile ni beranimasi. Cantik, itu jew yang Arib dapat kata. Senang cerita, Metro UI menggabungkan grafik yang ringkas dan tulisan sebagai element utama dalam UI ni, memang kelas 😉

 

Okay, jom kita tengok pulak beberapa perkara yang menarik dalam Nokia Lumia 710 ni!

People Hub

Perkara yang menarik tentang Windows Phone 7 ni adalah kehadiran fungsi People Hub. Fungsi ni membolehkan korang melihat contact dan apa yang menariknya boleh dilihat sekali update daripada Facebook dan Twitter daripada contact tersebut tanpa perlu korang bukak sebarang software social networking. Semua dalam satu tempat.

*melting* (melting sebab someone?) -.-

 

*sorry BRK (@mubarakdragon) sebab jadi model dalam ni, HAHA.

Marketplace

Perkara utama yang boleh didapati pada smartphone masa kini adalah fungsi penjualan aplikasi dan games. Dalam Windows Phone 7 lebih dikenali sebagai Marketplace. Kat sini korang boleh download pelbagai aplikasi dan games dalam antara muka Metro UI yang sangat mengasyikkan.

 


Internet Explorer

Fungsi Internet Explorer antara top features dalam Windows Phone 7 ni. Korang tau, Internet Explorer dalam phone ni sangat laju jika dicompare dengan browser dalam Android ataupun Safari dalam iOS. Loading speed ni dia betul-betul macam browser kat PC. Pengalaman Arib menggunakan browser Android pun tak selaju macam ni. Puas hati. Content yang diload dalam IE Windows Phone 7 sangat teliti sampai tak perlu untuk zoom untuk baca kandungan. Semua telah dioptimized kan untuk skrin Windows Phone. Terbaik!

 


Kamera 5 Megapiksel dengan Auto Fokus + LED Flash

Nokia Lumia 710 didatangkan dengan kamera 5 megapiksel dengan auto focus. Kalau korang nak tahu, fungsi auto fokus merupakan syarat utama dalam sesebuah Windows Phone. So pihak Nokia tak leh nak guna kamera EDoF atau bahasa kasarnya kamera Full Focus sepertimana yang diorang letakkan pada kebanyakan smartphone Symbian yang latest. Bagi Arib, fungsi auto focus mesti kena ada sebab senang nak capture kandungan bacaan atau tangkap gambar gadget dengan jarak yang dekat. Kamera Nokia Lumia 710 juga hadir dengan LED Flash untuk memudahkan korang menangkap gambar pada waktu malam.

 


Sambungan pantas – WiFi 802.11b/g/n dan HSDPA

Fungsi yang memang tidak asing lagi dalam smartphone sekarang adalah fungsi WiFi dan juga sambungan internet HSDPA. Kemudahan WiFi ni sangat membantu bagi mereka yang tak suka subscribe internet bulan-bulan, hehe.


Office Mobile

Fungsi yang menjadi titik jualan Windows Phone 7 adalah fungsi Microsoft Office Mobile. Melalui fungsi ni, korang boleh mengurus dan membuat editing file Microsoft Office Word, PowerPoint, Excel, dan One Note korang dengan mudah tanpa perlu menggunakan PC. Serius best sebab bila bukak slide PowerPoint, dia akan tunjuk transition sama seperti PC. Arib pernah guna pelbagai jenis aplikasi Office untuk smartphone dan ternyata Microsoft Office Mobile paling terbaik. Apa yang Arib suka, kesemua file tak perlu di copy paste dari PC ke phone sebab semua diuruskan melalui SkyDrive. Memang mudah, korang just save file Microsoft Office ke SkyDrive dan boleh terus akses file tersebut dalam phone ni.

 


Fungsi E-Mail Yang Superb!

Perkara yang paling penting bagi sesebuah phone masa ni adalah fungsi e-mail. Apa yang boleh Arib kata, fungsi e-mail dalam Windows Phone 7 paling superb! Nak organise e-mail dalam ni, mak aihh, senang sangat. Tak macam kat PC yang agak leceh sikit -.-

 


Zune – Music + Video Hub

Aplikasi media yang menjadi sebutan dalam Windows Phone 7 ialah aplikasi Zune. Kat dalam ni korang boleh play lagu atau video yang telah disync daripada PC korang. Antara muka Zune yang simple sangat menarik dan tak serabut jika dibandingkan dengan aplikasi media player pada smarthphone yang lain.


Xbox Live

Hah, perkara yang membuatkan Arib teruja sangat dengan Windows Phone 7 ni ialah aplikasi Xbox Live. Hah, kalau Nokia dahulunya gah dengan permainan N-Gage nya, kali ni Windows Phone 7 tampil dengan aplikasi Xbox Live yang memainkan peranan sebagai hub untuk permainan grafik berkualiti tinggi. Kalau korang tengok grafik dia, fuhhh, memang cun! Kat sini korang boleh tengok point korang, inbox, dan spotlight game terbaru.

 

 

 


Aplikasi Windows Phone 7 Kemas dan Menarik

Arib suka sangat dengan design dan interface app kat dalam Windows Phone 7 ni. Simple jea. Tak serabut. Apa yang best kesemuanya menggunakan design panoramic, so tak perlu korang tekan itu tekan ini tapi just seret jari korang dari kiri ke kanan. Interface, fuhh, tak payah cakap sebab dah memang cantik dengan design typography Metro UI yang sangat awesome!

Facebook – Design app Facebook baru paling win! Suka dengan idea rekaan header app Facebook ni. Aplikasi ni gunakan tagged photos untuk dijadikan design kat header sebaris dengan notification area. Memang menarik!

 


Twitter – Twitter app pun best jugak dalam versi Windows Phone 7 ni. Design pun kemas dan minimalist. Apa yang best, tak payah tekan pun nak tengok mention apa semua sebab semua just heret jari ke sana ke mari. Apa yang kurang cuma tak boleh tengok interaction jea, huhu.

 


Foursquare – Wowowowo, Arib rasa app Foursquare paling terbaik adalah versi Windows Phone 7. Serius lawa design dia. Tempat yang berhampiran dengan kita dipaparkan dalam bentuk Metro UI berserta background app foursquare yang sangat kemas dan menarik.

 


KL Traffic – Untuk aplikasi tempatan, Arib memilih aplikasi KL Traffic untuk dimasukkan dalam review ni. App ni simple jea tapi boleh tahu kelancaran trafik di sekitar Lembah Klang. So senang lah nak tinjau jalan mana yang jammed sebelum memulakan perjalanan korang.

 


On-Screen Keyboard

Kalau guna phone touchscreen ni memang agak leceh sikit nak type apa semua. So mobile operating system berlumba-lumba nak reka on screen keyboard yang mesra pengguna supaya dapat digunakan dengan mudah dan pantas. Untuk Windows Phone 7, yeap, Arib sukakan rekaan keyboard yang ada dalam mobile OS ni. Design kedudukan huruf pun kemas dan standard. Cuma satu jea kelemahan yang Arib dapat lihat, tiada sebarang option untuk turn on vibrate apabila keyboard ditekan.

 


Fungsi Asas

Fungsi asas seperti fungsi telefon, kalendar, penggera dan kalkulator juga tersedia di dalam. Bagi yang gemar mendengar radio, jangan risau kerana Nokia Lumia 710 turut didatangkan dengan radio FM. Hehe, kalau dah bosan dengan muzik kat dalam phone, boleh lah layan radio, hee. Dan tidak dilupa juga, aplikasi Bing Search memudahkan korang untuk search maklumat yang korang nak cari. Best taw aplikasi Bing Search ni, background kat aplikasi ni semuanya cantik-cantik belaka, yeah!

 

 

 


Benda utama yang suka dengan smartphone jenama Nokia adalah fungsi Nokia Maps. Cuba lah cari mana nak dapat aplikasi Maps Navigation yang terbaik dekat dunia ni. Peranti GPS yang letak kat dalam kereta tu pun belum tentu dapat kalahkan Nokia Maps.

Apa yang membuatkan Nokia Maps tiada tandingan dengan aplikasi Maps dan GPS yang lain adalah kerana Nokia Maps dibekalkan dengan navigasi bersuara turn-by-turn secara percuma selamanya! Korang tau, kalau korang guna software kat phone lain kesemuanya kena bayar untuk guna fungsi navigasi bersuara. Selain tuu, Nokia Maps mempunyai navigasi bersuara Bahasa Melayu paling jelas dan sedap didengar. Compare lah dengan Garmin ke, PAPAGO ke memang tak leh challenge, hehe.
Dan ya, Nokia Lumia 710 juga dibekalkan dengan aplikasi Nokia Maps yang dioptimakan untuk Windows Phone 7 😉

 


Selain itu, khusus untuk Windows Phone jenama Nokia sahaja, pihak Nokia juga meletakkan sokongan Nokia Collection dalam Marketplace untuk aplikasi khas pilihan Nokia.


Salah satu aplikasi yang menarik perhatian Arib dalam Nokia Collection ialah aplikasi Creative Studio.


Fungsi ni membolehkan korang menambah kesan khas, crop, edit, dan sebagainya untuk mencantikkan lagi gambar korang tu. Memang mudah sebab semua dijalankan dalam antara muka Metro yang sangat ringkas.

 

Dah memang menjadi adat, setiap benda pasti ada kebaikan dan kelemahan masing-masing, hehe.

 

  • Skrin sentuh ClearBack LCD capative 3.7″ dengan paparan 16 juta warna dan resolusi WVGA (480 x 800 piksel)
  • Kaca skrin tahan calar Gorilla Glass
  • 1.4 GHz Qualcomm MSM8255 CPU, 512MB RAM
  • Sistem operasi Windows Phone 7.5 Mango
  • Sambungan 3G dengan HSDPA (14.4 Mbps) dan HSUPA (5.7Mbps)
  • 5 megapiksel (autofokus, LED flash)
  • Rakaman video HD, 720p @ 30fps
  • Memori dalaman 8GB
  • 3.5mm audio jack
  • Port microUSB untuk penghantaran data dan charging
  • Menyokong active noice cancellation
  • Sambungan pantas Wi-Fi b/g/n
  • Bluetooth 2.1 dengan A2DP
  • Accelerometer untuk auto rotation skrin dan proximity sensor
  • Didatangkan dengan aplikasi dokumen pejabat, Microsoft Office Mobile
  • Pengintegrasian Facebook dan servis online
  • Penerima A-GPS terbina di dalam
  • Stereo FM Radio dengan RDS
  • Hadir dengan Nokia Maps yang eksklusif untuk Windows Phone 7

  • Tiada peningkatan memori, bermakna memori tetap 8GB
  • Tiada sokongan USB mass storage
  • Tiada USB On-The-Go
  • Tiada TV-Out
  • Slot microSIM (tunggu dah banyak phone baru support okay sikit kowt)
  • Tiada panggilan video
  • Nak masuk lagu dan video semua bergantung kat Zune =__=

Setelah melihat sendiri keistimewaan dan juga kekurangan yang dimiliki oleh Nokia Lumia 710, Arib merasakaan bahawa harga yang ditawarkan sangat berpatutan dengan fungsi yang ditawarkan. Smartphone dengan processor 1.4GHz pada harga bawah RM1000 ini ternyata sangat berbaloi untuk dimiliki kerana ia sangat pantas dan tidak pernah lagi Arib mengalami masalah lagging dalam phone ni.


Kemampuan dan spesifikasi yang ditawarkan pada Nokia Lumia 710 dilihat mampu menyaingi pesaing terdekat, Samsung Galaxy W yang juga membawa processor 1.4GHz, kamera 5 megapiksel dengan rakaman HD pada harga bawah RM1000. Perbezaan ketara antara kedua-dua smartphone ini ialah dari segi sistem operasi dan peningkatan memori luaran. Samsung Galaxy W didatangkan dengan sistem operasi Android 2.3 Gingerbread manakalah Nokia Lumia 710 didatangkan Windows Phone 7.5 yang lebih pantas daripada pesaingnya. Aduan seperti lembab, slow, dan juga hanging tidak akan kedengaran jika korang menggunakan smartphone Nokia Lumia 710 ini. Kesemuanya diatasi dengan kehadiran Windows Phone 7.5 Mango sebagai sistem operasi Nokia Lumia 710.

Nokia Lumia 710 boleh diperolehi secara eksklusif di Nokia Store seluruh Malaysia pada harga rasmi RM999. Bagi yang gemar membeli set AP, Nokia Lumia 710 boleh didapati dengan kadar harga serendah RM839.

Nokia Lumia 710 warna Putih + Biru! *melting*

Sekian sahaja untuk paparan close up pada kali ni. Hah, kalau korang ada sebarang komen atau pertanyaan mengenai Windows Phone 7, share lah comment kat bawah ni yerk, hehe. Okaylah, setakat itu sahaja. Terima kasih kerana membaca! Wassalam ;D

Editor: Serius, kalau ada duit sekarang ni memang nak beli jea satu Nokia Lumia 710 ni. Serius puas hati walaupun 5 hari jea menggunakan set review ni. Recommend sangat untuk korang!