ENTRI TERBARU

Author Archives: Arib Ismail

Feed Subscription
Seorang yang meminati dengan dunia komputer dan berpengalaman luas dalam dunia telefon bimbit. Ikuti saya di Twitter: @aribismail dan Facebook: Arib Ismail untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan dunia IT.

Arib Ismail 20 Tahun – Terima Kasih Semua!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

1. Ohai lama tak update blog ni.

2. First sekali saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang sudi wish birthday saya tahun ni semalam, 1 Februari 2014. Yeap umur saya dah 20 tahun dah sekarang. Hehe.

3. Tahun ni, saya buat kelainan sikit dengan sorokkan tarikh lahir sebaik yang mungkin. Kat Facebook saya siap tukar tarikh lahir kepada 1 Mac. Dekat Twitter pun saya tak retweet satu wish birthday pun, just favorite dan reply thanks kepada yang sudi wish. Sebabnya nak tengok seberapa ramai yang masih ingat birthday saya.

4. Alhamdullilah, ada yang masih ingat.

5. Cuma menarik tahun ni, kat Facebook tiada satu wish birthday saya terima lepas je tukar tarikh birthday tu. Syukur saya tidak menerima sebarang wish “HB” sahaja tahun ni. Lol.

7. Untuk 2014, orang pertama wish saya (sebelum pukul 12am) ialah Hafiz Rusli iaitu kawan sekolah SMK Segambut Jaya dulu. Dia ni setiap tahun ingat birthday saya. Petang-petang lagi dah wish via text message. Haha. Tapi kalau ikut lepas pukul 12am, orang pertama wish ialah Fikri Khairuddin, kawan lawan ranking kedudukan kelas masa sekolah rendah. Lol. Rindu sangat dengan mamat ni. Berapa tahun tak jumpa.

6. Apapun sebagai penghargaan, saya nak masukkan semua wish birthday saya terima tahun ni.

Twitter

Wish orang pertama

Wish seterusnya

 

Wish paling LOL

Wish lagi

Wish paling banyak smiley v^.^v

Wish lagi

Okay ni paling suka sebab cakap handsome lewlz

Wish lagi

Wish bergambar (paling terharu k sebab kat Whatsapp pun ada bagi haha)

Wish sebelum penutup wish Twitter

Actually post ni dah publish, tapi edit balik untuk tambah wish daripada Amir Amran. Haha. Thanks Amir!

Whatsapp

Wish budak INTEC yang nak fly New Zealand next year haha

Screenshot_2014-02-02-03-20-56-1

Wish daripada Fadzren Big

Screenshot_2014-02-02-03-23-05-1

OK yang ni terharu sebab kat Twitter dah bagi kat Whatsapp pun bagi. Thanks Shu!

Screenshot_2014-02-02-03-19-52-1

Abam Barak aka Abam Russia punya wish :))

Screenshot_2014-02-02-03-18-50-1

Wish daripada Khalis Khalil, classmate masa form 5 SMK Seri Bintang Utara

Screenshot_2014-02-02-03-20-30-1

Text Message

Wish pertama kalau ikut sebelum pukul 12am. Thanks Hafiz Rusli!

Screenshot_2014-02-02-03-25-15-1

Wish daripada budak tunggu result SPM, Awatif Ishak :>

Screenshot_2014-02-02-03-23-42-1

7. Sekali lagi, terima kasih bebanyak yang sudi wish birthday! 😀

8. Btw, tahun ni saya celebrate birthday kat Shah Alam. First tempat, pergi makan kat Restoran Barra. Actually tempat makan ni paling teringin nak pergi lepas tengok video Faradyable – Bila Avangers Lapar masa 2012. Dia punya dialog siap hafal lagi tau! Haha. Alhamdulillah tahun ni baru dapat merasa pergi. So far makanan kat sini sedap dan murah. Banyak pun banyak. Memang puas makan. Tak sia-sia pendam azam nak makan kat sini. Tup tup tercapai jugak lol.

DSC00932

9. Lepas makan, dah sampai Shah Alam of course kena singgah i-City. Tak jauh pun dari Restoran Barra tu. Actually dah lama tak pergi sini. Last pergi pun time 2011, kot. Sekarang dah 2014, pergi sini tengok dah berubah macam-macam. Dulu masa first pergi ada taman lampu tu je. Sekarang siap fun fair dengan waterpark pun ada. Kejap je dah berubah.

DSC01036

10. Pasal hadiah tahun ni, both parent bagi ‘ang pow’ as hadiah. Hehe. Tapi yang best adik-adik pun bagi. Adib bagi spec mata Rayban Wak Doyok (lol) pastu Hanis bagi hadiah kameja hitam. Woohoo. Tak expect pun diorang bagi hadiah. Terharu kejap kat i-City tu haha.

11. So itu je lah kot rasanya. InsyaAllah kalau ada kelapangan ingat nak berblog balik. Update macam ni pun dah seronok sebab just tulis point. Tak sakit kepala tulis dalam bentuk karangan panjang haha. Orait. Sehingga kita berjumpa lagi 😀

p/s: Oh ye kat bawah ni saya kumpulkan link ucapan birthday saya mengikut tahun. Macam best pulak collect wish birthday pastu jadikan blog post. Haha. Bila baca balik tersenyum sorang-sorang. Lol.

UCAPAN BIRTHDAY MENGIKUT TAHUN: 2009, 2010, 2011 (Wish Paling Favorite), 2013.

Pengalaman Di Maxis 4G Bloggers Blaze 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua!

Hari Sabtu lepas Maxis ada buat event untuk blogger ala-ala Amazing Race gitu yang diberi nama Maxis 4G Bloggers Blaze challenge. Actually saya pergi event ni under Amanz.my sebab bos Aman Firdaus suruh pergi. Haha. Memula bos kata suruh pergi event ni rasa excited jugak lah sebab dia kata boleh menang hadiah 😛 Tapi tak kisahlah menang ke kalah ke asalkan dapat experience baru tu paling penting. Ececeh.

So seawal 8.30 pagi para blogger dikehendaki berkumpul dekat Piazza, The Curve. Masa tu kitorang diberi group masing-masing yang telah ditetapkan oleh pihak penganjur yang terdiri seramai 3 hingga 4 orang untuk satu group. Nama group pun diberi oleh pihak Maxis sendiri yang diberi mengikut nama jenis ikan. Ada team Shark, team dan saya dapat Team Pirahna. Aummm! (tak tahu pirahna bunyi macam mana lewlz)

1488186_10151836301307986_1780139776_n

Sebelum cabaran bermula, macam biasa ada sesi briefing pasal keselamatan apa semua sebab nak pergi satu tempat ke satu tempat tu semua kena naik kereta. So dalam setiap group kena pilihlah siapa yang jadi driver, siapa yang yang jadi co-pilot. Masa tu jugak setiap group diberikan 4G LTE device daripada Maxis untuk digunakan sepanjang challenge ni. Group saya dapat Galaxy Note 2 LTE hehe.

First cabaran yang kitorang kena buat ialah scan QR code dekat ballon sampailah jumpa QR code yang dia bagi info untuk ke destinasi seterusnya. Cabaran ni boleh kata ikut nasib jugaklah sebab nak jumpa ballon tu bukan senang dan tak ada hint langsung, just scan code sampai jumpa. Memula tu fade up pun ada sebab dah banyak team dah jumpa QR code yang sepatutnya dan tinggalkan kitorang yang masih terkial-kial scan kat ballon tu. Huhu. Nasib baik last-last pihak penganjur bagi lepas jugak lah dan pass kat kitorang kad destinasi seterusnya.

Second cabaran, orait yang ni ada group yang kena seperate kat tempat lain. Ada group yang buat wall climbing dulu dan ada group kena buat cabaran yang kat Sunway dulu. So Team Pirahna dapat task yang kat Sunway tu.

20131208_105119

Sesudah sampai di Sunway Lagoon, kitorang dikehendaki untuk download app Drag Race dan main game tu. Masa ni pihak penganjur akan catat masa drag race paling pantas untuk setiap ahli kumpulan dan screenshot kesemua markah tu masuk Whatsapp. Cabaran kedua ni kira paling senang antara semua cabaran haha. Lepas habis main game Drag Race tu, kitorang diberi task seterusnya untuk masuk ke Sunway Lagoon, woohoo!

20131208_105636Cabaran ketiga, hehe yang ni cabaran paling best sebab setiap ahli kumpulan dikehendaki untuk lawan go-kart dengan kumpulan lain. So setiap group akan seperate kepada dua orang untuk lawan go-kart. Dua orang lagi pulak akan tangkap gambar ahli group ketika perlawanan Go-Kart tu untuk diupload ke Google+ nanti.

Cabaran keempat pulak kitorang dikehendaki ke Setiawangsa untuk main wall climbing. Pehh rasa inilah cabaran paling mencabar antara kesemua cabaran yang ada. Setiap ahli kumpulan (seperate kepada dua orang setiap sesi) akan panjat dan cross dari satu dinding ke satu dinding untuk ambil bendera dan turun dengan selamat (bukan terjun) dengan sepantas yang mungkin. Mana-mana group yang melebihi 6 minit setiap sesi akan dikenakan penalti selama 30 minit. Masa ni dua orang lagi ahli group akan rakam video HD semasa dua ahli group yang lain tengah panjat untuk diupload ke Google+ jugak. So nasib baiklah group Pirahna lepas task ni dan tak kena penalti tu. Rasanya semua group lepas kot hehe.

IMG-20131208-WA0001

Cabaran terakhir, kesemua group kena balik kat The Curve semula untuk ke cabaran makan tembikai siapa paling cepat. Yang ni seronok. Tengok tembikai tu pun dah rasa sedap so time makan tu tak ingat apa memang makan je dengan serakus yang boleh, nyummmmm!

IMG-20131208-WA0000Habis semua cabaran tu, tibalah masa penutup yang dinanti-nantikan iaitu pengumuman pemenang pertandingan ni. Tapi kira puas hatilah dengan keputusan juri sebab tak expect group yang menang tempat pertama tu boleh menang. Sebabnya group tu boleh kata agak belakang dari kitorang bila ke tempat check point. So keputusan ni saya kira adil sebab pemenang dipilih bukan kepantasan ke check point tapi kepantasan masa siapkan task yang diberi.

Walaupun tak menang, seronok sangat join event ni sebab banyak benda yang saya dapat. Selain kita boleh jumpa rakan-rakan blogger lain, pengalaman naik wall climbing tu serius saya akan ingat sampai bila-bila. Benda ni buat saya realize yang kita perlu trust kat diri kita untuk panjat dan cross dari satu dinding ke satu dinding tu. Kalau tak percaya dengan diri sendiri, sure akan jatuh ke bawah.

Satu perkara lagi yang saya dapat ialah untuk melihat kelajuan sebenar Maxis LTE 4G. Serius, LTE 4G dari Maxis pehh laju gila. Masa kat cabaran Sunway tu, download app Drag Racing yang kira-kira sekitar 12MB ambik masa dalam beberapa saat je. Guna Waze masa nak pergi dari destinasi ke destinasi lain pun takde masalah lag ke apa. Memang smooth bro!

996984_10151836610142986_302602544_n

Komen mengenai event ni? Overall Maxis arrange event best sangat. Makan minum semua cukup dan lokasi event pun sangat baik. Hehe. Cuma agak terkilan sikit lah dengan Maxis sebab yang tak menang tak dapat gadget apa-apa pun melainkan goodie bag yang dalamnya ada buku planner tahun 2013 (lol), pendrive & sim pack Hotlink. Ingat dapatlah bawak balik device baru macam Sony SmartWatch 2 ke sebagai saguhati takpun modem Maxis 4G LTE yang terbaru tu pun jadilah. Nasib baik Ben kata masa acara penutup tu cakap siapa yang buat blogpost pasal event ni akan diberi hadiah misteri. Yayy! Harapnya blogpost ni diterimalah kot. Nak post kat Amanz.my pasal event ni macam tak sesuai sebab situ semua news huhu.

Anyway terima kasih Maxis sebab anjurkan event macam ni. Kalau tak entah bilalah nak merasa main go-kart, wall climbing & makan buah tembikai siapa paling pantas tu haha. Thanks untuk voucher RM80 untuk setiap group masa kat Sunway Lagoon tu. Dapatlah ngap ngap burger Hobbit yang terbaru kat Burger King tu. Haha. Paling penting terima kasih kat Amanz.MY sebab bagi pergi ke event macam ni. Thanks bos! :DD

Kredit Gambar: Official Facebook Page Maxis

Pengalaman @ D-Code Bootcamp 2013 Anjuran Startup Malaysia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hi semua! Sorry sangat sebab dah lama biarkan blog ni terbengkalai. Lama jugak dah tak sentuh blog ni. Hurmmm. Kadang kadang rasa rindu pun ada nak aktif berblogging macam dulu. Tapi apa kan daya, sekarang ni kan zaman Twitter. Apa apa nak update semua kat Twitter. Sharing pun kat Twitter so nak tulis balik jadi artikel agak ambil masa jugak la kot. Maka tertinggal lah blog ni tanpa berupdate pun. Wuuu.

Orait, so harini Arib tetiba pulak rasa nak update pasal camp yang Arib join selama tiga hari ni, bermula dari 5-7 Julai 2013. Tak tau kenapa, camp ni macam best sangat so rasa macam rugi pulak tak tulis dalam blog haha. Eh, camp apa ni? Hahh, inilah dia, D-Code Bootcamp 2013! 😀

Back-AribIsmail
Front-AribIsmail Back-AribIsmail

Actually Arib ke camp ni sebab terpilih untuk menjadi fasilitator selama tiga hari. Bermula cerita macam mana Arib boleh jadi fasi ni sebab satu hari tu Arib ternampak ada orang retweet pasal tawaran untuk menjadi fasilitator. So Arib test test lah hantar resume dekat emel yang dia kasi. Tup tup, dapat. So Alhamdulillah, selain jalankan tugas sebagai fasi, boleh lah jugak Arib cari pengalaman dalam ilmu programming. Oh yea, ini first time Arib jadi fasilitator. Sebelum ni selalu jadi peserta je kat mana-mana camp. Hehe.

Oh yea, D-Code Bootcamp 2013 ni actually coding camp yang dianjurkan oleh Startup Malaysia. Camp ni baru first time ada dan tahun ni dibuat dekat Zebra Square, Kampung Pandan, KL. Tempat dia memang tak jauh dari rumah Arib. Memang Arib datang sini jalan kaki je. Kedudukan spesifik, dia dekat dengan Restoran Al-Rawsha. So para peserta yang datang camp ni memang tiga hari tu kena hidup dengan coding. Camp ni pun ramai jugak yang join tau, dalam 500 orang macam tu yang terdiri daripada student, programmer, dan tak juga orang yang langsung tak pernah tahu pun pasal coding.

Back-AribIsmail
Front-AribIsmail Back-AribIsmail

Sepanjang tiga hari camp ni, kesemua peserta akan belajar macam mana nak buat extension dan application untuk Google Chrome. Serius menarik. Setiap sorang akan diberi satu Booklet Coder Pack untuk buat extension dan app tu sampai jadi. Then, lepas jadi, diorang ambil idea dari situ untuk create pulak ke satu extension yang lebih menarik. Oh yea, masa final day ada penilaian untuk extension paling best. Pihak camp akan pilih 60 orang untuk ke Summit tahunan pastu akan ada saringan sikit dan akhir sekali diorang akan dibawa ke Silicon Valley, US selama 2 minggu untuk pembentangan idea Chrome extension tu.

So bila pergi coding camp atau event event macam ni memang selalu dapat kenal orang baru. Time ni Arib dapat kenal beberapa group first year student dari UTP, UIA, dan beberapa barisan fasilitator yang memang best bergaul dengan diorang. Time ni jugak Arib dapat jumpa first time dengan rakan Twitter iaitu abam @zulhhandyplast. Sebelum ni selalu mention mention je kat Twitter tapi tak pernah pun jumpa. Tak dilupa juga abam @omarmahdzan yang baru kali kedua jumpa. Dia pun dapat jadi fasi macam Arib. So kitorang yang saling kenal kenal ni memang rapat time camp ni :3

Back-AribIsmail
Front-AribIsmail Back-AribIsmail

Apa yang Arib rasa best pasal camp ni adalah sebab kesemua yang terlibat dalam camp ni diberi keselesaan dan kebebasan sebaik yang mungkin untuk coding. First Arib sampai sini pun rasa seronok tengok diorang coding dalam hall reramai pastu duduk atas bean bag. Korang nak duduk ke, nak baring ke, pun boleh. Kalau rasa macam idea tak masuk, boleh coding kat meja atau bawah khemah yang berada di luar dewan.

Back-AribIsmail
Front-AribIsmail Back-AribIsmail

Bukan itu je, para peserta juga diberi kebebasan untuk makan sepuas-puasnya dari mula camp sampai lah habis camp tanpa henti. Makanan disediakan secara free flow, so kalau korang rasa lapar je, ambik. Tak rasa lapar pun, ambik. Buat gigit gigit time coding. Serius, Arib rasa macam kerja kat Facebook dan Google sebab company company ni lah setahu Arib yang ada tawaran kerja dengan suasana macam ni. Bebas. Rasa stress je rehat kat memana ambik idea. Takpun, makan :3

Back-AribIsmail
Front-AribIsmail Back-AribIsmail

Sebelum Arib terlupa, masa hari pendaftaran D-Code Bootcamp 2013 ni yang bestnya setiap peserta diberikan T-Shirt dan Dongle Broadband DiGi + RM35 topup untuk quota 1GB DiGi Broadband secara percuma. Bukan tu je, transport dari LRT Ampang Park ke Zebra Square turut disediakan. Pastu bagi yang duduk jauh, hotel pun ada disediakan secara percuma! Pehh pehh. Masuk dah lah tak perlu bayar so tinggal bawak diri, belajar, coding, makan, coding, makan.

Back-AribIsmail

Haha. Nampak macam menarik kan? Mesti korang tertanya-tanya macam mana nak join camp macam ni in future nanti? Hurmm, Arib pun tak beberapa sure Startup Malaysia nak buat lagi ke tak sebab tanya dengan big boss kata kalau ada funding atau penaja mungkin boleh buat lagi macam ni untuk next year. Sebabnya Startup Malaysia ni company non-profit. Diorang ni arrange startup atau company kecil-kecilan yang baru nak up. So diorang boleh buat event pun bila ada penaja. So harap sangat-sangat next year ada D-Code Bootcamp 2014 pulak :3

Oh yea haha. Sebelum Arib tutup post ni, tak lupa time kenal dengan satu group student UTP ni. Diorang panggil saya ‘abang’ masa first dan second day padahal umur sebaya je haha =.= So bila diorang panggil macam tu, memang kalau diorang tanya pasal umur, Arib cuba acah acah dah tua. Bila tanya tengah study apa pun acah acah macam noob pasal IT dan baru habis diploma padahal tengah buat degree. Kah kah. Ingat nak rahsia je sampai betul betul final day last last semalam diorang stalk segala benda termasuk Twitter, blog dan akhirnya rahsia terbongkar XD

Screenshot_2013-07-07-20-11-35-edit

Haha. Rasanya tu je lah kot pasal camp ni. In Shaa Allah lepas ni Arib cuba bagi komitmen balik untuk update blog ni sebab rasa macam rindu dengan zaman aktif berblogging dulu. Haha. Okay lah. Terima kasih kerana membaca yea! 😀

Kredit gambar: Instagram @zulhhandyplast

Nota Arib: Time camp ni tak lupa jugak saya ditegur oleh salah seorang pembaca blog saya dalam bas time solat jumaat. Saya pelik mula-mula sebab ada orang panggil nama saya dalam bas tu. Dia kenal saya sebab follow blog arib2020 tu pastu ada artikel kat Amanz. Pehh, terharu pun ada time tu sebab tak sangka ada orang kenal saya melalui blog. Tu yang rasa macam semangat balik nak berblog tu. Haha. Thanks Firdaus Shajahan atas sokongan! :”D

Nota Arib #2: Terima kasih kepada akak @neyrashazeyra atas tweet jawatan jadi fasi. Terima kasih juga kepada akak Shazlina Shaari atas pemilihan saya jadi fasi. Terima kasih DiGi atas broadband dongle free dan terima kasih Startup Malaysia! 😀

Ulasan Penuh: Aigo Pad M60 – Tablet Android RM159

Mungkin ada di antara korang yang ingin mencari tablet untuk baca PDF, lecture note, dan ebook reader. Tapi kadang-kadang, tablet yang bagus untuk dibeli semestinya agak mahal dan mungkin korang sendiri berkira-kira untuk membelinya. Ada jugak tablet yang murah, tapi kualiti dan reka bentuk yang terlalu plastic (aka sampah?) membuatkan korang sendiri sukar untuk mencari tablet dengan harga yang murah dan mempunyai design serta kualiti yang benar-benar memuaskan hati korang.

Arib sebenarnya sedang mencari satu tablet yang sesuai untuk membaca something dan tak lenguh bila dipegang dalam satu jangka masa yang lama. Sebelum ni Arib ada membeli sebuah tablet Novo 7 Crystal (belum review lagi sampai sekarang), sebuah tablet Android Jelly Bean tapi tablet tu agak berat sikit dan sukar dipegang dengan sebelah tangan.

Arib jugak sebenarnya pernah nampak satu tablet murah kat Low Yat ni lepas jalan-jalan kat situ sebulan yang lalu. Bila tengok satu tablet murah ni kan terus jatuh cinta sebab kecik dan ringan. Bila pegang, memang rasa selesa. Ia tak macam tablet murah yang lain. So semalam Arib berkesempatan untuk memiliki tablet ni dan ini ulasan Arib mengenai tablet yang Arib cakap tu. Hehe.

Front-AribIsmail Back-AribIsmail

Perkakasan dan Reka Bentuk

Dengan harga RM159, Aigo Pad M60 telah dicipta dengan cukup sempurna, menampilkan rekaan stylish pada reka bentuknya. Tidak seperti tablet lain dengan menawarkan harga yang serupa, Aigo Pad M60 hadir dengan reka bentuk glossy, elegan, dan unik justeru memberikan kesan ‘premium’ ketika memegangnya. Ia tidak terasa seperti tablet murahan, malah lebih terasa mememang sebuah tablet premium seperti Asus Nexus 7.

Arib suka dengan reka bentuk di bahagian belakang tablet, ia kelihatan sangat kemas dengan penggunaan panel yang menyerupai aluminium. Ianya cantik dan ada kesan grip pada bahagian belakang tablet. Pada bahagian tepi tablet, ia lebih kurang seperti Asus Nexus 7. Ketika memegangnya, ia terasa sangat selesa dan mudah untuk dipegang dengan hanya sebelah tangan sahaja.

Pada bahagian atas, apa yang boleh didapati ialah earphone jack 3.5 mm, port micro USB 2.0 dan slot untuk kad memori microSD. Pada bahagian tepi kanan (dalam mod portrait) tablet, terdapat butang kuasa/sleep, butang volume rocker dan mikrofon.

Dari segi ukuran, Aigo Pad M60 mempunyai berat sebanyak 238g (lebih ringan daripada Asus Nexus 7 dan iPad mini), ketebalan sebanyak 11mm, dan dimensi keseluruhan sebanyak 160x95x11mm.

Dari segi saiz actual, ia lebih besar daripada Galaxy Note 2 dan kecil sedikit jika dibandingkan dengan Asus Nexus 7 ataupun iPad mini. Secara keseluruhan bagi reka bentuk, ia lebih sesuai untuk dijadikan sebagai e-reader alternatif. Untuk melihat sendiri gambaran saiz actual untuk tablet ni, berikut Arib comparekan dengan saiz novel Contengan Jalanan daripada Hlovate.

Port-AribIsmail Volume-AribIsmail

Dalaman

Aigo Pad M60 hadir dengan processor Cortex-A8 1.2 Ghz single-core, 512MB RAM, Mali-400 GPU, dan 4GB muatan dalaman. Selain tu, seperti yang dapat dilihat pada perkakasan di atas, ia hadir dengan slot microSD sehingga 32GB. Aigo Pad M60 juga turut didatangkan dengan Wi-Fi 802.11b/g/n, accelerometer dan kamera hadapan 0.3 megapiksel untuk fungsi panggilan video, video recording, dan boleh juga dijadikan alat untuk camwhore.

Untuk saiz memori dalaman, info official menyatakan tablet ni dibekalkan sebanyak 4GB memori dalaman. Tapi in real life, untuk memori aplikasi dibekalkan sebanyak 500MB (boleh sumbat banyak app ni) dan memori mass storage dibekalkan dengan memori sebesar 2.5GB. Yang selebihnya mungkin digunakan untuk file system Android.

Paparan

Untuk paparan, Aigo Pad M60 didatangkan dengan paparan sesentuh TFT capacitive (dengan warna 256K) sebesar 6-inci bersama sokongan multi-touch. Ukuran piksel pula, paparan tablet 6-inci ini menjalankan resolusi sebesar 800×480 (actual size tanpa button bawah: 752×480). Kalau dilihat dengan mata kasar, ianya cantik, terang, dan boleh dikatakan gambar dan content yang dipaparkan sangat jelas dan jitu.

Screen-AribIsmail camera-AribIsmail

flip-AribIsmail


Prestasi dan Jangka Hayat Bateri

Dari segi prestasi, memang tak perlu nak expect tinggi tinggi untuk performance tablet ni. Kalau tengok dari harga pun kita dah tahu tablet ni sememangnya tak dicipta untuk kaki gaming dan seseorang yang gila spec *uhuk uhuk Samsung fag uhuk*. Tapi apa yang Arib boleh kata, performance keseluruhan tablet ni sangat baik untuk kegunaan harian, lebih-lebih lagi untuk penggunaan berilmiah macam baca buku ke, edit PowerPoint ke. Itu tak jadi masalah.

Dengan berbekalkan processor Cortex A8 1.2 GHz single-core, prestasi Aigo Pad M60 ini masih boleh handle dokumen PDF yang agak berat dengan menggunakan Mantano Reader Premium serta file PowerPoint (melalui Kingsoft Office) dengan cukup baik sekali. Dari segi video playback, tablet ni boleh handle video dengan paparan resolusi sehingga 2160p (atas Full HD 1080p).

Kalau untuk gaming, Arib boleh katakan ia sangat unplayable bagi game yang memerlukan grafik 3D yang tinggi macam Asphalt 7. Tapi game yang bersifat leisure yang selalunya tidak memerlukan grafik yang tinggi macam Temple Run 2 dan Subway Surfer, itu masih boleh dimainkan.


Game yang memerlukan IQ atau senang cerita yang memerlukan penggunaan otak yang intensif seperti game Cut The Rope dan Where’s My Water, itu tidak jadi masalah untuk dimainkan. Memang sesuai bagi mereka yang sukakan game-game jenis macam ni dan sesuai juga bagi parent yang ingin nak belikan tab untuk anak-anak kecil.

Bagi yang ingin mengetahui bacaan benchmark tablet ni, melalui hasil yang dikeluarkan oleh AnTuTu Benchmark, Aigo Pad M60 mencatatkan sebanyak 3361 mata manakala Quadrant Benchmark pula mencatatkan mata sebanyak 2216. Kalau dilihat dari level bacaan, prestasi tablet ni berada di atas Samsung Nexus S dan HTC Desire HD.

Secara keseluruhan dari segi performance, ia dicipta untuk handle lebih kepada perkara yang berilmiah (bukan untuk gaming lah kiranya). Kalau korang gila gaming, tablet ni bukan untuk korang kerana tablet ni nak dengan orang orang yang nak belajar je (lulz). So bagi student yang ingin guna tablet untuk keperluan study dan bukan untuk jenis yang suka buang masa, sangat disyorkan tablet ni.

Bateri

So far dari segi penggunaan, bateri Aigo Pad M60 boleh dikatakan lebih kurang sama seperti jangka hayat bateri smartphone. Dengan berbekalkan kapasiti bateri tablet sebanyak 2000 mAh, Aigo Pad M60 boleh digunakan selama 3 jam dengan internet browsing dan 6 jam untuk membaca ebook (jika digunakan secara berterusan).

Kalau in real life situation macam Arib buat, Arib guna tablet ni bila tunggu tren atau bas untuk baca buku. Let say macam 30 minit untuk satu reading session. Pastu lock balik tablet bila bas dah sampai. Pastu dah sampai kat destinasi, mungkin Arib gunakan WiFi dalam 30 minit time makan. Pastu lock balik tablet. So kalau in real life, memang tahan dalam satu hingga dua hari untuk penggunaan tablet macam kat atas ni.  Lebih kurang sama macam smartphone yang Arib guna.

Flipboard1-AribIsmail


Perisian

Dari segi sistem operasi, Aigo Pad M60 dijana dengan Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Yup, takde Jelly Bean tapi disebabkan ia Android, kita boleh ubah bermacam-macam interface mengikut citarasa kita sendiri. So tak jadi masalah pun kalau bukan Jelly Bean. Bagi Arib pun, Android 4.0 ICS ni dah cukup solid dan banyak app yang support start dari Android 4.0.

Dari segi antara muka tablet, secara asalnya menggunakan stock interface Android yang terasa sangat kosong dan tak perlu kot Arib jadikan screenshot untuk review ni. Memang agak buruk. Tapi seperti yang Arib cakap kat atas ni, disebabkan ia Android, Arib dah ubah sikit interface yang lebih nice untuk dilihat dan sesuai untuk tablet ni.

Untuk launcher, Arib menggunakan Nova Launcher dengan mengubah setting icon kepada icon Jelly Bean. Actually Arib suka dengan Nova Launcher ni sebab laju dan kurang lag bila kita bukak menu. Wallpaper pulak Arib guna wallpaper yang memang dah ada kat tablet ni. Untuk widget, kalau korang tengok ada schedule kuliah Arib kat homescreen tu, itu Arib guna Simple Calendar dan widget jam kat atas tu Arib guna Digital Clock Widget.

Untuk ebook & PDF reader, Arib gunakan Mantano Reader Premium sebab app ni sangat clean dari segi interface dan ada effect flip kertas macam iBook kat iPad. eBook management dia pun bagus sebab kita boleh import file .epub dari luar dan nanti dia akan integrate sekali dengan ebook cover secara automatik. Satu lagi yang Arib suka dengan app ni sebab ia berfungsi lebih lancar daripada app ebook reader yang lain. Bukak PDF file pun rasa laju.

Office app pulak Arib gunakan Kingsoft Office untuk open dan edit file Word, PowerPoint, dan Excel kat tablet ni. Apa yang membuatkan Arib teruja dengan app ni ialah interface dia macam Microsoft Office 2010 yang siap ada ribbon UI lagi gitu. Apa yang menarik lagi, ianya percuma!

Disebabkan tablet ni lebih kepada e-reader dan productivity, Arib masukkan sekali app Flipboard yang sangat awesome untuk baca news. Memang best. Rasa selesa je bila baca sebab saiz tablet ni tak terlalu besar dan tak terlalu kecil.

Selain app productivity, social app jugak Arib guna dalam ni dan of course benda wajib yang perlu ada ialah Twitter, Instagram, dan Foursquare. Disebabkan tablet ni ada kamera depan, memang tak sah jugak kalau tak install Skype sekali dalam ni. Hehe.

Oh ya, mungkin ada korang yang ingin bertanya, tablet ni boleh support Whatsapp tak? Jawapannya, ya. Boleh support walaupun takde sim kad dalam (memang tak support sim pun). Ia boleh berfungsi dengan WiFi. Nanti bila korang aktif kan Whatsapp untuk first time, dia akan mintak no. phone korang. Pastu nanti dia akan hantar confirmation code kat no. phone korang bagi tu. Last sekali, korang masukkan je confirmation code yang korang dapat tu dan masukkan dalam Whatsapp kat tablet. Tadaa, Whatsapp dah aktif kat tablet!

Dari segi kompatibiliti app, sejumlah besar app di Google Play Store boleh diinstall ke dalam tablet ni. Cuma app yang memerlukan grafik 3D yang intensif seperti game khususnya, nanti akan tertulis app not compatible with this device. Untuk paparan app, app yang memang dicipta dengan tablet mode boleh dipaparkan di dalam tablet ni cuma ia dipaparkan dalam semi-tablet mode interface. Ini disebabkan resolusi tablet berukuran sebanyak 800×480 sahaja. Walau bagaimanapun, interface semi-tablet mode masih cantik untuk pandangan dan sangat sesuai dengan paparan tablet 6-inci ini.

KingsoftOffice-AribIsmail


Konklusi

Dari segi kelebihan, banyak yang Arib rasa dekat tablet ni. First, Arib suka dengan design dia yang memang sangat selesa bila dipegang dan yang penting, ianya kelihatan sangat premium bila dipandang. Ianya ringan dan sangat nipis dan harga pun memang mampu dimiliki oleh rata-rata pengguna. Oh ya, sebelum Arib lupa, tablet ni menyokong USB On-The-Go. So kalau korang nak cucuk pendrive atau USB broadband (model tertentu) kat tablet ni, memang boleh!

Dari segi kekurangan, Arib tak nak senaraikan terlalu banyak perkara yang kontra dengan tablet ni sebab dengan harga RM159, apa yang korang expect? Dual-core processor? Quad-core processor? Ada 3G? Apapun, sebagai pelengkap bagi mengisi ruangan kontra kat tablet ni, Arib merasakan kekurangan dari segi ketidakhadiran kamera belakang dan port HDMI kat tablet ni. GPS pun takde sebenarnya kat tablet ni tapi bagi Arib, GPS kat device Android memang jarang Arib gunakan. Kalau Foursquare pun Arib lagi prefer detect location dengan internet based daripada menunggu GPS lock location. So rasanya takde apa lah yang kurang sangat kat tablet ni.

Bagi Arib, secara keselurahannya tablet Aigo Pad M60 cukup perfect bagi harga RM159 dan terasa sangat berbaloi dengan apa yang ditawarkan. Dan ini, tablet paling termurah dan paling terbaik dalam kelasnya, setakat ini. Kalau korang tanya tablet apa yang terbaik dan paling murah under RM200, ini lah tablet yang Arib akan suggest. Sangat sangat dan tersangat mengesyorkannya. Recommended!

Flipboard2-AribIsmail Slim-AribIsmail

Menu-AribIsmail

Harga, Lokasi Jualan dan Waranti

Bila korang beli tablet ni, korang diberi option sama ada nak set tablet sahaja atau pun tablet + accessories. Kalau set tablet sahaja, korang akan dapat standard package box (dalam ada tablet & kabel USB) dan package ni lah korang dapat dengan harga RM159.

Tapi kalau korang tambah dengan accessories, korang kena bayar RM200 untuk keseluruhan. Dalam accessories pack tu ada screen protector, charger USB, earphone, kabel USB On-The-Go, pouch, dan kain lap habuk untuk screen.

Tapi bagi Arib, accessories pack ni semua tak beberapa nak penting sangat bagi Arib sebab macam charger tu Arib boleh charge guna PC. Kalau screen protector tu maybe penting, tapi Arib ni memang anti screen protector sebab dia akan kurangkan user experience bila kita guna device yang touchscreen. Biar calar sikit asalkan puas bila guna. Earphone memang dah ada pastu kalau USB On-The-Go tu boleh dapat optional kat kedai dalam RM8. Lagipun kat rumah Arib dah ada satu kabel ni so tak perlu kot. Pouch atau bag untuk protect tablet ni pun rasanya Arib boleh cari yang lebih cantik lagi kat kedai S&J sebab yang dia bagi just warna hitam je. Pastu kain lap untuk screen tu … guna baju dah lah -.- Haha.

Untuk membeli tablet ni, kalau korang duduk kat area Lembah Klang, korang boleh datang sendiri ke Low Yat. Kat Low Yat ni memang senang nak cari tablet ni. Kalau korang jalan-jalan kat tingkat 1, korang akan ternampak benda ni. Nak lagi mudah, Arib bagi detail sikit, korang pergi naik tingkat 1 tu pastu lalu kat lorong antara kedai Samsung dan kedai Nokia. Kat situ lah Arib beli tablet ni. Kalau korang nak beli tablet set sahaja, korang cakap dulu dia jual tablet set sahaja tak. Kalau tak, korang survey kat kedai sebelah dia pulak sebab ada kedai yang memang jual tablet set + accessories sahaja. Gitu pulak kan.

Kat bawah ni gambar time Arib beli ni (tablet set sahaja) tanpa accessories pack. Kotak dia cantik!

flip-AribIsmail

Kalau rasa jauh dari area Lembah Klang, korang maybe boleh beli dekat lelong.com.my atau mudah.my. Korang cari je keyword Aigo Pad M60. Tapi harga tak sure dapat semurah macam ni sebab ada postal cost lagi kan.

Untuk waranti, korang yang membeli tablet ni hadir dengan waranti selama 1 tahun untuk tablet dan 3 bulan untuk accessories. Dalam kotak ada disediakan dengan kad waranti yang terdapat senarai tempat untuk korang hantar servis dalam Malaysia. Kalau susah sangat, korang bagi je kat kedai yang tempat korang beli tu, nanti dia hantarkan.

Sebelum Arib menutup tirai, mesti korang fikir Aigo ni satu brand tablet cikai yang ada kat pasaran sekarang ni. Sebenarnya Aigo ni sebuah brand tablet popular di negara di Asia selain daripada Malaysia, malah brand ni jugak boleh disaksikan sendiri ketika perlumbaan F1 kerana brand inilah yang menaja McLaren! Wooo. So amacam? Nak sambar satu tablet ni? Hehe.

1 Februari 2013 – Terima Kasih Semua!

Assalamualaikum dan salam sejahtera! ;D

Wahh, first sekali nak ucapkan kat korang terima kasih banyak-banyak yang wish birthday saya ni. Haha. Setiap 1 Februari, korang tahu kan siapa punya birthday? :p Hihi.

Twitter

So this year jumlah wish daripada Twitter mendadak tersangat-sangat. Haha. Facebook user yang aktif dah mula berkurangan. Yelakan, Facebook ni macam dah tak beberapa nak privacy dah. Satu lagi Twitter best sebab boleh update status banyak-banyak dan orang tak rasa pelik lol. Maybe sebab tu ramai berhijrah ke Twitter, kot.

Peng-wish terawal kat Twitter: Shuhada Azmi

So kat bawah ni antara wish yang Arib dapat. Thanks sangat-sangat kat korang. Apapun, sorry kalau wish korang tak dapat masuk dalam ni. Ada sesetengah tweet tak dapat embed dalam post ni sebab profile korang private, so tak dapat view. Yang lain, sorry sangat-sangat kalau ada tercicir wish ke. Arib cuba dapatkan wish korang sebaik yang mungkin untuk dimasukkan dalam ni dan di bawah ni antara wish yang Arib dapat.

https://twitter.com/shuhadazmi/status/297011628443062272

https://twitter.com/zatizai/status/297012151908978689

https://twitter.com/Yunusrazip/status/297012949984346113

https://twitter.com/AanRai/status/297014571284185091

https://twitter.com/SyhdMhd/status/297023868416188416

https://twitter.com/NajlaAbd/status/297029099707318272

https://twitter.com/nabihahwn/status/297029793478758401

https://twitter.com/syazwinahalim/status/297030143996739584

https://twitter.com/iBadlover/status/297035202386071553

https://twitter.com/FarahNadeaa/status/297035411870597120

https://twitter.com/amanfirdaus/status/297035450277847040

https://twitter.com/IkaaShukor/status/297035474311208960

https://twitter.com/arfahhanim75/status/297035778469531648

https://twitter.com/fikkhay/status/297035849542037504

https://twitter.com/suhailshahimi/status/297037185356558337

https://twitter.com/opiejanet/status/297038528771141632

https://twitter.com/khaliskhalil/status/297041317828112384

https://twitter.com/sosofifiyaya/status/297041579619807232

https://twitter.com/LiyanaAshiran/status/297042701533212673

https://twitter.com/anisathirahh/status/297042887567355904

https://twitter.com/haniff_azman/status/297042894794141696

https://twitter.com/NURULAMELIA94/status/297043044102975489

https://twitter.com/EmaJoeNaTi0n/status/297043100923215872

https://twitter.com/izhamsatria/status/297043996855918593

https://twitter.com/EhyaSofia/status/297047218379182080

https://twitter.com/anasmohdzain/status/297049655966060544

https://twitter.com/faraizz/status/297050602058416128

https://twitter.com/aimiasyraf/status/297052835466596352

https://twitter.com/aAFIQz/status/297096974560272387

https://twitter.com/faqihamira/status/297126268682510336

https://twitter.com/BiyhaKhri/status/297166969973645312

https://twitter.com/aiFrantz/status/297168581009997825

https://twitter.com/HeyLeeeya/status/297169740760236032

https://twitter.com/adib_azlan/status/297171945508700161

https://twitter.com/WannyWenn/status/297173034878525442

https://twitter.com/heyyamirul/status/297173157499006977

https://twitter.com/imanarysha/status/297173355029741569

https://twitter.com/ZalikhaAnis/status/297173581769613313

https://twitter.com/Shahirahzakaria/status/297174965227237377

https://twitter.com/rzqrzqn/status/297177978004180993

https://twitter.com/AmalinaHM/status/297185359639490561

https://twitter.com/AmalinaNordin/status/297192793602940928

https://twitter.com/Noor_0211/status/297195586753540096

https://twitter.com/ax_sky/status/297200509528461312

https://twitter.com/mkshahmi/status/297214656802611201

https://twitter.com/tashetasha/status/297215441015816193

https://twitter.com/lyiendahus/status/297215712861237248

https://twitter.com/amiruladli94/status/297216182354853890

https://twitter.com/Mix_KN/status/297228471887855616

https://twitter.com/cylalalala/status/297233329370046464

https://twitter.com/adameben/status/297234893585412096

https://twitter.com/graystellar/status/297235191586512898

https://twitter.com/tekong/status/297235367730507776

https://twitter.com/IntanSyuu/status/297236808599756800

https://twitter.com/shukrishafie/status/297236920826748928

https://twitter.com/haniffyusoff/status/297237899001356288

https://twitter.com/frafrooo/status/297240723735080960

https://twitter.com/azri_gandum/status/297241504261476354

https://twitter.com/sayajimot/status/297242918178136066

https://twitter.com/FatinR/status/297243011660791808

https://twitter.com/Qarl_Haiqal/status/297244121649774592

https://twitter.com/fatin_hanani/status/297248246227677184

https://twitter.com/imrannnshah/status/297248616358223873

https://twitter.com/syaffyzack/status/297256893997527040

https://twitter.com/dinorieza/status/297263214654267392

https://twitter.com/PurplishNurul/status/297285999967494144

https://twitter.com/Zarithos/status/297288395460317184

https://twitter.com/Asyrafrko/status/297289078519521281

https://twitter.com/furqan_abe94/status/297303317451767808

https://twitter.com/HasnitaCheta/status/297308557894905856

https://twitter.com/muhdhamizann/status/297317405905022978

Facebook

So setakat sampai pukul 11.59 malam, dekat Facebook anggaran lebih kurang 133 orang wish melalui wall timeline saya, tak termasuk inbox dan comment melalui gambar. Ecehh. Haha. Memandangkan wish kat Facebook susah nak trace (Facebook, please buat embeded post mcm Twitter lol) untuk dimasukkan dalam post ni, apa yang Arib boleh sampaikan, thanks sangat-sangat kat korang yang wish.

Peng-wish paling awal kat Facebook: Syuhada Mohamad (Syudy!) – Yang ni kawan time study sekarang ni. Sama buat degree tapi course lain. Orang panggil dia Syudy :3

Phone

Every year, wish kat phone mesti ada. Tapi sejak kebelakangan ni dah tak banyak dah kalau compare dengan wish dulu-dulu. Semua stock bagi wish via social network je. Haha. Senang pun senang sebab kredit pun save. Wohaa.

Peng-wish paling awal kat phone: Shakyla Ahmad – Kak Shakyla ni antara orang lama kenal selepas Shuhada Azmi. Kenal pun time 2008. Kelima-lima filem Twilight, starting dari Twilight yang first sampai lah ke Breaking Dawn Part 2 tak pernah miss tengok dengan kakak ni. Haha.

Jadi, itulah antara yang wish kat saya tahun ni. Thanks again kat you guys yang wish!

So apa yang saya buat masa 1 Februari 2013 ni?

Haha. Actually takde lah celebrate mana pun. Just time ni pergi jalan-jalan kat IKEA lepas solat Jumaat dengan family. Dah besar ni macam tak kisah dah ada celebrate birthday ke tidak. Janji orang ingat & wish birthday kita pun dah cukup syukur sangat, ye dak? Hihi.

p/s; Ingat Hari Wilayah, ingat Arib :p Haha

Apple Earpods – Kualiti Bunyi dan Kompatibiliti

Hari Khamis haritu Arib sempat singgah ke kedai Machines kat KLCC tu untuk beli Apple Earpods. Actually earphone Philips lama Arib bunyi dia dah pecah kat bahagian kanan, so sebagai pengganti, ingat nak kena cari jugak earphone baru. Memandangkan dah ada iPhone, so try la beli satu Earpods ni. Hehe.

Apple Earpods Arib Ismail

First impression yang Arib suka tengok kat Earpod ni, design dia memang unik. Rekabentuk dia actually sama seperti earphone on-ear yang biasa, cuma dia punya hole audio tu kat bahagian tepi. Kalau korang pakai, audio hole tu betul-betul masuk kat lubang telinga dan bukan dipantulkan kesemua bunyi kat cuping telinga macam earphone konvensional biasa. Kat Earpods ni jugak ada volume control untuk kawal volume dan juga mic untuk recording dan panggilan suara.

IMG_20130129_184949

IMG_20130129_184902

IMG_20130129_185009

Dari segi kualiti bunyi, memang susah nak diterangkan melalui tulisan. Tapi apa yang Arib boleh sampaikan, kualiti Apple Earpods boleh dikatakan agak memuaskan. Kalau kita bagi percentage, Arib bagi percent untuk bunyi Apple Earpods dalam 70% treble dan 30% bass. Bunyinya lebih kurang sama dengan earphone OEM daripada Nokia XpressMusic yang jenis on-ear dan kedudukan bagi Apple Earpods ni boleh dikatakan berada di bawah earphone OEM in-ear Sony Ericsson yang Arib dapat time beli Xperia X10 mini. Earphone Sony Ericsson tu setakat ni paling best yang Arib pernah pakai sebab bass dia memang kuat. Cuma dia punya getah kat wayar tu dah reput.

Dari segi kompatibiliti, ramai yang bertanyakan boleh ke pakai Earpods ni kat handphone selain daripada barang Apple? Melalui beberapa ujian yang Arib buat, kalau handphone, Samsung Galaxy je yang boleh pakai Apple Earpods ni. Tu pun dia punya volume control dan mic tak berfungsi. Just untuk dengar je. Phone Nokia & Sony Ericsson setakat yang Arib cuba kesemuanya tak boleh. Nanti dia keluar error device not supported. Kalau kat device lain selain daripada handphone, kat tablet Jelly Bean Arib dengan Macbook boleh pakai. Tapi sama seperti kat handphone Samsung, dia punya volume control dengan mic tak berfungsi.

Prestasi Apple Earpods boleh dikatakan agak baik dari segi bunyi treble dan dari segi bass, ia berada pada tahap minimum. Bass tetap ada, tapi jumlahnya tak sebesar mana. Memandangkan Apple Earpods ni lebih kepada bunyi treble, so korang akan dengar bunyi suara penyanyi dan bunyi guitar akustik agak sharp kat situ. Kalau korang jenis dengar lagu rancak ke, lagu country ke, lagu One Direction macam lagu Little Thing ke, hoho, memang best bunyi dia.

Secara keseluruhannya, recommend untuk korang yang dengar lagu selain daripada lagu dubstep. Kalau korang jenis kaki dengar lagu hardcore dan dubstep ni, cari headphone atau earphone yang jenis in-ear dan bukan on-ear untuk kepuasan bass yang maximum. Jenama yang terbaik yang Arib boleh recommend, jenama Sennheiser dan Shure. Kalau Beats tu harga dia macam satu handphone baru. Paling murah pun RM600 dan itu pun jenis earphone dan bukan headphone. Kalau korang jumpa yang agak-agak macam RM200 something macam tu tak payah beli. Tipu tu. Sebab harga Beats yang sebenar RM600 ke atas. Tak caya korang boleh pergi sini: [link]

So bagi korang yang berminat, Apple Earpods boleh didapati di kedai Machines, Switch, dan mana-mana pengedar Apple yang berhampiran dengan harga RM109.

p/s: Earphone On-Ear – earphone biasa. Earphone In-Ear – earphone sumbat kat lubang telinga.

Ulasan: Nokia Lumia 620 – Windows Phone 8 Mampu Milik Daripada Nokia

Bercakap tentang Lumia, apa yang korang fikirkan? Handphone Nokia? Guna Windows Phone? Harga mahal? Ermmm, ini mungkin sebuah peranti Lumia yang boleh korang pertimbangkan.

Sistem operasi Windows Phone sememangnya terkenal menerusi siri Lumia, yang diperkenalkan oleh Nokia sebelum ini. Keunikan Lumia yang hadir dengan Windows Phone 7 seperti Nokia Lumia 800 membolehkan ia tampil serba ringkas disamping mengekalkan imej elegan pada rekaannya.

Kini, gelombang Lumia generasi kedua telah hadir selepas perkenalan Windows Phone 8 pada Oktober tahun lalu dan Nokia telah memperkenalkan pelbagai peranti Lumia baru antaranya Nokia Lumia 920 dan Nokia Lumia 820. Kebolehan dan kehandalan Nokia Lumia 920 dalam teknologi pengimejan PureView yang sememangnya hebat dalam hasilan gambar ketika cahaya rendah. Apapun kehandalan yang dimiliki, sudah pasti harga jualannya pasti mahal mencecah ribuan ringgit.

Namun begitu, tidak semua antara kita mampu mengeluarkan belanja sebesar itu untuk memiliki sesebuah peranti. Oleh itu, Nokia memperkenalkan Nokia Lumia 620 – sebuah peranti pintar Windows Phone 8 yang mampu milik untuk golongan pendapatan sederhana khususnya golongan remaja. So hari Jumaat lepas, Arib berpeluang untuk mencuba sendiri Nokia Lumia 620 sewaktu hari pertama handphone ni dijual kepada umum di pasaran Malaysia. Selepas beberapa jam ‘menyelongkar’ telefon ini, ini antara ulasan pandang pertama yang dapat Arib tampilkan untuk para pembaca.


Kalau korang perhatikan dari segi spesifikasi yang ada pada Nokia Lumia 620 ni, handphone ni menggunakan sistem operasi Windows Phone 8. Actually sebelum ni Arib ada ulas sikit mengenai sistem operasi Windows Phone 7 dalam review Nokia Lumia 710. Beza tak jauh pun sebenarnya, so bagi korang yang belum baca lagi boleh pergi sini: [klik sini]. Dan kalini Arib akan menerangkan beberapa fungsi terbaru yang hadir dalam Windows Phone 8.

Boleh ubah saiz live tile – Antara perubahan besar yang korang boleh dapat lihat dengan Windows Phone 8 ni ialah kebolehan untuk ubah saiz tile. So dengan fungsi ni sebenarnya boleh memanfaatkan keluasan yang ada pada skrin dengan memasukkan tile yang korang suka. Korang hold dekat icon tu dalam beberapa saat dan nanti ada option keluar sama ada korang nak uninstall app tu atau ubah saiz tile dia. Memang best.

Sokongan penghantaran Bluetooth – Benda ni time Windows Phone 7 dulu memang takde, so susah jugak lah korang nak Bluetooth gambar korang dengan kawan-kawan yang lain. Selamat Windows Phone 8 dah ada fungsi ni secara default. Lepas ni boleh lah share dengan mudah. Hehe. iOS, bila lagi?

Screenshot – Ingat lagi dulu time buat review Nokia Lumia 710, amboi bukan main susah lagi sebab nak kena tangkap gambar phone satu-per-satu guna kamera sebab nak tangkap gambar interface dia. Sekarang ni tak lagi sebab Windows Phone 8 dah ada fungsi screenshot sendiri. Memang mudah. Korang just hold button ‘lock/power + logo Windows’ dalam sesaat dan skrin akan flash menandakan screenshot telah dirakam. Korang boleh tengok screenshot yang telah dibuat dekat album gallery.

Microsoft Office Mobile 15 + OneNote – Bagi golongan korporat atau businessman, benda ni boleh kata pelengkap dan memudahkan urusan golongan seperti ni. Memang mudah sebab kita boleh create file Word & Excel dengan menggunakan handphone je. Kalau student, dalam ni ada disediakan jugak PowerPoint viewer. So before korang present, korang boleh belek-belek presentation korang dengan benda ni. OneNote pun ada. Memang best bagi korang yang suka ambil nota guna OneNote.

Internet sharing – Actually benda ni ada dekat Windows Phone 7 tapi tak didatangkan secara default dan ada pun time selepas update. Benda ni membolehkan korang jadikan phone korang sebagai WiFi hotspot. Kiranya macam buat WiFi sendiri jugak lah. Internet bergantung ikut plan yang ada dekat phone tu. Kalau korang subscribe internet, boleh lah korang jadikan handphone ni sebagai WiFi hotspot.

Kids Corner – Korang mesti tension kan bila tengok adik-adik or anak-anak korang ubah itu ubah ini sesuka hati kat phone korang? So dengan fungsi yang dinamakan Kids Corner ni korang boleh set benda yang perlu ada kat Start screen mengikut kehendak korang. Lepas korang setup benda ni, handphone akan terus paparkan Start screen ‘kids corner’ dengan tetapan app dan games yang korang letak tu. Kalau korang nak keluar dari Kids Corner dan balik ke paparan asal Start screen korang, just tekan je power/lock button.


Dalam ulasan pandang pertama ni Arib nyatakan sikit keistimewaan dan juga kelemahan yang ada pada handphone ni. Mudah untuk korang tengok sama ada berbaloi ke tak beli handphone ni. Hehe. So kita lihat dengan keistimewaan yang ada dengan Nokia Lumia 620.

Processor dual-core dan 512MB RAM – Dulu time first generation Nokia Lumia semua guna single-core sebab limitation Windows Phone 7. So bila Windows Phone 8 keluar, pihak pengeluar dah boleh apply processor bercore-core ni sebab WP8 support multiple core processor. Btw, kalau cakap dari segi performance, actually Windows Phone ni memang laju. Dulu time Nokia Lumia pakai single core pun still tak rasa lag langsung. Apatah lagi kalau ditambah dengan processor dual-core ni. Hehe. Kelajuan Windows Phone ni boleh kata setanding dengan iOS pada iPhone. Install lah app banyak mana pun, confirm tak lag.

Kamera 5MP dengan autofokus + flash LED – Kalau tengok dari segi kamera, Nokia Lumia 620 dilengkapi dengan kamera 5 megapiksel dengan autofokus serta LED flash. Maybe nampak biasa je sebab mostly handphone zaman sekarang pun rata-rata dah atas 5MP, tapi kat bahagian setting kamera boleh kata canggih jika dibandingkan dengan phone lain. Kat bahagian setting, korang boleh kawal ISO dari ISO 100 sehingga ISO 800. Whoaa, memang susah nak jumpa benda ni kat kamera phone. Ada pun kat handphone kamera mahal, tak pun selalu jumpa untuk kawal ISO yang basic je macam ISO ‘low’, ‘medium’ atau ‘high’. So apa fungsi ISO ni? Hehe. Kalau korang gila fotografi, benda ni boleh kawal jumlah cahaya untuk diserap masuk ke dalam gambar korang. Kalau kat tempat gelap, pakai ISO tinggi. Tapi ingat, semakin tinggi ISO, semakin tinggi jumlah noise kat sesuatu gambar.


Rakaman video HD – Basically, handphone zaman sekarang memang tak sah kalau kamera dia tak support HD video recording dan ya, Nokia Lumia 620 support rakaman video HD dengan resolusi HD 720p.

Kamera hadapan VGA – Bagi korang yang suka buat video call tu, Nokia Lumia 620 memang terbaik untuk korang. Senang nak Skype ketika berjauhan, ecehh. Nokia Lumia 620 dilengkapi dengan kamera VGA (0.3MP) dan boleh dijadikan sebagai cermin atau kamera ketika forever alone.

Sokongan microSD – Time first generation Nokia Lumia, semua model yang ada tak support microSD slot. Actually benda ni pun salah satu limitation Windows Phone 7. Dengan pelancaran Windows Phone 8 tempoh hari, barulah pengeluar boleh implement kan sokongan ni kat dalam phone. Btw, Nokia Lumia 620 support microSD sehingga 64GB. Woahh!

NFC – Near Field Communication (NFC) boleh kata antara trend handphone zaman sekarang ni. Apa sebenarnya benda ni? Hahh, korang pernah dengar S-Beam tak? Alaaa, kat phone Samsung Galaxy tu. Korang nak share gambar just tap je dengan phone lain untuk hantar. Actually contoh ni merupakan salah satu penggunaan NFC. Sebenarnya banyak lagi perkara yang boleh digunakan dengan teknologi NFC antaranya adalah untuk dijadikan sebagai payment device. Kat Malaysia benda ni mungkin baru tapi kat Jepun benda ni dah jadi macam biasa dah. Nak beli air tin just sentuh kat vending machine tu, tup tup, air tin keluar. Gedegang!


GPS + Nokia Maps – Kalau nak beli phone yang ada fungsi GPS yang tip top dan takkan sesat punya, beli lah handphone daripada Nokia. Salah satu sebab kenapa Arib still suka dengan handphone Nokia sebab benda ni lah. Korang tau, dengan setiap pembelian handphone Nokia yang ada Nokia Maps korang dah tak perlu lagi dah beli software macam Garmin ke, Papago! ke sebab Nokia Maps dah memang bagi lifetime free voice turn-by-turn navigation. So dah tak perlu lagi nak beli lesen ke apa semua. Satu lagi dia punya voice navigation memang paling terbaik setakat ni lebih-lebih lagi bila set jadi Bahasa Melayu. Hoho. Suara dia memang best lah dengar, tak terlampau baku dan pure cakap Melayu. Btw, satu perkara yang Arib suka sangat dengan Nokia Lumia 620 ni kebolehan untuk lock GPS location dengan cepat. Baru bukak kejap dia dapat lock location GPS walaupun time tu Arib guna dalam bangunan.

Nokia City Lens – Bagi korang yang suka travel kat tempat baru mesti korang rasa macam blur blur sikit time sampai kat tempat orang. Ye lah kan, semua tempat tak familiar. Hahh, dengan adanya Nokia City Lens ni korang dah tak perlu risau dah sebab korang boleh gunakan benda ni untuk overview tempat korang berada tu. Dia akan bagitau arah dalam bentuk anak panah dan korang ikut je anak panah tu. Memang seronok!

Cinemagraph – Hahh, korang pernah main Tumblr? Kalau pernah mesti korang pernah tengok post yang ada gambar gerak-gerak. Actually benda ni kita boleh buat dengan adanya software seperti Cinemagraph. Kat dalam Nokia Lumia 620 ni memang dah ada secara default, so korang just rakam je aksi-aksi korang tu and then gambar akan disimpan dalam bentuk file .gif.


Dalam ulasan kat atas kita dapat lihat sedikit sebanyak keistimewaan yang pada handphone ni. Boleh kata semua yang special tentang handphone ni agak menarik bagi Arib sendiri. Apapun, tak semua handphone adalah perfect jadi Arib bawakan sikit kelemahan yang ada dalam Nokia Lumia 620.

Tak boleh ubah interface lain – Apa yang agak mengecewakan ialah Windows Phone tak boleh ubah interface dia. Yang boleh diubah pun hanya saiz dan kedudukan tile serta warna tema tile aplikasi. Menu masih lagi statik dengan barisan aplikasi dengan kawalan tatalan atas bawah. Kalau korang tengok dekat Android, korang boleh install launcher itu ini untuk ubah interface kat phone korang tu. Tapi kat Windows Phone memang kekal interface dia macam tu je, sampai bila-bila. So kalau korang bukan fan interface modern-UI atau orang panggil interface kotak-kotak ni, mohon-mohon lah cari handphone Android.

Kekurangan aplikasi ‘killer app’ – Perkara utama yang menjadi kekuatan sistem operasi masa kini ialah aplikasi dia. Tak kiralah OS tu dumb ke, smart ke, yang menjadi kayu ukur tahap kelarisan OS sekarang ni ialah app. Antara faktor kenapa iOS & Android berjaya menjadi OS yang paling popular sekarang ni sebab pilihan aplikasi dia banyak dan developer dari syarikat-syarikat besar develop app diorang kat kedua-kedua platform ni. Bukan apa, kalau tengok bilangan apps kat Windows Phone still boleh kata banyak dah sekarang tapi app killer macam Instagram contohnya, tak ada dalam Windows Phone setakat ni. App dari company besar misalnya aplikasi permainan dari Gameloft, hurmm, tak banyak sepertimana yang ada dalam iOS & Android. Ini sangat mengecewakan especially korang yang kaki game tu.

Fungsi I/O (Input & Output) lemah – HDMI & USB On-The-Go still tak support dalam Windows Phone 8 setakat ni. Benda ni mungkin tak penting bagi sesetengah orang tapi bagi yang kaki suka cucuk pendrive kat handphone (selalu guna untuk copy movies haha), tak ada benda ni sure-sure akan mengecewakan korang. USB On-the-Go ni pun bukan setakat untuk cucuk pendrive, tapi peripheral devices macam keyboard, mouse pun kalau boleh nak attach jugak kat phone. Ye lah kan, sekarang ni handphone kalau boleh nak jadi macam PC dah.

Tiada sokongan Mass Storage – Benda ni mungkin sedikit annoying sebab korang kena guna software Windows Phone App untuk connect handphone korang kat PC. Benda ni boleh kata sama macam kes iPhone yang kena connect dekat iTunes untuk transfer barang. Kalau Android senang je. Korang set je setting jadi mass storage mode, handphone korang akan dimount jadi macam pendrive. So senang korang nak tranfer barang itu ini tanpa kena guna sebarang software pun.


Apa yang Arib boleh konklusikan kat sini, Nokia Lumia 620 sememangnya berbaloi untuk dimiliki dengan melihat dari segi spesifikasi dan harga yang ditawarkan daripada pihak Nokia. Harga bagi peranti mampu milik ni berharga RM799 ketika dipasarkan dan menjadi salah satu peranti Windows Phone 8 yang termurah setakat ni. Hadir dengan 1GHz dual-core processor, kamera 5MP + rakaman video HD 720p, WiFi, GPS, dan NFC, menjadikan Nokia Lumia 620 ideal untuk korang yang nak kan peranti Windows Phone 8 yang serba canggih ini dengan harga tawaran yang cukup mampu milik.

Walau bagaimanapun, apa yang Arib boleh konklusikan kat sini ialah Nokia Lumia 620 atau sebarang peranti yang menggunakan Windows Phone TIDAK DISYORKAN bagi yang suka customize interface. Kalau korang jenis macam ni, better dapatkan handphone Android. Kalau korang tak kisah sangat pasal interface yang simple dari Windows Phone ni, korang boleh dapatkannya satu.

Sebelum Arib terlupa jugak, korang kalau minat Instagram tu, sorry guys, Instagram memang takde kat Windows Phone setakat ni. Memang ada rumor Instagram nak keluar dekat Windows Phone, tapi setakat ni takde apa-apa lagi berita yang sahih mengenai Instagram for Windows Phone ni. Inb4 kalau korang kata, “Lomogram kan ada untuk Windows Phone …”, ketahuilah Lomogram hanya sekadar app untuk apply filter. Orang sayangkan Instagram sebab komuniti dia dan bukan sebab filter. Kadang-kadang tu ramai je yang post gambar tak pakai filter kat Instagram tu. Kalau sebab filter banyak lagi app yang canggih-canggih boleh apply filter ni. Apapun, kecewa jugak lah sebab benda ni lah kena fikir dua tiga kali nak beli ke tak Windows Phone ni. Wuuuuuu.


So, dengan budget RM799, apa korang boleh dapat selain Nokia Lumia 620?

Kalau dengan budget ni, handphone Android jangan cakap lah sebab memang banyak pilihan handphone Android yang boleh dibeli. Antara phone yang Arib suggest antaranya Xperia Go dan Xperia Sola. Kedua-dua handphone ni guna dual-core processor dan RAM pun sebanyak 512MB yang sama seperti Nokia Lumia 620. Kamera pun sama, dua-dua guna kamera 5 megapiksel. Apa yang penting, handphone Android ni memberikan banyak kebebasan dari segi customization. Kalau korang suka tukar tukar theme dan interface, Arib suggest korang beli handphone Android. Tak kira la mana-mana handphone, asalkan Android. Tapi kalau nak yang best untuk budget sekitar RM799, angkat salah satu handphone Xperia yang Arib syorkan ni.

Dengan budget RM799 sebenarnya korang boleh dapatkan satu iPhone, tapi model lama la. Model yang Arib maksudkan iPhone 3GS. iPhone ni boleh kata untuk tahun 2013 ni still okay sebab dia support iOS 6. Walaupun processor iPhone 3GS ni hanya 600 Mhz, kamera 3MP yang jauh kebelakang daripada Nokia Lumia 620, kalau cakap pasal app dengan games tu memang banyak yang boleh masuk. Games yang high-end kat Android macam Asphalt 7, NFS Most Wanted, FIFA 2013, still boleh masuk tanpa masalah. And and, semestinya ini dijayakan dengan software dia, iOS. Kalau phone 600MHz yang guna Android confirm-confirm tak support untuk main game high-end ni. Cuma masalahnya kalau korang bukan jenis kaki modding (ubah-ubah dalaman telefon, especially gurls), korang akan bosan jugak dengan iPhone ni sebab interface dia iconnnnnnnnn je. Takde homescreen, takde widget. Yang ada paparan menu tu je. Selepas jailbreak, barulah korang boleh ubah macam-macam dalam iPhone ni.

Bukan nak halang beli Nokia Lumia 620 ke apa tapi takut kalau korang sendiri akan bosan nanti. Bagi Arib okay je sebab spesifkasi Nokia Lumia 620 memang dah cukup power dengan harga. Kalau ada duit memang Arib nak beli satu sebab Arib antara fan modern-UI (interface kotak-kotak) dan fan handphone Nokia. Cuma ada beberapa perkara yang Arib rasa korang sendiri akan cepat jemu macam interface dia. Yup, memang tak boleh ubah-ubah selain interface petak-petak tu. Kalau korang jenis macam ni, better korang pakai Android sebab kalau bosan, korang boleh pakai launcher lain. Kalau korang tanya antara Xperia & Galaxy (Android) vs Nokia Lumia (Windows Phone) mana lagi power, itu semua ikut korang sendiri.

Recommend untuk: Nokia fan yang ada medium budget. Bagi yang tak beberapa nak kisah sangat pasal: UI kotak-kotak, tak boleh tukar interface (boleh tukar pun warna & saiz tile, lol) dan apps dan games yang tak beberapa nak best sangat macam app dekat Android & iOS. Untuk dijadikan sebagai secondary phone sebab app killer banyak lagi tak hadir dalam Windows Phone.
Tak recommend untuk: Kaki ubah interface, kaki gaming (pilihan game tak beberapa nak best, maybe tunggu masa lagi?) dan kaki camwhore Instagram (app Instagram takde dalam Windows Phone, setakat ni.)

Bachelor Degree Juga Akhirnya

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ;D

Syukur Alhamdulillah. Setelah penat lelah mengharungi zaman Foundation, bermula 1 Oktober 2012 ini, Arib akan meneruskan mengajian Bachelor of Science in Information Technology & Multimedia Computing Liverpool John Moores University. Actually, Arib study dekat sini jea, hehe. Tahun akhir baru boleh terbang tapi rasa tak nak terbang. Sayang lagi dekat Malaysia, kowt? Hihi. Doakan Arib ya! :’DD

Instagram

Smartphone Without a Data Plan is a Dumb Phone? Really?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ;D

Smartphone digelar ‘dumb’ tanpa data plan? Ini tidak patut!

Semasa mengscroll Timeline di Twitter sekitar pukul 9 malam sebentar tadi, saya terhenti di satu tweet yang berbunyi, “Smartphone without a data plan is a dumb phone.” Reaksi saya, saya tak beberapa setuju dengan ungkapan ini.

Rasanya kalau takde internet dekat phone tuu pun kita boleh manfaatkan phone tuu sebenarnya.

Sebelum tuu, saya ceritakan sedikit mengenai pengalaman saya menggunakan smartphone.

Saya mula menggunakan smartphone pada tahun 2006 iaitu pada satu zaman era kegemilangan smartphone Nokia yang menggunakan sistem operasi Symbian seperti Nokia sabun, daun, lesung etc. etc. Nokia N-Gage & Nokia N-Gage QD pun dikira smartphone sebab kedua-dua model tersebut dikuasakan dengan Symbian.


Model smartphone yang saya gunakan ketika itu ialah Nokia 6260, yang juga dikuasakan dengan sistem operasi Symbian.


Bercerita tentang smartphone Symbian, pada zaman kini iaitu tahun 2012, Symbian masih lagi digunakan pada peranti seperti Nokia N8, Nokia C7, serta RAJA KEPADA RAJA handphone kamera DI DUNIA SEKARANG INI iaitu Nokia 808 PureView yang dikuasakan dengan kamera 41 MEGAPIKSEL! p/s: Sams*ng ada keluarkan phone dengan kamera 41 Megapiksel? *uhuk-uhuk*

Pada zaman tu, data plan TIDAK SEMURAH macam zaman sekarang. Korang tahu, pada ketika tuu nak guna internet pun kena guna yang Pay-Per-Use yang 10 sen/kb tuu. Saya yang menggunakan smartphone Nokia 6260 ketika itu sedikit pun tak merasa smartphone tuu dumb kerana saya manfaatkan fungsinya walaupun tanpa data plan atau internet.

Satu lagi tentang smartphone ketika zaman sekitar 2006, kebanyakan smartphone pun masih tidak mempunyai fungsi Wi-Fi. Nokia N70 yang dikira handphone paling canggih ketika itu pun tidak dilengkapi dengan WiFi. So nak dapat internet dekat phone tuu memang susah, melainkan korang memang kaya suka topup kredit. Jadi, patutkah smartphone ketika itu dikira “dumb” walaupun tanpa data plan atau internet?


Pada zaman ini, dunia smartphone bertambah lagi meriah dengan kelahiran Android, iOS, Windows Phone. Dari segi software pun sudah banyak bilangannya malah masa sekarang ni kita nak download software tersangatlah senang. Dengan melalui Nokia Store, Google Play & AppStore, korang dah boleh download software untuk dimasukkan dalam smartphone.

Dulu masa zaman awal menggunakan smartphone bukan senang nak masukkan software. Bilangan software ketika itu pun sangat limited sebab developer serta orang yang guna smartphone tak ramai. Nak masukkan software pun kena layan forum, kalau tak tau nak masuk kena pergi kedai, atau cara paling famous bagi pengguna smartphone Symbian ketika itu:

1. ‘Select all’ data dekat folder application pada system
2. ‘Send all’ files tersebut melalui Bluetooth
3. Bukak aplikasi Fileman (File Manager famous untuk Symbian S60)
4. Create folder application dekat System
5. Pergi Mailbox dalam Fileman tuu dan ‘Select all’ data pastu ‘Cut’
6. Pergi folder yang telah dicreate tadi dan ‘Paste’ masuk folder tersebut.

Bukan mudah. Tapi sebenarnya cara itulah mematangkan lagi pengguna smartphone pada era itu. Dengan cara itu jugalah mereka sangat merasai bahawa smartphone adalah smartphone!

Berbalik kepada topik perbincangan, dengan lambakan aplikasi di Nokia Store, Google Play & AppStore, sebenarnya memberi peluang untuk user download pelbagai aplikasi yang berguna.

Masalah user smartphone sekarang ni ialah terlalu bergantung dan leka dengan aplikasi jaringan sosial yang sememangnya memerlukan sambungan internet. Itu sebab user mudah mengatakan smartphone akan ‘dumb’ tanpa internet.

“Pengguna mudah mengatakan smartphone ‘dumb’ tanpa data plan kerana terlalu bergantung dan leka dengan aplikasi jaringan sosial yang sememangnya memerlukan sambungan internet.”

Cuba kita gunakan smartphone untuk keperluan yang lebih manfaat lagi seperti edit dokumen Word, Excel, baca eBook PDF ataupun mengurus schedule anda. Mungkin ia kelakar bagi anda, tapi itulah fungsi yang sebenarnya perlu dimanfaat oleh pengguna smartphone.

Saya sendiri menggunakan smartphone (Nokia C6-01) untuk copy data dari Pendrive dengan fungsi USB On-The-Go. Selain itu, fungsi GPS (Nokia Maps) yang ada dalam smartphone membantu saya ketika sesat jalan. Untuk makluman, GPS bukan peranti “Guna Pun Sesat”. Kalau anda tahu menggunakannya, In Shaa Allah tak sesat. Saya banyak kali menggunakannya dan tak pernah sesat sehingga kini.


Selain itu, smartphone juga membantu saya sebagai kamus bergerak (Nokia Dictionary), pengurus perbelanjaan harian saya (aplikasi Toshl), RMVB/MKV media player untuk ditayangkan pada TV, dan juga digunakan sebagai “Play Station” bergerak (dengan fungsi TV-Out). Bukankah itu dikira pintar?

 

Bagi pengguna Android, sebenarnya anda boleh jadikan smartphone anda sebagai Al-Quran bergerak (Quran Android), pengurus schedule harian anda (Astrid Task), eBook reader (Kobo Reader), alat edit assignment (Piscel SmartOffice), MKV movie player (Mx Video Player), dan pelbagai lambakan aplikasi yang boleh jadikan anda tidak merasa ‘dumb’ dengan smartphone anda. Tiada internet di smartphone? Download saja melalui PC dan transfer aplikasi tersebut ke dalam memory card 😉

Pada awal zaman smartphone dicipta, smartphone dikenali kerana fungsi pintarnya dan bukan daripada kehandalan internetnya. Sememangnya smartphone pada mulanya dicipta bukan untuk internet tetapi direka untuk dimanfaatkan fungsinya.

Sebagai penutup, saya tinggalkan persoalan di bawah:

Smartphone yang “dumb” atau diri kita yang “dumb” sebenarnya? 😉

-Arib Ismail
-21 September 2012, 10:31 PM

$199 USD Bukan Harga Sebenar iPhone 5

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ;D

Rakyat Malaysia perlu tahu bahawa $199 USD bukan harga sebenar iPhone 5. Jadi, apakah yang dimaksudkan dengan harga $199 USD? Berapa harga iPhone 5 yang sebenar? Ikuti kupasan selanjutnya dengan menekan butang ‘read more’!


1. Pagi tadi iPhone 5 telah diperkenalkan secara rasminya.

2. Arib turut tak melepaskan peluang untuk mengikuti pelancaran iPhone baru ni melalui Liveblog The Verge walaupun terpaksa bersengkang mata dari pukul 1 pagi – 3 pagi, 13 September 2012. Nota: Acara bermula di California, U.S pada pukul 9 pagi, 12 September 2012 mengikut piawaian waktu Pasific Daylight Time (PDT).


3. Tak banyak perubahan yang berlaku dari segi spesifikasi iPhone 5 yang terbaru ni berbanding iPhone 4S. Cuma design jea sedikit panjang, semakin ringan, dan semakin nipis.

 

 


4. Antara fungsi yang menjadi ‘daya tarikan’ ialah iPhone 5 hadir dengan pemprosesan Apple A6 (Dual-Core CPU ARM Cortex-A15 & Quad-core GPU), kamera 8MP yang telah dipertingkatkan dari segi pencahayaan dan sokongan panorama 28MP, sistem operasi iOS 6, skrin 4 inci Retina display, sokongan sambungan pantas LTE (Long Term Evolution), ketahanan bateri lebih lama, dan Lightning port yang serba baru.

 

 

 

 

 

 

 


<center >

 


5. Apapun, Arib sebenarnya tertarik nak berkongsi mengenai harga iPhone. Tak kiralah harga iPhone 5 kea, iPhone 5S akan datang kea, semua akan Arib perjelaskan bahawa $199 bukan harga sebenar iPhone tersebut.

 


6. Arib terpanggil untuk menulis perkara ni sebab ramai sangat yang percaya bahawa iPhone kat US tersangatlah murah berbanding kat Malaysia. Sebenarnya harga produk Apple kat US & Malaysia adalah hampir sama.

7. Sebenarnya harga iPhone 5 yang berharga $199 tuu ialah harga iPhone 5 yang telah diikat dengan kontrak selama 2 tahun dengan telco. Tuu sebab korang tengok kalau beli iPhone dengan Maxis nampak murah.

8. Harga sebenar iPhone 5 ialah $699 (RM2199) untuk versi 16GB dan $799 (RM2499) untuk versi 32GB.

9. Selepas Apple memperkenalkan iPhone 5, kini iPhone 4S telah pun menerima pengemaskinian harga sebanyak RM1799 untuk versi 16GB.


10. Untuk makluman korang lagi, selain iPhone 4S yang menerima kemaskini harga (RM1799 untuk versi 16GB) selepas iPhone 5 diperkenalkan semalam, harga iPhone 4 juga turut dikurangkan. Kini, iPhone 4 versi 8GB boleh didapati pada harga RM1449. Bagi korang yang agak-agak teringin nak guna iPhone, boleh dapatkan satu iPhone 4 ni, hehe.


11. Bagi korang yang nak dapatkan iPhone 5, pasaran Malaysia akan menerima iPhone terbaru ni menjelang Disember 2012.

 


12. Satu sebab kenapa iPhone 5 lambat masuk ke Malaysia berbanding Singapore oleh kerana kita kekurangan user iOS/iPhone. Kat Malaysia majoriti ramai guna Android, berbanding di Singapore yang majoriti guna iOS/iPhone. Tuu sebab depa dapat awal.

13. Satu faktor lagi kenapa kita tak dapat awal sebab kita masih belum didatangkan sepenuhnya dengan teknologi LTE (Nota: Pihak DiGi sedang dalam proses untuk membangunkan LTE di Malaysia.). Teknologi LTE atau lebih dikenali sebagai 4G-LTE merupakan sambungan internet seterusnya selepas HSDPA (3.5G) yang membolehkan seseorang pengguna menikmati kelajuan internet sepantas 100Mbps.


14. Apapun, iPhone 5 masih tidak membuka mata saya kerana tiada ‘wow factor’ baru yang diperkenalkan dan still, iPhone 4/4S ternyata nampak lebih menarik bagi saya.

Sekian sahaja untuk kali ni. Terima kasih kerana membaca! Sekian, wassalam.

Kredit Gambar: The Verge, Amanz

Nota Arib: Harap-harap dapat sambar satu iPhone 4 nanti. Harga dah drop banyak tuu!