ENTRI TERBARU

WWDC: 10 Fungsi Terbaru Pada iOS 5

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ;D

Hello hello, iOS 5 di sini! Ahha, pengguna iPhone mesti tertunggu-tunggu kan benda ni. Yeap, iOS 5 sudah pun diperlihatkan. Tunggu nak update jeww. Pada pelancaran iOS 5, Apple telah menerangkan pelbagai fungsi yang terdapat pada iOS 5. Pada post kali ni, Arib akan ulaskan sikit Top 10 fungsi menarik yang terdapat pada iOS 5. Klik ‘read more’ untuk selanjutnya!


Ahha, semalam telah berlangsungnya WWDC 2011. Setiap tahun pada bulan Jun, Apple akan mengumumkan pelbagai benda baru mengenai produk mereka. Salah satu perkara yang paling menarik perhatian Arib dan juga geek lain di serata dunia ialah iOS 5. Dari jam 12 tengah malam sehingga pukul 3 pagi tadi, memang puaslah geek-geek ni membahaskan perkara iOS 5 ni di Twitter. Arib pun tidak terkecuali sama, hehehe.



Note to Ungeeky: Kejap wait wait. Apa tu iOS 5? Okay, iOS 5 ni merupakan sistem operasi versi baru untuk iPhone, iPod Touch, dan iPad. If iOS takde, all the iDevices cannot jalan maa. Senang cerita, PC guna Windows 7 manakala iPhone, iPod Touch, dan iPad guna iOS 5.

Okay, here we go the Top 10 features of iOS 5 ;)

1. Notifications


Fungsi yang paling mendapat perhatian pada event semalam. Pengguna Android, memang familiar sangat dengan benda ni. Setelah sekian lama, akhirnya iOS dapat jugak fungsi Notification Bar. Untuk pengetahuan semua, idea notification bar telah mula-mula diperkenalkan pada sistem operasi Android. Memang bagus fungsi ni. Ada sebarang update, drag jew notification bar ke bawah. Then boleh tengok update tu. Tak perlu tengok kat icon satu per satu.

Already covered by: Android

As I already said, benda ni dah lama kat Android. iOS 5 baru la nak letak. Kenapa? Notification kat icon tak cukup bagus kah Apple? Patutnya diorang dah invented benda ni awal-awal duluu before Android keluar ==”

2. Newsstand


Sama seperti iBook, Newsstand juga berfungsi sebagai e-reader. Apa yang menariknya, Newsstand dikhususkan untuk bahan-bahan seperti majalah dan juga surat khabar. Serius best!

3. Pengintegrasian Twitter

Twitter is everywhere! Ini bermakna, Twitter juga akan sync dengan contacts. Melalui fungsi ni, pengguna iOS boleh twitpic mereka terus dari galeri gambar. Tak perlu nak bukak Twitter client satu per satu.


Already covered by: Android & Windows Phone 7

Android dah ada benda ni dah lama dah. Bukan setakat Twitter malah Facebook pun intergrated sekali. I mentioned also Windows Phone 7 pun ada benda ni. I don’t know iOS ada Facebook integration or not. If not, they should intergrated this one. Twitter mana cukup.

4. Safari Serba Baru

Perubahan paling ketara yang korang boleh lihat ialah fungsi Tabbed Browsing dekat Safari iOS 5 ni. Hohoo, tengok dah macam Safari dekat Mac dan PC daaa :D


5. Aplikasi Reminder Baru

Aplikasi Reminders sememangnya memudahkan pengguna untuk buat to-do lists. Interface Reminders yang simple membuatkan pengguna akan familiar dengan benda ni. Yeap, setiap apa yang ditaip pada Reminders akan di Sync antara peranti iOS 5 dengan komputer.

Apa yang menarik lagi, fungsi ni amat peka dengan kedudukan lokasi. Terima kasih pada GPS. Cuba bayangkan korang nak beli ikan. Ibu pesan benda tu sebab nak masak asam pedas malam karang. Then korang lalu kat depan kedai ikan tu tapi korang terlupa nak masuk. Masa tu ada #retis mana entah, terus lari mintak sign kat dia. Pada masa tu jugak, peranti iOS 5 korang akan bagitau korang yang korang kena pergi kedai tadi sebab kena beli ikan. Serius cool!


6. Aplikasi Kamera Baru

Okay, kat kamera ni ada 3 fungsi baru. Satu, pengguna iOS 5 boleh bukak aplikasi kamera walaupun skrin sedang dikunci. Memang bagus. Kalau korang nampak benda pelik, terus ambik iPhone dan snap. Kiranya sempat lah jugak korang snap before benda tu hilang or lari. Kedua, butang volume up dah jadi butang shutter camera you know. Ini pun bagus. Tak payah nak tekan kat skrin lagi. Buat blur gambar jeww. Akhir sekali, fungsi kamera kini didatangkan juga dengan aplikasi photo editor yang ringkas dan simple. Fungsi buang kesan red eyes pun ada jugak. So senang la nak edit gambar nanti ;)


7. Aplikasi E-mel Diperbaharui

Fungsi e-mel kini diperbaharui dengan elemen-elemen seperti berikut:

Rich Text Formatting, fungsi yang mana membenarkan pengguna untuk Bold setiap perkataan atau ayat dalam e-emel.

• Kawalan Pengesan Identiti, fungsi yang mana membolehkan pengguna untuk mengawal kawalan identiti daripada didedahkan pada sebarang mesej yang diterima.

• Alamat e-mel yang boleh didrag, membolehkan pengguna untuk drag and drop alamat e-mel pada ruangan ‘kepada’, ‘cc’, dan ‘bcc’.

Swipe untuk ke Inbox, yang mana memudahkan pengguna untuk mengakses senarai mesej, dalam mod potret pada iPad.

8. Software Update Over-The-Air


Jika sebelum ni kalau nak update iOS kena ada PC, kini tidak lagi.Melalui iOS 5, pengguna boleh mengemaskini versi iOS mereka Over-The-Air. Apa yang diperlukan, sambungan internet yang pantas sama ada melalui WiFi ataupun 3G. Pilihan mengemaskini menggunakan PC melalui aplikasi iTunes juga masih lagi dikekalkan.

Already covered by: Symbian, Android & Windows Phone 7

Seingat Arib laa, Symbian dah introduce benda ni sejak Symbian S60v3 Feature Pack 2. Then Android menyusul. Windows Phone 7 pun ambil advantages fungsi ni sejak mula-mula keluar dulu. Sepatutnya Apple dah introduce benda since iPhone OS lagi. Ini dah masuk versi ke-5 baru nak letak. Serius agak ketinggalan.

9. Games Center Serba Baru

Before this, Apple dah lancarkan Games Center ni pada iOS 4. Yeap, fungsinya macam Xbox Live yang korang main tuu. Game Center telah dipertingkatkan pada iOS 5. Apa yang tak best, Apple tak renew pun interface casino dalam Game Center iOS5. Namun begitu, fungsi Game Center dipertingkatkan hasil berdasarkan kejayaan Xbox Live dan gaming system yang lain:

  • Kemudahan penyimpanan mata permainan
  • Kemudahan akses antara rakan-ke-rakan, jadi korang boleh compare dan battle dengan user lain dengan mudah
  • Gambar pada profile
  • Muat Turun games terus dari Game Center
  • Menyokong turn-based games seperti Words for Friends dan Scrabble

Already covered by: Symbian – N-Gage, Windows Phone 7 – Xbox Live

Walaupun Apple dah lancarkan fungsi ni sejak iOS 4, idea game centre sebenarnya sudah bertapak sejak zaman Nokia N-Gage. Pada zaman tu, Nokia melancarkan N-Gage Arena sebagai platform untuk gamers N-Gage. For iPhone, i know iPhone pun dah jadi console untuk games jugak zaman sekarang ni. So, kena ada satu tempat untuk players update markah diorang. Games Center, i think it’s not good and tak sepopular N-Gage & Xbox Live. Apple must doing something different for this. Buat something new, not copy from this 2 giants. If not, tak tau la sejauh mana Games Center ni boleh pergi.

10. iMessage


iMessage salah satu fungsi baru yang agak menarik. Pengguna boleh menghubungi rakan mereka jika mereka mempunyai aplikasi ini secara percuma. Senang cerita, Konsep iMessage ni sama seperti WhatsApp dan BlackBerry Messenger. Tapi malangnya, iMessage ni berfungsi jika kawan yang kita hubungi tu ada jugak aplikasi iMessage. Malangnya lagi, iMessage hanya boleh didapati pada peranti keluaran Apple sahaja. Sangat tak praktikal.

Already covered by: BlackBerry – BlackBerry Messenger (BBM)

Dulu budak-budak fanboy Apple dok kutuk-kutuk BBM noob la, lemb laa. Sekarang, apa ini? iMessage? Ahha, dah dah. Dua-dua ada best okayy ;)

Konklusi

Kalau diperhatikan, fungsi yang terdapat pada iOS 5 sudah pun diperkenalkan pada sistem operasi mobile yang lain. Terutama sekali melalui fungsi Notification Bar. Sejak Android dikeluarkan, fungsi Notification Bar telah menjadi keutamaan kerana fungsi tersebut memudahkan pengguna untuk melihat notification e-mel, update, dan lain-lain. Selain tu, pengemaskinian iOS tanpa menggunakan komputer juga diperlihatkan pada iOS 5. Seperti yang telah diperkatakan, sepatutnya Apple membangunkan fungsi ni sejak zaman iPhone OS lagi. Bukannya apa, sudah generasi ke-5 baru diperkenalkan. Rasa agak ketinggalan. Akhir kata, gabungan fungsi-fungsi yang telah sedia ada pada sistem operasi mobile yang lain telah membentuk kehebatan iOS 5. *ehh, yeke? dah lah tiru orang punya ==”


*If iPhone not invented, saya tak tau la Symbian^3 ada ke tak sekarang ni. UIQ buruk. TQ Apple!

Sekian sahaja untuk kali ni. Terima kasih kerana membaca! Sekian, wassalam (:

Nota Arib: Apple tak cakap apa-apa pasal iPhone 5 =.=

About Arib Ismail

Seorang yang meminati dengan dunia komputer dan berpengalaman luas dalam dunia telefon bimbit. Ikuti saya di Twitter: @aribismail dan Facebook: Arib Ismail untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan dunia IT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>