ENTRI TERBARU
Smartphone Without a Data Plan is a Dumb Phone? Really?

Smartphone Without a Data Plan is a Dumb Phone? Really?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ;D

Smartphone digelar ‘dumb’ tanpa data plan? Ini tidak patut!

Semasa mengscroll Timeline di Twitter sekitar pukul 9 malam sebentar tadi, saya terhenti di satu tweet yang berbunyi, “Smartphone without a data plan is a dumb phone.” Reaksi saya, saya tak beberapa setuju dengan ungkapan ini.

Rasanya kalau takde internet dekat phone tuu pun kita boleh manfaatkan phone tuu sebenarnya.

Sebelum tuu, saya ceritakan sedikit mengenai pengalaman saya menggunakan smartphone.

Saya mula menggunakan smartphone pada tahun 2006 iaitu pada satu zaman era kegemilangan smartphone Nokia yang menggunakan sistem operasi Symbian seperti Nokia sabun, daun, lesung etc. etc. Nokia N-Gage & Nokia N-Gage QD pun dikira smartphone sebab kedua-dua model tersebut dikuasakan dengan Symbian.


Model smartphone yang saya gunakan ketika itu ialah Nokia 6260, yang juga dikuasakan dengan sistem operasi Symbian.


Bercerita tentang smartphone Symbian, pada zaman kini iaitu tahun 2012, Symbian masih lagi digunakan pada peranti seperti Nokia N8, Nokia C7, serta RAJA KEPADA RAJA handphone kamera DI DUNIA SEKARANG INI iaitu Nokia 808 PureView yang dikuasakan dengan kamera 41 MEGAPIKSEL! p/s: Sams*ng ada keluarkan phone dengan kamera 41 Megapiksel? *uhuk-uhuk*

Pada zaman tu, data plan TIDAK SEMURAH macam zaman sekarang. Korang tahu, pada ketika tuu nak guna internet pun kena guna yang Pay-Per-Use yang 10 sen/kb tuu. Saya yang menggunakan smartphone Nokia 6260 ketika itu sedikit pun tak merasa smartphone tuu dumb kerana saya manfaatkan fungsinya walaupun tanpa data plan atau internet.

Satu lagi tentang smartphone ketika zaman sekitar 2006, kebanyakan smartphone pun masih tidak mempunyai fungsi Wi-Fi. Nokia N70 yang dikira handphone paling canggih ketika itu pun tidak dilengkapi dengan WiFi. So nak dapat internet dekat phone tuu memang susah, melainkan korang memang kaya suka topup kredit. Jadi, patutkah smartphone ketika itu dikira “dumb” walaupun tanpa data plan atau internet?


Pada zaman ini, dunia smartphone bertambah lagi meriah dengan kelahiran Android, iOS, Windows Phone. Dari segi software pun sudah banyak bilangannya malah masa sekarang ni kita nak download software tersangatlah senang. Dengan melalui Nokia Store, Google Play & AppStore, korang dah boleh download software untuk dimasukkan dalam smartphone.

Dulu masa zaman awal menggunakan smartphone bukan senang nak masukkan software. Bilangan software ketika itu pun sangat limited sebab developer serta orang yang guna smartphone tak ramai. Nak masukkan software pun kena layan forum, kalau tak tau nak masuk kena pergi kedai, atau cara paling famous bagi pengguna smartphone Symbian ketika itu:

1. ‘Select all’ data dekat folder application pada system
2. ‘Send all’ files tersebut melalui Bluetooth
3. Bukak aplikasi Fileman (File Manager famous untuk Symbian S60)
4. Create folder application dekat System
5. Pergi Mailbox dalam Fileman tuu dan ‘Select all’ data pastu ‘Cut’
6. Pergi folder yang telah dicreate tadi dan ‘Paste’ masuk folder tersebut.

Bukan mudah. Tapi sebenarnya cara itulah mematangkan lagi pengguna smartphone pada era itu. Dengan cara itu jugalah mereka sangat merasai bahawa smartphone adalah smartphone!

Berbalik kepada topik perbincangan, dengan lambakan aplikasi di Nokia Store, Google Play & AppStore, sebenarnya memberi peluang untuk user download pelbagai aplikasi yang berguna.

Masalah user smartphone sekarang ni ialah terlalu bergantung dan leka dengan aplikasi jaringan sosial yang sememangnya memerlukan sambungan internet. Itu sebab user mudah mengatakan smartphone akan ‘dumb’ tanpa internet.

“Pengguna mudah mengatakan smartphone ‘dumb’ tanpa data plan kerana terlalu bergantung dan leka dengan aplikasi jaringan sosial yang sememangnya memerlukan sambungan internet.”

Cuba kita gunakan smartphone untuk keperluan yang lebih manfaat lagi seperti edit dokumen Word, Excel, baca eBook PDF ataupun mengurus schedule anda. Mungkin ia kelakar bagi anda, tapi itulah fungsi yang sebenarnya perlu dimanfaat oleh pengguna smartphone.

Saya sendiri menggunakan smartphone (Nokia C6-01) untuk copy data dari Pendrive dengan fungsi USB On-The-Go. Selain itu, fungsi GPS (Nokia Maps) yang ada dalam smartphone membantu saya ketika sesat jalan. Untuk makluman, GPS bukan peranti “Guna Pun Sesat”. Kalau anda tahu menggunakannya, In Shaa Allah tak sesat. Saya banyak kali menggunakannya dan tak pernah sesat sehingga kini.


Selain itu, smartphone juga membantu saya sebagai kamus bergerak (Nokia Dictionary), pengurus perbelanjaan harian saya (aplikasi Toshl), RMVB/MKV media player untuk ditayangkan pada TV, dan juga digunakan sebagai “Play Station” bergerak (dengan fungsi TV-Out). Bukankah itu dikira pintar?

 

Bagi pengguna Android, sebenarnya anda boleh jadikan smartphone anda sebagai Al-Quran bergerak (Quran Android), pengurus schedule harian anda (Astrid Task), eBook reader (Kobo Reader), alat edit assignment (Piscel SmartOffice), MKV movie player (Mx Video Player), dan pelbagai lambakan aplikasi yang boleh jadikan anda tidak merasa ‘dumb’ dengan smartphone anda. Tiada internet di smartphone? Download saja melalui PC dan transfer aplikasi tersebut ke dalam memory card 😉

Pada awal zaman smartphone dicipta, smartphone dikenali kerana fungsi pintarnya dan bukan daripada kehandalan internetnya. Sememangnya smartphone pada mulanya dicipta bukan untuk internet tetapi direka untuk dimanfaatkan fungsinya.

Sebagai penutup, saya tinggalkan persoalan di bawah:

Smartphone yang “dumb” atau diri kita yang “dumb” sebenarnya? 😉

-Arib Ismail
-21 September 2012, 10:31 PM

About Arib Ismail

Seorang yang meminati dengan dunia komputer dan berpengalaman luas dalam dunia telefon bimbit. Ikuti saya di Twitter: @aribismail dan Facebook: Arib Ismail untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan dunia IT.

8 comments

  1. mula mula pakai BB, tanpa plan internet. tapi tiap bulan bil melambung sebab internet akses. bila tanya customer service, dia kata phone tu auto connect internet guna GPRS, sebab dia nak update. Bila tanya boleh stopkan tak? jawapan.. tak boleh, encik kena ambil satu plan data, supaya tak kena extra bil. boleh gitu?

  2. Salam.
    Tak semestinya dumb phone. Sebab sekarang smartphone ni sekurang2nya akan ada Wifi. Tak perlu data plan pun boleh je guna.
    Bukannya setiap apps perlukan sokongan data. Tapi kebanyakan perlukan internet. Takde data plan takpe, asalkan sentiasa dekat dengan wifi, pun boleh…!

  3. Entry bagus, pendapat bagus, tapi percayalah….
    Ramai di luar sana yang beli smartphone, tapi 100% call/sms saja. FB/twitter/instagram/apps sore/google play pun tak tahu.
    Imho, bukan dumb phone. Tapi dumb user. Hehehe..

  4. Salam, bleh tumpang tanya…salam,Arib..nak tumpang tanye,
    skrg tgh survey hp..samada samsung atau huawei? n bajet bawah seribu..apa suggestion arib ye?
    Kalau samsung huawei…
    tq..

  5. Kotaro Minami

    artikel terbaik! dulu2 mmg susah guna smartphone ni sampai trpaksa explore system folder dlm phone tu. Tapi dgn cara tu kita lebih banyak belajar pasal smart phone.

  6. memang ‘dumb’ kalau pakai smartphone tapi just guna tuk call & sms walhal wifi full bar (y)

  7. setuju, cuma bisa phone + sms saja kalau begitu.
    Kalau ada data plan, bisa buat cari2 info warta teknologi terkini juga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*