ENTRI TERBARU
Senarai Harga Terkini Telefon Bimbit Di Malaysia [Updated]

Senarai Harga Terkini Telefon Bimbit Di Malaysia [Updated]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ;D

Sejak akhir-akhir ni, ramai yang mintak pandangan kat Arib mengenai telefon bimbit ni atau istilah popular yang orang Malaysia selalu sebut ialah handphone. Pertanyaan utama yang sering ditanya ialah mengenai harga terkini handphone. So dalam post kalini Arib nak share harga handphone yang latest dekat Malaysia ni.

Hahh, masa kat sekolah, asrama, facebook, or mana-manalah, ramai yang tanya kat Arib mengenai harga handphone. Ada kadang-kadang tu, pukul 3 pagi orang call Arib sebab nak tanya benda tuu, HAHA. FYI, Arib mula menghafal harga dan fungsi setiap model handphone sejak dari darjah 5. *memang takde kerja kan? HAHA. Walaupun menghafal harga dan fungsi handphone nampak pelik tetapi ia merupakan sesuatu yang menyeronokan. Disamping boleh share ilmu dekat orang lain, sambil-sambil tu boleh dapat banyak pengalaman bersama handphone ni. Ehhh, jauh pulak menyimpang. Nak cerita harga handphone jea, cerita lain pulak keluar, haha. Okay, back to the topic.

Apa itu RRP dan AP?

First thing Arib nak beritahu before korang tengok list harga kat bawah, korang perlu tahu dulu apa itu RRP dan AP. Lihat explanation Arib di bawah ni.

RRP Singkatan daripada Retail Recommended Price (Harga Official) atau istilah lain yang orang selalu dok sebut ialah harga untuk handphone Original Set.
AP Singkatan daripada Approved Product atau istilah yang biasa kita dengar ialah harga untuk handphone AP set.

Perbezaan RRP dan AP

Huhhh, apa beza handphone Original vs AP ni? Okay, baca explanation Arib ni elok-elok. Perbezaan ketara handphone AP set dan Original set ialah perbezaan pengedar dan waranti jea. Arib ambil contoh kat sini, handphone Nokia Lumia 800. Untuk makluman, Nokia Lumia 800 AP set juga dibuat di kilang Nokia. Cuma semasa diedarkan, ia tidak melalui pengedar yang diiktiraf oleh Nokia. Kalau handphone itu diedar melalui pengedar yang diiktiraf Nokia, ia akan bertukar menjadi set Original dan sudah tentu harganya lebih mahal. Untuk waranti pulak, AP set selalunya memberi servis waranti selama 15 bulan berbanding Original set yang menetapkan hanya selama 12 bulan dari tarikh pembelian sahaja. Cuma apa yang menarik tentang Original set ni, tempat nak tuntut waranti ni banyak cawangannya. So kalau korang suka travel, ambik Original set. Kalau korang punya rumah dekat dengan kedai handphone yang korang beli tuu, better beli AP set jea.

Satu lagi, apa yang membuatkan handphone Original set mahal, waranti 12 bulan itu akan recover untuk semua kerosakan manakala waranti 15 bulan AP set hanya recover certain kerosakan sahaja. Untuk aksesori pembelian, ia lengkap sama seperti Original set jika korang memilih untuk membeli handphone AP set dalam keadaan Full Set. Ya, AP set membenarkan pembeli untuk membeli sama ada handphone sahaja atau Full Set yang lengkap dengan kotak dan aksesori sama seperti Original set.

Arib merupakan salah seorang pengguna handphone AP set dan untuk makluman, Arib tidak pernah membeli sebarang handphone Original set setakat ini. Buat apa nak bayar mahal-mahal untuk waranti? Kalau jaga elok-elok, Insya’Allah tak rosak. Melalui pengalaman Arib, handphone AP set yang Arib beli tidak pernah lagi mengalami sebarang kerosakan. Nokia 5320 XpressMusic merupakan salah satu handphone AP set yang Arib pernah beli. Tiga tahun Arib menggunakannya. Sudah terjatuh banyak kali, tapi still berada dalam keadaan yang kukuh. Tidak pernah pulak meragam. Ini kerana seperti yang Arib cakap, AP set dan Original set juga dibuat di kilang jenama yang sama. Cuma pengedar sahaja yang berlainan. Kualiti tetap sama seperti Original set. Jadi, tak perlulah korang memandang enteng dan risau dengan handphone AP ni yea.

Selepas membaca panjang lebar explanation Arib di atas, hahh, sekarang bolehlah korang rujuk harga di bawah ni. Selamat mencuci mata ;)

 

Old Model Series

Nokia 1208 – RRP: RM90-RM100 / AP: RM80-RM90
Nokia 1280 – RRP: RM80-RM90 / AP: RM90-RM100
Nokia 1616 – RRP: RM99-109 / AP: RM95-RM105
Nokia 1650 – AP: RM250-RM260
Nokia 1800 – RRP: RM105-RM115 / AP: RM100-RM110
Nokia 2220 – RRP: RM190-RM200 / AP: RM120-RM130
Nokia 2330 Classic – RRP: RM199
Nokia 2680 Classic – AP: RM205-RM215
Nokia 2600 Classic – AP: RM235-RM245
Nokia 2700 Classic – RRP: RM240-RM250
Nokia 2710 Navigation – RRP: RM325-RM335 / AP: RM320-RM330
Nokia 2720 – AP: RM190-RM200
Nokia 2730 – RRP: RM260-RM270 / AP: RM245-RM255
Nokia 3500 Classic – RRP: RM300-RM310 / AP: RM255-RM265
Nokia 5250 – RRP: RM440-RM455 / AP: RM420-RM435
Nokia 5130 Xpress Music – RRP: RM300-RM310 / AP: RM250-RM260
Nokia 6303 Classic – RRP: RM415-RM430 / AP: RM325-RM335
Nokia 6700 Classic – RRP: RM675-RM690 / AP: RM490-RM505
Nokia 7100 Supernova – AP: RM255-RM265
Nokia 7230 – RRP: RM370-RM385 / AP: RM300-RM340

New Model Series

Nokia 100 – RRP: RM99-RM109 / AP: RM95-RM105
Nokia 101 – RRP: RM115-RM125 / AP: RM100-RM110
Nokia 110 – RRP: RM145-RM155
Nokia 500 – RRP: RM540-RM555 / AP: RM450-RM465
Nokia 603 – AP: RM588
Nokia 700 – RRP: RM740-RM755 / AP: RM645-RM660
Nokia 701 – RRP: RM765-RM780

Nokia Asha 200 – RRP: RM245-RM255 / AP: RM235
Nokia Asha 300 – RRP: RM315-RM325 / AP: RM290-RM300
Nokia Asha 302 – RRP: RM326-RM336
Nokia Asha 303 – RRP: RM420-RM435 / AP: RM380-RM395
Nokia Asha 305 – RRP: RM280-RM290
Nokia Asha 306 – Akan datang!
Nokia Asha 311 – RRP: RM419 / AP: RM320-RM330

Nokia C1-00 – RRP: RM110-RM120 / AP: RM125-RM135
Nokia C1-01 – RRP: RM160-RM170 / AP: RM145-RM155
Nokia C1-02 – AP: RM135
Nokia C2-01 – RRP: RM254-RM264 / AP: RM235-RM245
Nokia C2-02 – AP: RM240-RM250
Nokia C2-03 – RRP: RM265-RM275 / AP: RM254-RM264
Nokia C3-00 – RRP: RM300-RM320 / AP: RM280-RM290
Nokia C5-00 – RRP: RM485-RM500 / AP: RM445
Nokia C5-03 – RRP: RM415-RM430 / AP: RM375-RM400
Nokia C6-00 – RRP: RM520-RM550 / AP: RM470-RM500
Nokia C6-01 – RRP: RM775-RM790 / AP: RM640-RM655
Nokia C7-00 – RRP: RM920-RM950 / AP: RM835-RM850

Nokia X1-01 – RRP: RM135-RM145 / AP: RM130-RM140
Nokia X2-00 – RRP: RM300-RM310 / AP: RM280-RM290
Nokia X2-01 – RRP: RM245-RM255 / AP: RM240-RM250
Nokia X2-02 – RRP: RM220-RM230 / AP: RM200-RM210
Nokia X2-05 – AP: RM205
Nokia X3 Touch and Type – RRP: RM475-RM490 / AP: RM375
Nokia X6 16GB – RRP: RM825-840 / AP: RM790-805
Nokia X7-00 – RRP: RM1055-RM1085

Nokia E5 – RRP: RM585-RM600 / AP: RM555-RM570
Nokia E6 – RRP: RM870-RM900 / AP: RM790-RM805
Nokia E7 – RRP: RM1115-RM1145 / AP: RM1040-RM1070
Nokia E52 – RRP: RM810-825 / AP: RM685-RM700
Nokia E72 – RRP: RM1000-RM1030 / AP: RM775-RM790
Nokia E75 – AP: RM595-RM610

Nokia N97 mini – AP: RM775-RM790
Nokia N8 – RRP: RM1299 / AP: RM1020-RM1099
Nokia N9 – RRP: RM1237-RM1267 / AP: RM1145-RM1175 (16GB)

Nokia Lumia 610 – RRP: RM620-RM635 / AP: RM580
Nokia Lumia 710 – RRP: RM719-RM734 / AP: RM635
Nokia Lumia 800 – RRP: RM1299 / AP: RM930-RM960
Nokia Lumia 900 – RRP: RM1600-RM1799

Nokia 808 PureView – RRP: RM1899 / AP: RM1765-RM1845

 

Sony Xperia S – RRP: RM1540-RM1620 / AP: RM1390-RM1470
Sony Xperia SL – RRP: RM1270-RM1350
Sony Xperia P – RRP: RM1185-RM1215 / AP: RM873-RM985
Sony Xperia U – RRP: RM789-RM804 / AP: RM660-RM675
Sony Xperia Sola – RRP: RM815-RM950 / AP: RM675-RM690
Sony Xperia go – RRP: RM883-RM913 / AP: RM815-RM830
Sony Xperia ion – RRP: RM1565-RM1645 / AP: RM1405
Sony Xperia acro S – RRP: RM1450-RM1530 / AP: RM1417-RM1440
Sony Xperia miro – Akan datang!
Sony Xperia tipo – AP: RM450-RM565
Sony Xperia tipo dual – AP: RM465-RM580
Sony Xperia neo L – RRP: RM805-RM820 / AP: RM659-RM750

Sony Ericsson Xperia X8 – RRP: RM435-RM450 / AP: RM390-RM405
Sony Ericsson Xperia X10 Mini – RRP: RM365-RM399 / AP: RM320-RM330
Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro – RRP: RM410-RM440 / AP: RM350-RM380
Sony Ericsson Xperia mini – RRP: RM460-RM477 / AP: RM410-RM430
Sony Ericsson Xperia mini pro – RRP: RM495-RM510 / AP: RM430-RM445
Sony Ericsson Xperia Active – RRP: RM790-RM845 / AP: RM559-RM585
Sony Ericsson Xperia Ray – RRP: RM770-RM785 / AP: RM620-RM699
Sony Ericsson Xperia pro – RRP: RM760-RM775 / AP: RM598-RM695
Sony Ericsson Xperia neo – RRP: RM880-RM930 / AP: RM673-RM750
Sony Ericsson Xperia neo V – RRP: RM755-RM770 / AP: RM655-RM710
Sony Ericsson Xperia Play – RRP: RM860-RM890 / AP: RM668-RM750
Sony Ericsson Xperia arc – RRP: RM1350-RM1430 / AP: RM1025-RM1055
Sony Ericsson Xperia arc S – RRP: RM975-RM1030 / AP: RM860-RM899

Sony Ericsson Live with Walkman – RRP: RM640-RM655 / AP: RM530-RM570
Sony Ericsson W8 Walkman – RRP: RM410-RM455 / AP: RM360-RM399

Sony Ericsson Vivaz – RRP: RM580-RM595 / AP: RM560-RM575
Sony Ericsson Vivaz Pro – RRP: RM715-RM730 / AP: RM650-RM665

Sony Ericsson Aino – AP: RM750
Sony Ericsson Spiro – RRP: RM205-RM215 / AP: RM190-RM200
Sony Ericsson Zylo – RRP: RM325-RM335 / AP: RM320-RM330
Sony Ericsson Yendo – RRP: RM250-RM260 / AP: RM225-RM235
Sony Ericsson Aspen – RRP: RM440-RM455 / AP: RM305-RM315
Sony Ericsson Cedar – RRP: RM245-RM255 / AP: RM230-RM240
Sony Ericsson Elm – RRP: RM430-RM445 / AP: RM383-RM405
Sony Ericsson Hazel – RRP: RM495-RM510 / AP: RM460-RM475
Sony Ericsson Naite – RRP: RM405-RM420

Sony Ericsson TXT – RRP: RM255-RM265 / AP: RM220-RM230
Sony Ericsson TXT Pro – RRP: RM285-RM295 / AP: RM260-RM280

Sony Ericsson Mix Walkman – RRP: RM290-RM300 / AP: RM220-RM240

 

Samsung Galaxy Pocket – RRP: RM399 / AP: RM310-RM350
Samsung Galaxy Y – RRP: RM470-RM499 / AP: RM350-RM365
Samsung Galaxy Y Duos – RRP: RM644 / AP: RM525-RM540
Samsung Galaxy Y Pro – RRP: RM540-RM555 / AP: RM485-RM500
Samsung Galaxy W – RRP: RM830-RM845 / AP: RM740-RM755
Samsung Galaxy R – AP: RM1435-RM1515
Samsung Galaxy Xcover – RRP: RM1350-RM1430 / AP: RM899-RM929
Samsung Galaxy Chat – RRP: RM535-RM550
Samsung Galaxy Gio – RRP: RM489-RM504 / AP: RM450-RM480
Samsung Galaxy Fit – RRP: RM655-RM699 / AP: RM479-RM550
Samsung Galaxy Ace – AP: RM559-RM650
Samsung Galaxy Ace 2 – RRP: RM870 / AP: RM775
Samsung Galaxy Ace Plus – RRP: RM699 / AP: RM635-RM655
Samsung Galaxy Mini – RRP: RM499-RM514 / AP: RM390-RM430
Samsung Galaxy Mini 2 – RRP: RM575-RM590 / AP: RM475-RM520
Samsung Galaxy SL – RRP: RM1299 / AP: RM1060-RM1189
Samsung Galaxy S Advance – RRP: RM1050-RM1080 / AP: RM919-RM950
Samsung Galaxy S Plus – RRP: RM1230-RM1260 / AP: RM944-RM1105
Samsung Galaxy S II – RRP: RM1339-RM1470 / AP: RM1244-RM1299
Samsung Galaxy S III – RRP: RM1910 / AP: RM1749-RM1890
Samsung Galaxy Nexus – RRP: RM1449-RM1530 / AP: RM1170-RM1200
Samsung Galaxy Note – RRP: RM1700-RM1780 / AP: RM1449-RM1610
Samsung Galaxy Note II – AP: RM2149
Samsung Galaxy Beam – RRP: RM1490-RM1570 / AP: RM1160-RM1190

Samsung Wave Y – RRP: RM405-RM420
Samsung Wave II – RRP: RM955-RM985
Samsung Wave 3 – RRP: RM999-RM1029 / AP: RM905-RM940

Samsung Corby 2 – RRP: RM245-RM255 / AP: RM230-RM240

Samsung Champ – RRP: RM184-RM210
Samsung Champ 2 – RRP: RM278
Samsung Champ Duos – RRP: RM259-RM280

 

HTC Explorer – RRP: RM529-RM554 / AP: RM430-RM480
HTC Wildfire – AP: RM450-RM515
HTC Wildfire S – RRP: RM540-RM555 / AP: RM510-RM525
HTC ChaCha – RRP: RM585-RM600 / AP: RM538-RM553
HTC Incredible S – RRP: RM1185-RM1215 / AP: RM1005-RM1070
HTC Droid Incredible 2 – AP: RM1420-1500
HTC Salsa – RRP: RM999 / AP: RM960-RM990
HTC Desire HD – RRP: RM1199 / AP: RM859-RM910
HTC Desire C – RRP: RM695-RM710 / AP: RM630-RM655
HTC Desire S – RRP: RM980-RM1010 / AP: RM945-RM975
HTC Desire Z – RRP: RM865-RM895 / AP: RM830-RM845
HTC Desire V – RRP: RM999-RM1029 / AP: RM980-RM995
HTC Radar – RRP: RM1399 / AP: RM1110-RM1150
HTC Rhyme – RRP: RM1295-RM1375 / AP: RM1199-RM1299
HTC Sensastion – RRP: RM1345-RM1440 / AP: RM1199-RM1290
HTC Sensastion XE – RRP: RM1549-RM1629 / AP: RM1459-RM1499
HTC Sensastion XL – RRP: RM1649-RM1729 / AP: RM1409-RM1570
HTC EVO 3D – RRP: RM1380-RM1460 / AP: RM1225-RM1255
HTC HD7 – RRP: RM1970-RM2050 / AP: RM1010-RM1040

HTC One X – RRP: RM1770-RM1850 / AP: RM1660-RM1750
HTC One X + Beats Solo – RRP: RM2499
HTC One S – RRP: RM1530-RM1610
HTC One V – RRP: RM860-RM890 / AP: RM810-RM830

 

BlackBerry Torch 9800 – RRP: RM1240-RM1330 / AP: RM1024-RM1210
BlackBerry Torch 9810 – RRP: RM1270
BlackBerry Torch 9860 – RRP: RM1225-RM1255 / AP: RM1045

BlackBerry Curve 8520 (Curve 2G) – RRP: RM488 / AP: RM399-RM450
BlackBerry Curve 9220 – RRP: RM583 / AP: RM535
BlackBerry Curve 9300 (Curve 3G) – RRP: RM655-RM670 / AP: RM569-RM605
BlackBerry Curve 9320 – RRP: RM720 / AP: RM610
BlackBerry Curve 9360 – RRP: RM910-RM940 / AP: RM780
BlackBerry Curve 9380 – RRP: RM820-RM835 / AP: RM790-RM810

BlackBerry Bold 9700 (Bold 2) – AP: RM699
BlackBerry Bold 9780 (Bold 3) – RRP: RM999
BlackBerry Bold 9790 (Bold 5) – RRP: RM1205-RM1235 / AP: RM1180
BlackBerry Bold 9900 (Bold 4) – RRP: RM1609-RM1689
BlackBerry Bold 9930 – AP: RM1575-RM1655

BlackBerry Porsche Design P’9881 – RRP: RM5643-RM5723


iPhone 3G – AP: RM699 (16GB)
iPhone 3GS – AP: RM1299 (32GB)
iPhone 4 – RRP: RM1449 (8GB)
iPhone 4S – RRP: RM1799 (16GB)
iPhone 5 – AP: RM3888 (16GB)

Last updated: 8 Oktober 2012, 8.24 pm

Hahhh, amacam? Puas tengok harga handphone? Hehe, selalulah jenguk blog ni kalau nak tengok senarai harga handphone terkini. Apa lagi, bookmark cepat blog ni! Hee. In Shaa Allah Arib akan update harga phone ni setiap bulan. Apa yang penting, jadilah pengguna yang bijak. Jangan membazir yea ;)

Sekian sahaja untuk kali ni. Terima kasih kerana membaca! Sekian, wassalam (:

Nota Arib: Kalau ada soalan, boleh tanya melalui Facebook Arib yea. Kalau tanya kat sini takut tak berbalas pulak. Facebook: Arib Ismail. Thank you!

Nota Arib #2: Disebabkan saya jarang buka Facebook buat masa ni, sebarang pertanyaan boleh dikemukakan terus ke Twitter saya: @aribismail

About Arib Ismail

Seorang yang meminati dengan dunia komputer dan berpengalaman luas dalam dunia telefon bimbit. Ikuti saya di Twitter: @aribismail dan Facebook: Arib Ismail untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan dunia IT.

247 comments

  1. berapa harga untuk sony ericsson equinox fli(lipat)…nak sangat2 tau…plz msg me….0138322044

  2. Arib,which phone do you prefer to choose?
    Samsung Galaxy Tab Mini or Galaxy Y?

  3. Arib,which phone do you prefer to choose?
    Samsung Galaxy Tab Mini or Galaxy Y?

  4. knp glxy y?

  5. Betul ke harga n97 mini tu bawah rm 800? Ini harga di KL ke?

  6. Antara iphone dan galaxy note mana satu lagi baik?

  7. best galaxy note..

  8. xperia p ke xperia u lagy ok?
    x thu nok plih yg mne..

    • Xperia u ngn p due2 xde external mmory..sng ckp xley msok mmry kad..
      Xperia u intrnal dy 8gb..p lak 16gb..
      Xperia u processor dy 1ghz dual core..sme je ngn p..
      Xperia u ram dy 512mb..p lak 1024mb..
      P is better..skrin pn lg bsar..

  9. boleh x sy nk taw function blutoot utk hp iphone 4s.. ak try xleh pn..dh 2 bulan ak pkai mcm xde jek keistimewaannye…

    • ko xreti guna mmg lah x best ngoxx…cbe ko jailbreak iphone ko…kompen pergi tndas pom ko bawa…

  10. Samsung galaxy ace ok x?

  11. Apple gadjet hnye ley blutoot ngn apple gadjet je..

    • bleh je klu utk iphone yg jailbreak,da apps utk bluetooth ke gadjet laen. exmple iBluetooth

      • Betul cakap nami. Boleh sebenarnya nak Bluetooth dengan device lain. Dengan Jailbreak, bukan setakat boleh enable Bluetooth transfer malah boleh customize UI lagi. Boleh letak homescreen, tukar icon notification area, lock screen, dan bermacam-macam tweak lagi ;)

  12. antara blackberry & iphone which one yg better ..

  13. antara samsung galaxy ace & sony experia neo L yang mana okay ? need suggestions and views here ^^

  14. nak tanya pendapat antara samsung galaxy ace plus dengan samsung galaxy player yang mana lebih berbaloi??

    • Kalau tengok dari segi spesifikasi, Galaxy Player lebih baik. Cuma kekurangannya dari segi fungsi telefon sahaja. Kiranya Galaxy Player ni device yang macam iPod touch.

  15. Samsung Galaxy Note II bila nk keluar kt Malaysia???

  16. buleh tahan harga iphone 5

  17. kulitkayumanis

    nak tahu , bold 2 RM700 harga dekat mana . check dekat blackberry official website seribu lebih pula ?

    • Actually Bold 2 dah tak keluar yang baru dah. Dalam website tuu maybe harga masa baru-2 keluar. Sekarang ni Bold 3 pun dah below RM1000. Bold 2 sekarang ni yang tinggal semua stock lama & AP Set. Boleh cari di Low Yat. Saya survey Bold 2 kat Low Yat paling murah RM650 ;)

  18. Assalamualaikum….phone ape ye berbaloi sbb skunk tgh pening nie nak replace nokia 6120 yg lama????? kurang RM1000 dan bkn Samsung..

    • Waalaikumussalam Shafik ;) Saya syorkan Sony Xperia Sola. Model ni specialnya sebab pakai processor dual-core. Memang laju. Harga pun dah boleh dapat dalam RM670 :D

  19. berapa harga untuk iphone 3gs 16gb??? boleh tolong email bgtau….

  20. trima kasih byk2….maaf mencelah apih…iphone 3gd skrg bawah sribu ke???

  21. ape keistimewaan HTC explorer ???

  22. salam…nk tny…klau budget below rm1000, hp ape yg arib cadangkan…yg agak2 excel dr segi apps la…nk buat 2nd phone…

  23. Salam..mahu tanya..kalau nakJual Nokia Asha 311 skrg bleh dapat barapa ha? tlong jAwaB

  24. Salam bro, nk tnye…harga samsung galaxy s3 bulan nov akn turun lagi ker bro???

  25. salam.. hndpne galaxy s3 ke nokia lumia 900 lg best?? atau hndpne lain yg bole dicadangkn?

  26. sony xperia tipo OK tak????

  27. nak tanya..dari segi kualiti..
    y mane lagi ok..samsung or sony?

  28. Assalamualaikum , x jawab dosa ! pleaseee tolog beri jawapan ! Harga nokia asha 306 brape ehh sbnrnya ?? harga die tak kuar g keww .. agak2 klu bajet 400 nk beli hepon uh .. ok tak ???

  29. harga samsung cahmp brape…??

  30. nk tnya…klau dekat kedai handphone biasa diorang jual handphone original or ap??

    • kalau reatailer yg ori meme yg ori la.hehe..tgk kdai jugak..biasanya yang AP.kdg2 dorg ltak dua phone yg sama tp harga berbeza..yg mahal tu ori la.kalau nak bli tnya je org kdai tu ori ke AP.lg satu nak check tgk sticker kat bat phone.kalau pengedar yang sah tu insyA ori.:)

  31. salam .. kat mne nk bli hp AP?

  32. salam.. apa kelebihan samsung pocket berbanding nokia asha 311

  33. Assalamualaikum. Hye Arip. Sye nak beli I-phone 4s or Blackberry. Yang mne elok ye? Or samsung?

  34. assalamualaikum , klu harga sony erricsson mix walkman .. mmg btol kew harga dia tuu . sebab aku tgok kt laman web len , harga dia mahal kott .. kew ko slh update . klu aku beli dkt kawasan area selangor harga die same x , kew len2 .. dlm bajet rm 400 . cukup x??

  35. kulitkayumanis

    nak tanyaa , bold 3 dengan torch 9800 mana lagi best ? kalau torch 9800 boleh upgrade sampai os berapa ?

    • @kulitkayumanis, bold 3 dan torch 9800 tiada beza dari segi os. bold 3 dan torch 9800 guna os 6 sahaja. bold 3 lebih kepada type sahaja manakala torch 9800 ada fully touchscreen dan juga type. pilihan di tangan anda.

  36. Salam Arib….nk ty klu sy nk let go hp sony ericson o arc s (ori) berapa harga skrg eh? Sy beli bln Mac baru ni. Hp masih cantik n djaga dgn baik.

  37. salam arib. mana lagi baik meow beli, lumia 610 ke, galaxy y ke, galaxy y duos ke, atau galaxy ace?

  38. kulitkayumanis

    nak tanyaa , siapa siapa BB user kat sini . kalau saya ambik bb torch 9800 ok tak ?

  39. assalamualaikum,brape harga RRP sony xperia tipo?????

  40. assalamualaikum arib,sony xperia u atau htc desire c yg elok?????

  41. s2, xperia go, and xperia acro S.. aku na mintk advice kau tntng 3 hndphone nih.. mane yg lebih smarter.. thanks

  42. Asssalamualaikum..
    Saya nk tanya ada sesiapa yg guna samsung beam????
    plz nk advice dri sape2 yg guna hp ni.ok ke x??

  43. harga survey dari mana?
    apesal xsama dgn kedai?

  44. as salam.mana lagi bgus antara galaxy note 2 atau htc one plus+beats solo.tolong reply mesej ni.thank you

  45. Salam. Kalau jual samsung galaxy ace skarang ni boleh dapat berapa ye ? Sesiapa tolong jawab. Terima kasih

  46. harga nokia asha 306 tuh bile nak bagi ??

  47. Aku usha kedai fon. Takde pon jual Samsung Galaxy Ace 2 tapi aku tengok Youtube berlonggok je video pasal fon tuh. Malaysia tak release lagi eh Ace 2 ? Minta jawapan dari anda yg arif pasal fon ni =3

  48. as salam , tak jawab dose .. nak tanye 1 soalan , please ah jawab.. betol ke harge galaxy pocket tuh 399 ??? bile saye tengok at website lain . lain harge nye .. nak mintak harge yg betol betol bole takk ???
    t/kasih.

  49. Saya nak tahu,harga nokia x8 saat ini,tlg y

  50. mana bagus,galaksi ace,duos,plus….cpat…nak beli ni…rmai kte ace lg bgs dari adik2 dia?

  51. urmm, nak tnyee. antara galaxy ace plus and xperia sola, mne lebih okeyy?

  52. assalamualaikum aribb..tlooooooong bgtau kalu nak hp yang ade camera cantik nak pilih y mna ea??? budget 800 kebwah…..

  53. semua mahal……….example,,,,,nokia 808 pure view price AP ko ne mcm mahal ja…ko stay area mna?????? area KL,, nokia 808 AP baru rm 1450.oo jaaaa….

  54. nak minta pndangan… sony xperia s dengan samsung s3.. mane lagi bagos????

  55. cemekom bro arib,,,,,,,,nk thu ap bezanye smartphone ngn phone2 bese ni ye,,confused2,,tlg r jwb yep,,bereh,,

  56. salam,nk tny…hfon galaxy ace brpe da hrga skrg n ap k’lebihan ny ea..
    sesiapa blh tlg jawap kan tak…arap sngt…terima kasih
    :)

  57. makcik…dah tua…so suka hphone yg screen besor…tulisan yg besor dan icon yg besor…cuba cadangkan yg mana ye….

  58. Handphone ape yg sesuai untk bdk sklh tlg reply ←_←

  59. harga yang arib ltak ni kbnyakkanya tak lari jauh dari harga pasaran.biasanya phine yang lg murah dr harga ap yg diberi guna hardware dalaman yang underwater dan berisiko tgi utk rosak.tq.nice job arib btw.

    • Bro, tq sangat-sangat sebab tolong jawabkan soalan-soalan di atas. Busy sikit sekarang ni sampai blog pun lama tak bukak. Apapun semoga jasa baik bro dibalas oleh-Nya ;)

  60. *phone

  61. Assalamualaikum . Nk tnye . Antre bb curve 9320 . Curve 9220 . Curve 9300 or bold 9700 mne lg bgos ? Or sume hampeh ? Aq tasuke fon touch2 ni . Lo ley keypad penoh . Bole cdgkn mne2 fon ?

    • Bajet 700 . .

      • waalaikumussalam..
        9220 memg out.
        9320 ok la.tp harga dlm 750.
        um..kalau nak guna bb pastikan xkesah ngan masalh dia yg sama iaitu akn hang.or lag.aku guna bb9300.ok la.
        lg satu kalau nak guna bb pastikan yg 3g sbb 2g teramt lah slow.and kalau jenis org cermat bole amek bold sbb bold xselasar curve.kalau nak yg thn amek la curve yg 3g.9330 or 9300.9300 skang murah je.but lg 1 tips jgn upgrade os dlm bb anda sbb akn bwak masalh kat phone.tq

  62. BETUL KA…HARGA KAT ATAS MURAH SANGAT
    DAN DIMANA SAYA BOLEH DAPAT FON YANG BEGITU MURAH
    NIE……
    TOLONG JAWAP YA… ARIF ISMAIL…

  63. S3 and note 2 mana lebih baik

  64. Nak hp canggih kirim je dekat driver bas yang pi Singapore.

  65. apple apple man

    Asslamualaikum… Saya dalam di lema sekarang ni.. Tak tau sama ada nak amik iphone or samsung.. Samsung rmai yang da pakai.. So, nak mintak tlong arib bg suggestion. Phone apa yang paling sesuai. > RM1800.. sory 4 this statement.. (Kalau SONY n NOKIA not interested.. ) Please help me to solve this prob..

  66. apa beza ipmart warranty dengan samsung or nokia warranty ?

  67. Samsung S3 dan Xperia S memang high end smartphone. Price memang RM1000 ke atas. Nak foto yg kualiti bagus pilih Xperia S. Samsung kurang sikit dari segi fotografi. Sony kadang-kala tak boleh buat video call, hanya voice call, fungsi GPS memang makan bateri. Sony ada fungsi autofokus,ada flash, zoom. Tengok spec di gsarena

  68. apple apple man

    Asslamualaikum… Saya dalam di lema sekarang ni.. Tak tau sama ada nak amik iphone or samsung.. Samsung rmai yang da pakai.. So, nak mintak tlong arib bg suggestion. Phone apa yang paling sesuai. > RM1800.. sory 4 this statement.. (Kalau SONY n NOKIA not interested.. ) Please help me to solve this prob.

  69. salam arib nak mintak pandangan antara xperia miro,xperia u n htc one v….mne lg ok kalu dr segi camera????

  70. bleh x saye x nak beli

  71. Arib, terima kasih sebab buat website ni. Aku tercari-cari senarai harga fon kat malaysia macam ni, senang nak tengok. Keep updating, thnx !

  72. fon apa saya patut beli dengan budget rm900 below

  73. Nur Farrah Hani

    Boleh saya tanya, Antara Samsung Wave Y, Ace, W and Gio…Mane yg lagi ok?

  74. assalam ,.. arib … nokia asha 306 tuh saye da tengok..ade kelua at pasaraya .. tapi mase tuh saya tak sempat nak nengok harge nye .. tolong isikan harganye boley tak . kalau susa tak yah ,….

  75. mana lebih bagus sony xperia acro s @ ion

  76. salam, saya nk tny telefon bimbit mne yg boleh jadi modem wifi?

  77. salam,kalau sony xperia P kalau nk kurang kan lagi boleh ke
    saye nk sangat beli sony xperia P

  78. Nak tanya, antara sola dgn ion, mana lg berbaloi eyh beli?

  79. htc (one X) dgn samsung (galaxy note).. pilihan terbaik?

  80. senarai utk phone LG xde ke?nk tau gak kalo bole…

  81. nk tanye ne,,xperia go,xperia sola or lumia 800,,maner yg ok ea?

  82. nak tanya kalo budget dalam 700, hp apa lagi better samsung or blackberry ?

  83. hye..just nk mnyibuk sket,, which one better..samsung galaksi note vs iphone 4s??n ape plak beza iphone 4 dgn iphone 4s??

  84. Hye…nak mintak pandangan..antara htc one x+ or Samsung note tu mane yg terbaik???

  85. nak tnye ni… nokia lumia 610 dan nokia asha 311 okey x?? rase cam nk beli antare 2 ni..

  86. ade x handfone 20 ringit ke 40 ringgit..saye bajet 50 ringgit je..

  87. Hi,smlt thun bru..sya cdg nk bli hp p budget $1200 ke bwh je.. ciri hp yg sya nk tentu nya dpt mms/wifi, camera, n gaming.. apa yg anda blh cdgkan?

  88. salam arib. nk tanye. harge samsung galxy s2 sekarang brape?. tanx ye.

  89. btl ke note 2 harga mcm tuh?
    kat melaka xdpt pun semua 2200 n 2250
    tlg sy klo btl hrga awk jual ni
    ktne sy leh dpt?

  90. harap saudara Arib boleh update harga Nokia Lumia 620..saya berminat nak beli,tp still xtau harga pasaran..saya stay kt kedah,dan device Lumia sgt2 lah xpopular kat kedah..smpaikn susah nk jumpa kedai yg jual ready set Lumia..smua kna order dlu.. :(

  91. nk mntk pndapt nie, antara galaxy ace 2 n galaxy ace plus mne ok ? galaxy ace 2 akn ade jellybean kan? mcm mne plak galxy ace plus? akn ada tk?

  92. mana lebih baik xperia p , xperia arc s or samsung galaxy s advance

  93. If bajet bawah rm300 and nak phone with wifi u suggest phone apa?

    • Samsung Corby 2. Hehe. Tak pun beli je handphone 2nd hand. Saya suggest Xperia X8. 2nd hand RM250 sekarang ni. Walaupun orang dah guna tapi berbaloi-baloi :D

  94. kenape kdg2 harga xsama.. jenis yang sama tapi harga berbeza… dalam masa yang sama, warna yang sama, dan bersama sama..hahaha

  95. salam aribismail.. sy nk tnye mne lebih bgus galaxi note 2 dan htc ion?

  96. Nur Farrah Hani

    Salam Arib, Samsung Galaxy SIII berapa ye skarang ni?

  97. brp harga xperia arc s

  98. nk tye ape klebihan galaxi ACE bbnding glaxi Y ?? pllss bntu sayer………

  99. glam's desaza

    tq aribismail sbab bg info2 tkini.. rasenye nk amek note 2 jela..

  100. dri segi klebihan storan dye,mne lbih bgus ?? tQ

  101. teringin nak beli nset flip~~
    boleh bg idea x~~
    sy jenis x kisah function ye, yg pnting leh dgr lagu, bluetooth n camera~~
    ari tu jumpe jenama samsung ye, hrge dlm rm300, tp x ingt pula jenis pe~~

  102. samsung galaxy nexus ok x en. arib?

  103. slm…ingn tau,ape klebihan,pbezaan samsung galaxi ACE dgn samsung galaxi CHAT ??

  104. assalamualaikum. Xperia ion ngan Xperia Acro S mane lagi bagus ?

  105. mintak tolong ya Arib Xperia P dengan Xperia sola yang mana bagus ya??Terima kasih kerana dijawab :)

  106. salam arib, xperia ion , arc s , acro s. yang mane satu paling bagus ?

  107. minta cadangan en. arib, samsung galaxy nexus dan s2 mana lg ok

  108. Zawawi b. Ismail

    minta tolong, mana yang lebih bagus samsung s3 or samsung note 1

  109. emm,,nak tnye..brape harge sebenar bold 3..n dy kuor rrp lg ke x???

  110. salam…
    skrang galaxy y rm 330 dpt tak??

  111. Nur Farrah Hani

    Salam,
    bile nak update harga handphone ye?
    Update Plz!….

  112. Arib,sy gune iphone 3 gs yg dah jb, boleh bluetootj dgn gadjet laen tk? Kalau boley, mcm mane eh carenye? Mintak tlg ajar

  113. salam..mintak sape2 tlg bg pndpt, samsung @ xperia model apa yg berbaloi utk beli? hrga dlm RM1000

  114. patut x sy beli iphone 5 ?

  115. salam… nk tya… fon nokia 6110 sy ni wat hal rasa nk jual je huhu… ribon gelongsor rosak malap lg, tp boleh guna lg, pelik bebeno sgt…. dulu sy beli kt segamat dalam rm229 la.. sekrg nk jual mungkin lebih murah dripda harga…kalau rm200 ok x? impian nk beli fon rm300 ke ats cm…… tinggal hrpan eceeewahhh……. gajet androisd tu yg xleh tahan tgok….. hehe

  116. tmbhn lg…. ribon sy hntr kt kedai dibaiki dalam rm120.. lg mahal berbnding rm70 kt merlimau, huhu..

  117. salam 1 m’sia.. trasa mcm nk beli galaxy mini 2 ..bleh tahu,,best x @taupun ada byk kekurangan dia??? plizz…

  118. nak tanya yang mana better . samsung or blackberry?

  119. xperia s @ samsung galaxy nexus mana lebih baik

  120. Nur Farrah Hani

    iphone 4s brape ye?

  121. Arib samsung galaxy ace duos ke atau samsung galaxy mini 2 mana lagi baik dari semua aspek?

  122. salam..
    Galaxy s3 ok x ?
    N apa harga trbaru phone s3 ni ?

  123. kalau bajet rm300 handphone mne yg sesuai?? nokia asha 311 ok x??

  124. assalamualaikum, err boleh tolong suggest tak phone apa ok yang below 500 , ada android and camera 3 or 5 mp?

    • rasanya blh try samsung galaxy mini 2 ada android dan kamera 3 mp cuma kena tmbh sikit duit,harga lebih 500 lebih je

  125. brpa harga samsung galaxy siii mini?

  126. saye nak beli fon sonic ericsoon

  127. dilema n antare blackberry atau samsung mne lg ok???adroid @blackberry system???mnte pnjlsan skit

  128. hai.. berbaloi x kalau nk beli samsung s3 mini? s3 besar sgt, hoho… or experia mn yg lbh berbaloi? thx in advance..

  129. assalam nak tanya berapa harga terkini untuk samsung galaxy tab 2 7.0 yang ada 3g dan wfi dan yang tak ada 3g

  130. salam.. nak tanya skit.. nokia Lumia 900 skrg brp harga yg 2nd… kalu lumia 920 n 820 aper beza ?

  131. kalau tolak or trade in Blackberry Torch 9860 agak2 dapat berapa yaa?

  132. arib.. nak mintak suggestion hp apa yg best nowadays n boleh video call n 3g yg x perlu internet…. smartfon suma need internet baru leh vid call….help me please…!!

  133. Rosslee Sharkhan

    Kalau ada sesapa nk n97 mini black rm600 sms or call me 01116850174

  134. arghh pening nak beli fon ape..kalo boleh nak harga below RM800 ada android and camera 5MP at least.. adakah?? mintak pandangan! ~_~

  135. harga galaxy y brape??

  136. antara galaxy y nga pocket,,yg mna lgi bgus??

  137. nak cari fon yang murah , kualiti camera elok and tahan lama . please give a feed back URGENT !!

  138. Azis bin Ismail

    Saya nak beli HP jenama Sony Experia yang harganya bawah RM650. Cuba beri cadangan model mana yang paling berbaloi dan laju bila conect ke internet.

  139. klu HP LG ok tak arib???

  140. bila nk update harga utk 2013?

  141. boleh bagi komen pembelian Smartphone melalui pakej telco? Apa kelebihan dan kekurangan nya?

    thx

  142. apa yg latestnya?…sony kn da brbln kluarkn model br. nk tau hrga terkini experia z dan z1

  143. salam dik, akk nk tnye la, mana better ek dri segi than lasak n penggunaan antara handphone lenovo s820 and handphone s3 mini?jenama lenovo ni ok ke?

  144. assalamualaikum.
    tumpang tanya.
    mcm mn nk tau hp tu pakai microsim atau pun tidak?
    terima kasih.

  145. nokia 7610 ada lagi ka
    berapa harga utk n.sabah punya?

  146. assalamualaikkum ..nak tanya blackberry 9720 takde ke harga kat atas nak tahu je berapa

  147. sebab sekarang tengah pening ni … yang mana lagi ok bold 4 ataupun blackberry 9720

    terima kasih

  148. ahmawati Nganjuk
    Terima Kasih OM AGUS ..Nomer Ritual yang kami Terima Benar-benar Tembus, 100%..Hingga Kami sekarang bisa melunasi hutang-hutang kami sekeluarga…sekali lagi terima kasih kepada OM,AGUS yang kini telah merubah hidup saya…yg dulu selalu di kejar-kejar hutang..sekarang kami bisa bernafas lega..berkat bantuan mbah jenggot ..dengan Angka Ritual Ghoibnya..Bagi Anda yang ingin seperti saya..silahkan anda,HB=085-399-278-797 ..OM,AGUS
    Terima Kasih ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>