ENTRI TERBARU
Close Up: Nokia Lumia 710 – Smartphone Windows Phone 7 Bawah RM1000!

Close Up: Nokia Lumia 710 – Smartphone Windows Phone 7 Bawah RM1000!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ;D

Syukur Alhamdulillah kerana Arib diberi peluang daripada Nokia Malaysia untuk membuat ulasan Nokia Lumia 710 secara eksklusif di blog ni. Hehe.

Pertama sekali Arib nak ucapkan ribuan berbanyak terima kasih kepada En. Asri al-Baker (@asrialbaker) di atas pemberian unit review Nokia Lumia 710 ni. En. Asri diberi tanggungjawab daripada Nokia Malaysia untuk pass-pass unit review Nokia Lumia 710 ni kepada blogger. Kalau korang nak tau, En. Asri ni merupakan orang kuat i-symbian.com dan symbianku.com yang banyak menyumbangkan idea dan artikel dalam dunia Symbian dan smartphone masa kini. So sekalung penghargaan didahulukan kepada En. Asri al-Baker atas peminjaman review unit ni kepada Arib selama 5 hari. Thank you bro! Hehe.

Okay, sebelum ni Arib pernah cerita pasal hari pelancaran Nokia Lumia 800 dan Nokia Lumia 710 dekat blog ni. Kalau korang tak baca lagi, korang klik sini. Dalam post tu pun Arib just cerita fungsi yang ada pada kedua-dua smartphone ni. So dalam post ni, Arib akan review salah satu keluarga siri Nokia Lumia iaitu Nokia Lumia 710.

 


Seperti gambar di atas, kotak pembelian Nokia Lumia 710 didatangkan dengan rekaan kotak yang baharu sama seperti kotak Nokia X7, Nokia N9, dan Nokia Lumia 800. Tiada sebarang CD/DVD software di dalam (zaman semua guna internet, so download lagi senang) dan apa yang menariknya, kesemua material kotak 100% boleh dikitar semula.

Pakej standard Nokia Lumia 710:

  • Nokia Lumia 710
  • Nokia AC-10 MicroUSB Charger
  • Nokia Charging dan Data Cable CA-190CD
  • Nokia Headset WH-208
  • Quick Guide, User Guide, dan Product information leaflet

Sebelum bercerita panjang, apa kata kita berkenalan dengan spesifikasi Nokia Lumia 710 ni (:

Platform: Windows Phone 7.5 Mango
CPU: Qualcomm MSM8255 1.4 GHz Single Core, 512 MB RAM
Band: GSM 850/900/1800/1900 & HSDPA 900/1900/2100
Ukuran: 119 x 62.4 x 12.5 mm
Berat: 125.5g
Bateri: Li-Ion 1300 mAh
Masa Menunggu: Sehingga 400 jam (2G), sehingga 400 jam (3G)
Masa Berbual: 6 jam 50 minit (2G), 7 jam 40 minit (3G)
Skrin Sentuh: 3.7 inci dengan resolusi paparan 480 x 800 piksel
Jenis Skrin: Capative
Warna Skrin: 16 juta warna
Kamera: 5 Megapiksel (autofokus, LED flash)
Memori: 8GB, tiada peningkatan memori
Fungsi lain: Nokia Maps, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth versi 2.1 dengan A2DP, rakaman video HD (720p), sokongan A-GPS

First impression bila pegang phone ni terasa macam pegang Samsung Galaxy Nexus. Tak tau lah maybe skrin dia kowt yang nampak anggun anggun gituu, ahha. Kat bahagian depan Nokia Lumia 710 ni menempatkan skrin sentuh 3.7 inci dan jugak tiga butang kawalan fizikal Windows Phone. Apa yang sedikit mengecewakan, tiada kamera panggilan video dan apa yang korang nampak kat atas tuu hanyalah light sensor dan proximity sensor.

 

 

 


Bahagian atas Nokia Lumia 710 pulak tersedia dengan 3.5 mm earphone jack dan sambungan untuk kabel microUSB dan charger. Yeah, macam ni senang lah nak cucuk earphone, hehe. Kat atas ni jugak terletaknya button lock untuk lock atau unlock phone. *prefer button lock kat tepi sebab handphone besar. guna sebelah tangan nak unlock phone serius sangat menyusahkan. ada satu tahap sampai nak terjatuh dah phone ni =___=


Perkara yang Arib tak beberapa suka adalah kedudukan speaker Nokia Lumia 710 yang terletak kat belakang phone ni. Serius tak beberapa menarik sebab speaker akan tertutup jika diletakkan dalam poket seluar. So mesti ada problem nak dengar ringtone orang calling lagi-lagi bila pergi tempat yang ramai orang. Prefer lagi kedudukan speaker kat atas phone.

Windows Phone 7 sememangnya sebuah sistem operasi yang ditunggu-tunggu bagi penggemar smartphone di seluruh dunia. Nokia Lumia 710 antara smartphone yang menggunakan sistem operasi Windows Phone 7. Untuk sistem operasi, Arib suka dengan User Interface (UI) Windows Phone 7 ni. Sebagai peminat seni Typography, Metro UI yang digunakan dalam Windows Phone 7 ni sangat mengujakan Arib. Seriously, simple dan tak serabutkan mata. Kalau korang tengok paparan home screen Windows Phone 7 ni, korang akan dapati kotak atau tile ni beranimasi. Cantik, itu jew yang Arib dapat kata. Senang cerita, Metro UI menggabungkan grafik yang ringkas dan tulisan sebagai element utama dalam UI ni, memang kelas 😉

 

Okay, jom kita tengok pulak beberapa perkara yang menarik dalam Nokia Lumia 710 ni!

People Hub

Perkara yang menarik tentang Windows Phone 7 ni adalah kehadiran fungsi People Hub. Fungsi ni membolehkan korang melihat contact dan apa yang menariknya boleh dilihat sekali update daripada Facebook dan Twitter daripada contact tersebut tanpa perlu korang bukak sebarang software social networking. Semua dalam satu tempat.

*melting* (melting sebab someone?) -.-

 

*sorry BRK (@mubarakdragon) sebab jadi model dalam ni, HAHA.

Marketplace

Perkara utama yang boleh didapati pada smartphone masa kini adalah fungsi penjualan aplikasi dan games. Dalam Windows Phone 7 lebih dikenali sebagai Marketplace. Kat sini korang boleh download pelbagai aplikasi dan games dalam antara muka Metro UI yang sangat mengasyikkan.

 


Internet Explorer

Fungsi Internet Explorer antara top features dalam Windows Phone 7 ni. Korang tau, Internet Explorer dalam phone ni sangat laju jika dicompare dengan browser dalam Android ataupun Safari dalam iOS. Loading speed ni dia betul-betul macam browser kat PC. Pengalaman Arib menggunakan browser Android pun tak selaju macam ni. Puas hati. Content yang diload dalam IE Windows Phone 7 sangat teliti sampai tak perlu untuk zoom untuk baca kandungan. Semua telah dioptimized kan untuk skrin Windows Phone. Terbaik!

 


Kamera 5 Megapiksel dengan Auto Fokus + LED Flash

Nokia Lumia 710 didatangkan dengan kamera 5 megapiksel dengan auto focus. Kalau korang nak tahu, fungsi auto fokus merupakan syarat utama dalam sesebuah Windows Phone. So pihak Nokia tak leh nak guna kamera EDoF atau bahasa kasarnya kamera Full Focus sepertimana yang diorang letakkan pada kebanyakan smartphone Symbian yang latest. Bagi Arib, fungsi auto focus mesti kena ada sebab senang nak capture kandungan bacaan atau tangkap gambar gadget dengan jarak yang dekat. Kamera Nokia Lumia 710 juga hadir dengan LED Flash untuk memudahkan korang menangkap gambar pada waktu malam.

 


Sambungan pantas – WiFi 802.11b/g/n dan HSDPA

Fungsi yang memang tidak asing lagi dalam smartphone sekarang adalah fungsi WiFi dan juga sambungan internet HSDPA. Kemudahan WiFi ni sangat membantu bagi mereka yang tak suka subscribe internet bulan-bulan, hehe.


Office Mobile

Fungsi yang menjadi titik jualan Windows Phone 7 adalah fungsi Microsoft Office Mobile. Melalui fungsi ni, korang boleh mengurus dan membuat editing file Microsoft Office Word, PowerPoint, Excel, dan One Note korang dengan mudah tanpa perlu menggunakan PC. Serius best sebab bila bukak slide PowerPoint, dia akan tunjuk transition sama seperti PC. Arib pernah guna pelbagai jenis aplikasi Office untuk smartphone dan ternyata Microsoft Office Mobile paling terbaik. Apa yang Arib suka, kesemua file tak perlu di copy paste dari PC ke phone sebab semua diuruskan melalui SkyDrive. Memang mudah, korang just save file Microsoft Office ke SkyDrive dan boleh terus akses file tersebut dalam phone ni.

 


Fungsi E-Mail Yang Superb!

Perkara yang paling penting bagi sesebuah phone masa ni adalah fungsi e-mail. Apa yang boleh Arib kata, fungsi e-mail dalam Windows Phone 7 paling superb! Nak organise e-mail dalam ni, mak aihh, senang sangat. Tak macam kat PC yang agak leceh sikit -.-

 


Zune – Music + Video Hub

Aplikasi media yang menjadi sebutan dalam Windows Phone 7 ialah aplikasi Zune. Kat dalam ni korang boleh play lagu atau video yang telah disync daripada PC korang. Antara muka Zune yang simple sangat menarik dan tak serabut jika dibandingkan dengan aplikasi media player pada smarthphone yang lain.


Xbox Live

Hah, perkara yang membuatkan Arib teruja sangat dengan Windows Phone 7 ni ialah aplikasi Xbox Live. Hah, kalau Nokia dahulunya gah dengan permainan N-Gage nya, kali ni Windows Phone 7 tampil dengan aplikasi Xbox Live yang memainkan peranan sebagai hub untuk permainan grafik berkualiti tinggi. Kalau korang tengok grafik dia, fuhhh, memang cun! Kat sini korang boleh tengok point korang, inbox, dan spotlight game terbaru.

 

 

 


Aplikasi Windows Phone 7 Kemas dan Menarik

Arib suka sangat dengan design dan interface app kat dalam Windows Phone 7 ni. Simple jea. Tak serabut. Apa yang best kesemuanya menggunakan design panoramic, so tak perlu korang tekan itu tekan ini tapi just seret jari korang dari kiri ke kanan. Interface, fuhh, tak payah cakap sebab dah memang cantik dengan design typography Metro UI yang sangat awesome!

Facebook – Design app Facebook baru paling win! Suka dengan idea rekaan header app Facebook ni. Aplikasi ni gunakan tagged photos untuk dijadikan design kat header sebaris dengan notification area. Memang menarik!

 


Twitter – Twitter app pun best jugak dalam versi Windows Phone 7 ni. Design pun kemas dan minimalist. Apa yang best, tak payah tekan pun nak tengok mention apa semua sebab semua just heret jari ke sana ke mari. Apa yang kurang cuma tak boleh tengok interaction jea, huhu.

 


Foursquare – Wowowowo, Arib rasa app Foursquare paling terbaik adalah versi Windows Phone 7. Serius lawa design dia. Tempat yang berhampiran dengan kita dipaparkan dalam bentuk Metro UI berserta background app foursquare yang sangat kemas dan menarik.

 


KL Traffic – Untuk aplikasi tempatan, Arib memilih aplikasi KL Traffic untuk dimasukkan dalam review ni. App ni simple jea tapi boleh tahu kelancaran trafik di sekitar Lembah Klang. So senang lah nak tinjau jalan mana yang jammed sebelum memulakan perjalanan korang.

 


On-Screen Keyboard

Kalau guna phone touchscreen ni memang agak leceh sikit nak type apa semua. So mobile operating system berlumba-lumba nak reka on screen keyboard yang mesra pengguna supaya dapat digunakan dengan mudah dan pantas. Untuk Windows Phone 7, yeap, Arib sukakan rekaan keyboard yang ada dalam mobile OS ni. Design kedudukan huruf pun kemas dan standard. Cuma satu jea kelemahan yang Arib dapat lihat, tiada sebarang option untuk turn on vibrate apabila keyboard ditekan.

 


Fungsi Asas

Fungsi asas seperti fungsi telefon, kalendar, penggera dan kalkulator juga tersedia di dalam. Bagi yang gemar mendengar radio, jangan risau kerana Nokia Lumia 710 turut didatangkan dengan radio FM. Hehe, kalau dah bosan dengan muzik kat dalam phone, boleh lah layan radio, hee. Dan tidak dilupa juga, aplikasi Bing Search memudahkan korang untuk search maklumat yang korang nak cari. Best taw aplikasi Bing Search ni, background kat aplikasi ni semuanya cantik-cantik belaka, yeah!

 

 

 


Benda utama yang suka dengan smartphone jenama Nokia adalah fungsi Nokia Maps. Cuba lah cari mana nak dapat aplikasi Maps Navigation yang terbaik dekat dunia ni. Peranti GPS yang letak kat dalam kereta tu pun belum tentu dapat kalahkan Nokia Maps.

Apa yang membuatkan Nokia Maps tiada tandingan dengan aplikasi Maps dan GPS yang lain adalah kerana Nokia Maps dibekalkan dengan navigasi bersuara turn-by-turn secara percuma selamanya! Korang tau, kalau korang guna software kat phone lain kesemuanya kena bayar untuk guna fungsi navigasi bersuara. Selain tuu, Nokia Maps mempunyai navigasi bersuara Bahasa Melayu paling jelas dan sedap didengar. Compare lah dengan Garmin ke, PAPAGO ke memang tak leh challenge, hehe.
Dan ya, Nokia Lumia 710 juga dibekalkan dengan aplikasi Nokia Maps yang dioptimakan untuk Windows Phone 7 😉

 


Selain itu, khusus untuk Windows Phone jenama Nokia sahaja, pihak Nokia juga meletakkan sokongan Nokia Collection dalam Marketplace untuk aplikasi khas pilihan Nokia.


Salah satu aplikasi yang menarik perhatian Arib dalam Nokia Collection ialah aplikasi Creative Studio.


Fungsi ni membolehkan korang menambah kesan khas, crop, edit, dan sebagainya untuk mencantikkan lagi gambar korang tu. Memang mudah sebab semua dijalankan dalam antara muka Metro yang sangat ringkas.

 

Dah memang menjadi adat, setiap benda pasti ada kebaikan dan kelemahan masing-masing, hehe.

 

  • Skrin sentuh ClearBack LCD capative 3.7″ dengan paparan 16 juta warna dan resolusi WVGA (480 x 800 piksel)
  • Kaca skrin tahan calar Gorilla Glass
  • 1.4 GHz Qualcomm MSM8255 CPU, 512MB RAM
  • Sistem operasi Windows Phone 7.5 Mango
  • Sambungan 3G dengan HSDPA (14.4 Mbps) dan HSUPA (5.7Mbps)
  • 5 megapiksel (autofokus, LED flash)
  • Rakaman video HD, 720p @ 30fps
  • Memori dalaman 8GB
  • 3.5mm audio jack
  • Port microUSB untuk penghantaran data dan charging
  • Menyokong active noice cancellation
  • Sambungan pantas Wi-Fi b/g/n
  • Bluetooth 2.1 dengan A2DP
  • Accelerometer untuk auto rotation skrin dan proximity sensor
  • Didatangkan dengan aplikasi dokumen pejabat, Microsoft Office Mobile
  • Pengintegrasian Facebook dan servis online
  • Penerima A-GPS terbina di dalam
  • Stereo FM Radio dengan RDS
  • Hadir dengan Nokia Maps yang eksklusif untuk Windows Phone 7

  • Tiada peningkatan memori, bermakna memori tetap 8GB
  • Tiada sokongan USB mass storage
  • Tiada USB On-The-Go
  • Tiada TV-Out
  • Slot microSIM (tunggu dah banyak phone baru support okay sikit kowt)
  • Tiada panggilan video
  • Nak masuk lagu dan video semua bergantung kat Zune =__=

Setelah melihat sendiri keistimewaan dan juga kekurangan yang dimiliki oleh Nokia Lumia 710, Arib merasakaan bahawa harga yang ditawarkan sangat berpatutan dengan fungsi yang ditawarkan. Smartphone dengan processor 1.4GHz pada harga bawah RM1000 ini ternyata sangat berbaloi untuk dimiliki kerana ia sangat pantas dan tidak pernah lagi Arib mengalami masalah lagging dalam phone ni.


Kemampuan dan spesifikasi yang ditawarkan pada Nokia Lumia 710 dilihat mampu menyaingi pesaing terdekat, Samsung Galaxy W yang juga membawa processor 1.4GHz, kamera 5 megapiksel dengan rakaman HD pada harga bawah RM1000. Perbezaan ketara antara kedua-dua smartphone ini ialah dari segi sistem operasi dan peningkatan memori luaran. Samsung Galaxy W didatangkan dengan sistem operasi Android 2.3 Gingerbread manakalah Nokia Lumia 710 didatangkan Windows Phone 7.5 yang lebih pantas daripada pesaingnya. Aduan seperti lembab, slow, dan juga hanging tidak akan kedengaran jika korang menggunakan smartphone Nokia Lumia 710 ini. Kesemuanya diatasi dengan kehadiran Windows Phone 7.5 Mango sebagai sistem operasi Nokia Lumia 710.

Nokia Lumia 710 boleh diperolehi secara eksklusif di Nokia Store seluruh Malaysia pada harga rasmi RM999. Bagi yang gemar membeli set AP, Nokia Lumia 710 boleh didapati dengan kadar harga serendah RM839.

Nokia Lumia 710 warna Putih + Biru! *melting*

Sekian sahaja untuk paparan close up pada kali ni. Hah, kalau korang ada sebarang komen atau pertanyaan mengenai Windows Phone 7, share lah comment kat bawah ni yerk, hehe. Okaylah, setakat itu sahaja. Terima kasih kerana membaca! Wassalam ;D

Editor: Serius, kalau ada duit sekarang ni memang nak beli jea satu Nokia Lumia 710 ni. Serius puas hati walaupun 5 hari jea menggunakan set review ni. Recommend sangat untuk korang!

About Arib Ismail

Seorang yang meminati dengan dunia komputer dan berpengalaman luas dalam dunia telefon bimbit. Ikuti saya di Twitter: @aribismail dan Facebook: Arib Ismail untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan dunia IT.

5 comments

  1. Assalamualaikum, hai teman saya juga menggunakan lumia 710.Waktu beli aku sangat bangga, tetapi setelah dirumah tanpa pikir panjang aku hidupkan bluetooth untuk tranfer lagu kesayanganku dan file2 lain lewat bluetooth.Apa yg terjadi, ternyata lumia 710 tidak mengenali gadget lain. Setelah aku cari di google ternyata harus pake zune untuk tranfer lagu dan macam foto saja. Duh betapa kecewanya aku. Nih gimana nokia, bikin hp kok tambah turun derajatnya. Ampun ……

  2. Assalamualaikum, hai teman saya juga menggunakan lumia 710.Waktu beli aku sangat bangga, tetapi setelah dirumah tanpa pikir panjang aku hidupkan bluetooth untuk tranfer lagu kesayanganku dan file2 lain lewat bluetooth.Apa yg terjadi, ternyata lumia 710 tidak mengenali gadget lain. Setelah aku cari di google ternyata harus pake zune untuk tranfer lagu dan macam foto saja. Duh betapa kecewanya aku. Nih gimana nokia, bikin hp kok tambah turun derajatnya. Ampun ……

  3. Assalamualaikum, hai teman saya juga menggunakan lumia 710.Waktu beli aku sangat bangga, tetapi setelah dirumah tanpa pikir panjang aku hidupkan bluetooth untuk tranfer lagu kesayanganku dan file2 lain lewat bluetooth.Apa yg terjadi, ternyata lumia 710 tidak mengenali gadget lain. Setelah aku cari di google ternyata harus pake zune untuk tranfer lagu dan macam foto saja. Duh betapa kecewanya aku. Nih gimana nokia, bikin hp kok tambah turun derajatnya. Ampun ……

  4. Assalamualaikum, hai teman saya juga menggunakan lumia 710.Waktu beli aku sangat bangga, tetapi setelah dirumah tanpa pikir panjang aku hidupkan bluetooth untuk tranfer lagu kesayanganku dan file2 lain lewat bluetooth.Apa yg terjadi, ternyata lumia 710 tidak mengenali gadget lain. Setelah aku cari di google ternyata harus pake zune untuk tranfer lagu dan macam foto saja. Duh betapa kecewanya aku. Nih gimana nokia, bikin hp kok tambah turun derajatnya. Ampun ……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*