ENTRI TERBARU

Ulasan: Nokia C6-01 Dengan Nokia Belle

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ;D

Seminggu yang lepas, pada 8 Februari 2012, Arib telah membeli satu handphone Nokia yang hadir dengan update ke Nokia Belle. Biasa dengar perkataan Symbian? Hahh, Nokia Belle ni merupakan sistem operasi Symbian yang baru selepas Symbian^3 dan Symbian Anna. Setelah seminggu Arib menggunakannya, memang sangat awesome! Siapa kata Nokia jauh ketinggalan ke belakang? Ikuti kisah selanjutnya dengan menekan ‘read more’ !


Last week, Arib datang ke Pertama Complex untuk trade-in Nokia N82. Faktor cepat kenapa Arib nak sangat trade-in Nokia N82 adalah sebab update Nokia Belle telah pun keluar pada 7 Februari 2012. Lepas dapat gaji masa 8 Februari tuu, Arib gunakan sedikit hasil daripada kerja di All IT, Low Yat untuk trade-in Nokia N82 kepada handphone Nokia yang support update ke Nokia Belle. Dah memang minat Arib untuk mengkaji sesuatu yang baru, Arib pun trade-in lah Nokia N82 kepada Nokia C6-01, salah satu device yang support update ke Nokia Belle.


Berbalik kepada ulasan ni, kenapa Nokia C6-01? Hehe, sebenarnya Arib kecikkan budget untuk trade-in handphone ni. Sayang pulak nak gunakan duit banyak-banyak untuk beli handphone. So pilihan terbaik, Arib trade-in Nokia N82 kepada Nokia C6-01 yang menawarkan banyak fungsi best pada harga yang sangat berpatutan. Pada saat artikel ni ditulis, harga pasaran Nokia C6-01 second hand ialah RM450. So tambah duit sikit jea lah sebab trade-in dengan Nokia N82, hehe.

Malas nak berceloteh panjang, jom kita lihat apa yang menarik tentang Nokia C6-01 ni, weeeee~

Sistem Operasi Nokia Belle [a.k.a Symbian Belle]

Seperti apa yang Arib cakap kat atas ni, perkara utama kenapa Arib nak sangat handphone Nokia C6-01 ni sebab boleh support upgrade ke Nokia Belle OS. *juga dikenali sebagai Symbian Belle. Korang tau, Nokia Belle ni memang lain sangat-sangat interface dia jika dibandingkan dengan sistem operasi Symbian yang terdahulu.

Home screen Nokia Belle kini support sehingga 6 home screen. Maknanya korang boleh letak pelbagai widget pada home screen mengikut citarasa korang. Apa yang best, korang boleh set wallpaper yang berbeza pada setiap home screen.
Selain tu, widget-widget pada Nokia Belle kini boleh dialihkan ke mana-mana tempat tanpa ada sebarang sekatan pada home screen. Jika dibandingkan dengan Symbian^3 dan Symbian Anna, icon terhad pada bar icon sahaja. Selain tuu, pilihan widget juga semakin bertambah dengan pelbagai variasi widget yang disediakan. Korang boleh letak widget jam, social bar, calendar, dan banyak lagi widget yang cantik-cantik untuk dihiaskan pada home screen.


Fungsi Notification Bar juga antara menjadi top features pada Nokia Belle ni. Fungsi ni telah mula diperkenalkan sejak zaman pembangunan Symbian UIQ 4 iaitu suatu era sebelum wujudnya Android. Korang hanya perlu seretkan jari dari atas skrin sehingga ke bawah untuk melihat message baru masuk, missed call, on off bluetooth, dan pelbagai lagi.


Interface menu juga kini dipertingkatkan dengan sokongan background yang mengikut wallpaper semasa pada home screen. Fungsi kinetik scrolling pun ada dekat menu ni. Memang smooth jika dibandingkan dengan interface menu Symbian Anna yang sedikit slow.


Skrin AMOLED 3.2-inci dengan teknologi ClearBack Display dan kaca Gorilla Glass

Kalau korang biasa dengar, skrin AMOLED ni kebanyakannya digunapakai pada skrin Samsung Galaxy. Skrin AMOLED ni memang best. Terang dan nyata. Serius sharp gambar dia lebih-lebih lagi kalau tengok movie. Selain tuu, skrin ni hadir dengan teknologi ClearBack Display. Teknologi ni membolehkan korang tengok skrin handphone ni di bawah sinaran matahari. Memang bagus untuk Arib sebab selalu gunakan handphone ketika berjalan-jalan di luar. Satu lagi yang menarik tentang skrin Nokia C6-01, skrin Nokia C6-01 ni diperbuat dengan kaca Gorilla Glass yang sangat awesome! Arib pernah tengok live demo Nokia N9 dengan kaca Gorilla Glass ni. Diorang baling phone tinggi-tinggi, at the end skrin still okay, takde kesan calar pun kat skrin. Tak macam iPhone kalau terjatuh habis skrin retak seribu berderai hatiku, wuuuu~


Patah Seribu hatiku , bila mengenangkan , iPhone 4 , wuuuuu~
Kamera 8-Megapiksel Full Focus dengan Dual LED Flash

Faktor lain sebab kenapa Arib memilih Nokia C6-01 adalah sebab kamera handphone ni. C6-01 dilengkapi dengan kamera 8-Megapiksel Full Focus. Teknologi full focus ni membolehkan gambar yang mempunyai piksel yang tinggi ditangkap dalam masa beberapa saat sahaja. Selain tuu, kamera 8-megapiksel Nokia C6-01 juga dilengkapi dengan Dual LED Flash yang sangat sesuai untuk pengambaran pada waktu malam. Kat bawah ni antara sample picture yang sempat Arib ambil. *sorry la, dua keping jea -.-“


Menara Berkembar Petronasssssssss ~


Bukit Bintang, Kuala Lumpur. *muak dah jalan-jalan kat sini -.-

Rakaman Video HD 720p sehingga 30 fps – Rakaman Se-Smooth DSLR

Kamera 8-Megapiksel kalau takde rakaman video HD mesti agak pelik kan? Yup, Nokia C6-01 menawarkan fungsi HD recording bagi korang yang suka rakam video. Apa yang menarik, kehadiran Nokia Belle dalam Nokia C6-01 ni membolehkan rakaman video HD dirakam sehingga 30 frame per second (fps) ! So kualiti yang ditawarkan memang cantik dan se-smooth rakaman menggunakan DSLR. *nak tengok sample video, boleh search Youtube: C6-01 sample HD video 30 fps . Nak upload besar sangat. Internet slow -.-

GPS dengan Nokia Maps


Perkara yang Arib suka dengan handphone Nokia yang menggunakan Symbian ni ialah Nokia Maps. Sehingga post ni ditulis, tiada software GPS yang dapat mengalahkan kehandalan Nokia Maps ni. Korang tau, Nokia Maps ni lah satu-satunya software maps dan GPS yang menawarkan fungsi voice turn-to-turn PERCUMA SELAMANYA! Itu sebab kenapa Arib tak boleh lepas dengan Nokia. Mana nak dapat software GPS percuma? Android memang tak jumpa punya. Google Maps yang free tuu pun kena bayar kalau nak guna servis voice-turn.


Setakat ni, peta dalam Nokia Maps lah antara yang terlengkap pernah Arib jumpa. Cuba korang compare dengan PAPAGO, Garmin, dan Sygic. Memang peta dia tak selengkap macam Nokia Maps. Apa yang mengagumkan, fungsi voice turn-to-turn Nokia Maps sangat mesra dan mudah digunakan. “Selepas 1 kilometer, belok sedikit ke kiri dan ikut lebuhraya~” Macam tulah contoh arahan Nokia Maps dalam Bahasa Melayu, serius sangat kagum! Family Arib memang suka sangat dengan Nokia Maps. Kalau pergi travel jea, wajib guna benda ni. Tak payah nak membazir beli GPS mahal-mahal sebab Nokia dah ada fungsi GPS yang lebih baik daripada GPS kat pasaran tuu!


USB On-The-Go

Hahh, Arib pasti, fungsi ni mesti akan membuka mata korang. Korang pernah terfikir tak, ada ke dalam dunia ni handphone yang boleh cucuk pendrive? Ya, memang ada! Fungsi ni mula popular sejak Nokia memperkenalkan fungsi ni melalui Nokia N8. Memang sebijik fungsi macam komputer. Just cucuk jea pendrive ke cable USB On-The-Go dan korang boleh bukak isi kandungan dalam pendrive tuu.



Memang mudah bagi korang yang suka transfer barang or bukak document dari pendrive. Apa yang menarik lagi, korang jugak boleh gunakan fungsi ni untuk cucuk wireless keyboard dan mouse, fuhhh!


Bluetooth 3.0

Akhir-akhir ni, banyak handphone dan notebook dah mula ada fungsi Bluetooth 3.0 ni. Korang tau, Bluetooth 3.0 membolehkan penghantaran data sehingga 24 Mbit per saat! Serius sangat laju jika dibandingkan dengan Bluetooth 2.1 yang ada pada Samsung Galaxy Ace, hehe.


Sambungan Wi-Fi 802.11 b/g/n

Smartphone zaman sekarang ni memang tak sah kalau tak ada fungsi WiFi. Yelakan, kalau takde kredit jea, still boleh main internet dengan connect ke WiFi hotspot yang berhampiran. Apa yang best dengan WiFi handphone ni, teknologi WiFi Nokia C6-01 dilengkapi dengan kepantasan Wireless-N. Maknanya, penghantaran data menggunakan Wireless-N lebih laju daripada Wi-Fi 802.11 b/g seperti yang terdapat pada HTC Desire.


Sambungan 3.5G HSDPA 10.2 Mbps dengan fungsi Video Call

Satu masalah dengan kebanyakan handphone Android ni ada kamera depan tapi tak boleh buat Video Call over 3G network. Apa yang boleh digunakan adalah ketika skype or YM jea. Memang tak best sebab nak buat Video Call over 3G ke 3G memang tak boleh. Tu sebab Arib kena beli satu handphone Nokia yang ada 3G dengan kamera depan. Senang nak Video Call dengan family kalau Arib pergi vocation atau jalan jauh, hehehe.

DivX/Xvid Video Playback – Play format .mkv tanpa masalah!

Korang minat tengok movie? Hahh, dengan adanya Nokia Belle dalam handphone ni, korang tak perlu install sebarang software pun nak play format .mkv ni. Malah, korang tak perlu convert dari format .mkv ke mana-mana format! Serius best, just copy movie yang di download dari internet dan paste kan ke dalam memory card. Taraaa! Boleh play movie tersebut tanpa sebarang masalah! Terbaik ouhhhhh!


Music Player dengan Cover Flow

Hahh, korang pernah tengok music player dalam iPod/iPhone/iPad tuu? Kalau pernah, korang mesti perasan satu features ni yang bila korang rotate iPod/iPhone/iPad tuu, korang akan dapati album-album lagu dalam music player tu akan bertukar menjadi Cover Flow. Dan ya, sejak dari Symbian^3 lagi, fungsi Cover Flow ni telah diimplementasikan ke dalam music player. Serius sangat smooth dan cantik. Just pilih album mana yang nak didengar lepastuu pilih lagu yang kita nak play dalam album tuu. Terbaik!




Visual Multitasking

Benda yang paling best dekat Symbian ni ialah fungsi multitasking dia. Melalui pengalaman Arib, multitasking Symbian lah antara yang paling sanggih jika dibandingkan dengan multitasking pada Android, iOS, BB OS, dan juga Windows Phone 7. Kenapa? Sebab multitasking pada Symbian ialah true-multitasking. Tak pseudo-multitasking (fake) macam platform yang Arib cakap kat atas ni. Korang perasan tak kalau korang yang guna Android, korang tengah main game lepas tuu pergi menu kejap. Tiba-tiba korang pergi balik game tuu dia reset jadi mula balik. Benda ni memang selalu Arib alami kalau Arib guna X10 mini. Tengah-tengah best browsing guna Opera Mini, tukar application kejap, lepas tu pergi Opera Mini balik, dia loading semula jadi awal balik, FUHHHHHH! Serius tension!


Setakat ni, Symbian dengan Meego (OS pada Nokia N9) jea antara yang mempunyai true-multitasking. Fungsi true-multitasking ni memang banyak membantu sebab boleh buat pelbagai tugasan dalam satu-satu masa. Apa yang menarik, fungsi ni memang sebijik digunakan pada komputer sebab komputer pun guna true-multitasking. Sejak dari Symbian^3, multitasking telah pun berubah menjadi Visual Multitasking seperti yang terdapat pada Windows 7. Memang best. Korang boleh tengok preview application yang tengah running tuu before menyelusuri masuk ke dalam app tuu, hoho.

Nokia Dictionary


Salah satu fungsi tambahan yang Arib suka pada handphone Nokia Symbian ni ialah fungsi Nokia Dictionary. Fungsi ni ternyata banyak membantu Arib ketika belajar, baca surat khabar omputeh, browsing internet sebab boleh terjemah perkataan yang Arib tak tau kepada Bahasa Melayu. Memang jimat sebab tak payah beli BESTA yang harga beratus-ratus tuu. Dalam Nokia Dictionary jugak, korang boleh translate dari pelbagai bahasa contohnya dari English –> Korea , Bahasa Melayu –> German , France –> Japan , dan pelbagai bahasa lagi. Korang jugak boleh dengar sendiri bagaimana sebutan tu disebut. Memang best!


TV-Out dengan Standard Definition (SD)
Satu lagi fungsi yang best dengan Nokia C6-01 ni ialah fungsi TV-Out. Fungsi ni korang boleh tayangkan dari skrin handphone ke skrin TV. Memang seronok sebab korang boleh main game dekat TV, tengok movie dekat TV, buat video call pun boleh dekat TV, hehe.




Konklusi

Hahh, bagi korang yang sedang berkira-kira nak tukar phone tuu, Arib sarankan korang beli handphone yang support Nokia Belle ni. Memang best.

Walaupun processor Nokia C6-01 iaitu handphone yang Arib tengah guna ni setakat 680 Mhz jea, Arib tak pernah lagi mengalami lag ataupun hang walaupun dah berpuluh-puluh application ada dalam handphone ni. Memang smooth jika nak dibandingkan dengan handphone X10 Mini Arib yang menggunakan Android, banyak kali dah hang dan application crash.

Dari segi multimedia, X10 Mini yang Arib gunakan juga sekarang ni agak ketinggalan ke belakang. *kesian -.- Ini kerana Nokia C6-01 hadir dengan kamera 8-megapiksel, rakaman video HD, menyokong TV-Out, dan apa yang paling penting, Nokia C6-01 ni support USB On-The-Go, mweehee. So agak berbaloi lagi beli handphone yang support Nokia Belle ni sebab tak banyak handphone Android yang support USB On-The-Go dan TV-Out.

Dari application pulak, hehe, jangan risau, korang boleh download application menerusi Nokia Store. Banyak software dan games yang best-best kat situ, just pilih jea mana yang berkenan, hohoho.


Antara application dan games dalam handphone Arib sekarang ni, hehehe.

So, amacam? Cair dengan fungsi handphone kat atas ni? Hee, bagi korang yang berminat jugak, korang boleh dapatkan salah satu model handphone Nokia yang support Nokia Belle seperti yang tertera di bawah:



Senarai harga handphone korang boleh rujuk kat artikel ni: http://arib2020.blogspot.com/2011/12/senarai-harga-terkini-telefon-bimbit-di.html

Bagi korang yang mempunyai salah satu handphone di atas, sudahkah korang update ke Nokia Belle? Bagi yang dah, selamat menikmati hari-hari yang indah bersama Belle. Bagi yang belum, hehe, korang boleh rujuk poster di bawah ni:


Hehe, sekian sahaja untuk kali ni. Ada apa-apa masalah, boleh tanya Arib melalui Twitter: @arib2020. Facebook jarang online, so tanya kat Twitter erk, heee. Okay, terima kasih kerana membaca yea! Sekian, wassalam (:


Nokia N82 in memories , wuuuuuu 🙁

Nota Arib: Bye bye Nokia N82! Serius sayang nak tinggalkan. Handphone second hand paling lama yang pernah Arib guna guna. Setahun setengah ada bersama dari Oktober 2010 – Februari 2012 :’)

About Arib Ismail

Seorang yang meminati dengan dunia komputer dan berpengalaman luas dalam dunia telefon bimbit. Ikuti saya di Twitter: @aribismail dan Facebook: Arib Ismail untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan dunia IT.

One comment

  1. Bagaimana cara mengnyah 3G dari nokia c6-01.
    Saya hadapi masalah apabila off mobil data slps guna, ianya akan on dgn sendiri tanpa diminta, ianya kerap kali berlaku menyebabkan saya kena byr bil 3G yg tidak saya guna hingga berlipat ganda melalui mycelcom postpaid. Hrp dpt bantu to my email “jamy6870@yahoo.com”.Tq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*